Hur börjar jag?

Klasser

Inom Svenska Racerbåtförbundet tävlar vi i flera olika discipliner och klasser.

Du kan läsa mer om dessa under respektive rubrik i menyn.

=

Hur börjar jag

=

Är du debutant inom båtracing eller aquabike?

A

Klasser

=

Allemansklassen

=

Aquabike

=

Classic Offshore

=

Offshore

=

Rundbana

=

Thundercat

=

Svävare

=

Vad är båtracing?

Allemansklassen

Allemansklassen, en instegsklass där alla kan var med. Har du en fräsch ny aluminiumbåt, en RIB, en sportbåt eller en äldre tidigare mindre offshore racer så kan du göra lite extra kul i sommar.

Tävlingsmomentet består av att man ska köra fort, samt hålla en jämn hög snittfart. Den som har minsta skillnaden mellan toppfart och snittfart vinner. Högsta tillåtna toppfart är 45 knop. Båten kan ju få gå fortare, men inte under de här tävlingarna. Toppfarter och snittfarter kontrolleras av ett webtrackingsystem, den finns som app till mobiltelefonen.

Vad behöver du?

Båt

Schysst säker båt som går stabilt i
30+ knop

Licens

Fixas genom arrangören, ansvarighets- o olycksfallsförsäkring ingår. Du behöver gå med in en båtracing klubb.

Kunskap

Förarintyg, så att du och dina medtävlare vet att alla kan sjölivets regler och kan tolka sjökortet.

Säkerhet

Ordinarie säkerhetsutrustning för en snabb båt. Nödstopp, hjälm o racingväst. Har du inte detta, kan säkert arrangören hjälpa dig få fram dessa.

Veta mer

Hör med din lokala båtracingklubb eller direkt till Svenska Racerbåtförbundet.

Aquabike

Det roligaste man kan göra på vattnet! Aquabikeracing är som motocross på vattnet fast utan lera, skrubbsår & skador. Kul att titta på men ännu roligare att köra.

Inom Aquabikeracing finns ett flertal klasser, från ungdomsklasserna med ståmaskiner i standardutförande (Ski GP3), till sittmaskinerna i muskelklassen Runabout GP1. Du kan köra på en mindre bana, Aquacross, eller delta i de större långloppen (offshore). Här finns en klass för alla förare och maskiner, killar som tjejer tävlar på lika villkor.

Aquacross innebär att man oftast kör på en bana med bojar som innehåller både höger, vänstersvängar, split/alternativspår m,m. Alla klasser kör 3 heat/tävling och alla heat räknas. Banans längd varierar mellan 1000-1500 meter/varv och varvtiderna brukar ligga på drygt 1 minut, antal varv beroende på klass men vanligtvis 6-10 varv/heat.

Vi följer ett internationellt reglemente (UIM) med vissa nationella tilläggsregler. Det finns två sorters Aquabikes eller vattenskoter om man så vill.

  • Ståmaskiner = mindre maskiner där föraren alltid står upp, Ski kallas de på engelska och i UIM:s regelbok.
  • Sittmaskiner = maskiner med en sadel där föraren kan sitta. I UIM:s regelbok heter de Runabouts, förkortas ofta RA.

Starten är stillastående med maskinerna igång och här får man ha lite hjälp att hålla sin aquabike. När tävlingsledaren signalerar och gummibandet åker upp är det bara att gasa.

Här hittar ni en börja tävla guide.

STÅMASKINSKLASSER

Ski GP3.1

En för våra yngsta förare, 8-9 år. Ståmaskiner enligt UIM:s regler för Ski GP3. Målsättningen är att fånga de ungas intresse på ett tidigt stadium utan några större prestations & tävlingskrav. Det skall bara vara kul!

Ski GP3.2

För förare från 10 tom 12 år. Ståmaskiner enligt UIM:s regler för Ski GP3

Ski Fun

Klass för nybörjare och motionärer i åldern 15 år och uppåt. Ståmaskiner enligt UIM:s regler för Ski GP1.

Ski dam 

En hel klass bara för tjejer! Ståmaskiner enligt UIM:s regler för Ski GP1

Ski GP3 

Från 15 år och uppåt. Ståmaskiner med begränsningen max 85 hästkrafter. Tillåtet är att utföra ändringar enligt UIM:s reglemente för Ski GP3. Standard maskiner men vissa ändringar får göras som tex byte av intagsgaller, impeller, bakplatta, tändning m,m, Vanligaste maskinerna här är Yamaha Superjet 701 & Kawasaki SXR800.

Ski GP1 

Ståmaskiner enligt UIM:s GP1 reglemente. Nästan fri trimning. Med 150-200 hk kräver dessa maskiner kräver en del av föraren… Kul att skruva, ännu roligare att köra.

Ski Veteran 

En klass för de som har fyllt 40 år. Ståmaskiner enligt UIM:s GP1 reglemente

SITTMASKINSKLASSER

Runabout RA GP4/Runabout GP4 junior

Klass för de minsta sittmaskinerna från 16 år, finns även en juniorklass 11-15 år.

Runabout  RA GP3 

Sittmaskiner. 2-4 takts motorer 0-1600 CC. Standard maskiner men vissa ändringar får göras som tex byte av intagsgaller, impeller, bakplatta, tändning m,m, enligt UIM:s regler för Runabout Stock med nationella tilläggsregeln ”naturally aspirated” (N/A). Alltså ingen turbo eller kompressormatning tillåten. Vanligaste maskinerna i denna klass är Kawasaki STXR, STX15F, Yamaha GP12-1300, Seadoo XP bland mycket annat.

Runabout GP2 

Standard maskiner men vissa ändringar får göras som tex byte av intagsgaller, impeller, bakplatta, tändning m,m, enligt UIM:s regler för Runabout Stock. Kompressormatade standardmaskiner som tex Seadoo RXP-RXT, Yamaha FZR & Kawasaki ultra 300.

Runabout GP1 

Sittmaskiner. Enligt UIM:s regler för GP1, Värsta muskelklassen med maskiner från 200 hästar uppemot 400 hästar! Accerelationen är ofattbar och det är också så att det krävs en del för att hålla sig kvar i kurvorna.

Runabout Offshore

Körs enbart med sittmaskiner. Oftast ute till havs där det krävs navigation eller på stora banor (supercourse) utan navigation men där vågorna gör det tufft för förarna. Det tävlas i två klasser, Runabout GP3 och Runabout GP1.

Information om tävlingar finner ni alltid på www.svera.org.

Andra länkar:

Orust Jetski Klubb – www.ojk.se

Örebro Kumla Jetracing Klubb – www.jetracing.nu

Svenska jetski forum – www.jetski-in-sweden.se eller www.guppa.se

 

Har Ni några frågor så kontakta gärna närmaste klubb för mer information. 

Classic Offshore

Klassen för dig som gillar Classic offshore racing. För dig som vill uppleva och dela glädjen och gemenskapen kring enklare båtracing med likasinnade, där vi vill komma ut på sjön under tävlingslika former.

Varför tävla med äldre båtar? Jo, dels är de kult, de har alla en berättelse med sig, hur de kom fram, vilka som körde dem, när man såg dem tidigare tävla och kanske också hur framgångsrika de var. Dessutom går de här båtarna ”lagom” fort. I våra tävlingar får vi inte köra över 60 knop. Det är fort, men inte farligt fort. Det är en tillräcklig, och tillåten, fart både för yngre och för äldre besättningar. Det gör det enklare att köra racing ”inom familjen”, med son, dotter, hustru, sambo eller bror/syster. Äldre båtar kostar inte heller en förmögenhet.

Äldre båtar är också enklare byggda och ihopbyggda. De är enklare att göra i ordning. Man kan göra saker och ting själv och finna glädjen i att få saker och ting att fungera. För de som gillar att mecka motorer, så använder man här motorer som fortfarande går att mecka själv med.

Classic har egna event och deltar i alla ordinarie offhore tävlingar i Sverige. Våra event är främst:

  • Allt för Sjön, Älvsjö. Båtmässan i Stockholm där vi startar upp säsongen med egen monter.
  • Classic Offshore Summer Meet. Vår träff i Herräng, där vi träffas, visar upp, beundrar varandras båtar, eskaderkörning till Väddö kanal och kring Herräng samt grillmiddag på kvällen.
  • Höstträff, Östhammar

Innan säsongen ska båten mätas in/registreras. Du gör det själv genom att fylla in en blankett som du sedan skickar till SVERA. Blanketten finner Du på SVERA Hemsida under fliken ”Blanketter & Policies”. På blanketten anger du fakta kring båt och motor. SVERA tilldelar då ekipaget ”Ålderspoäng”. Båt och motor tilldelas poäng var för sig, man får fler poäng ju äldre de är. På själva tävlingen uppger man själv den fart som man tror att man kan hålla från start till mål. Det är idealfartsracing vi kör och får placering för beroende på hur duktiga vi är att nå idealfarten i förhållande till alla andra classic offshoreförare på banan. Ålders poäng och den poäng vi får för vår placering i idealfartsracet summeras. Den totala resultatlistan presenteras och medaljörerna hyllas. På årsbasis tävlar vi dessutom om två cuper dit vi summerar alla årets erhållna poäng. Classic cup där alla ekipage är med. Det finns också en Idealfarts cup, kallad ”KNOP Cupen”, där räknar vi bara poäng för placeringarna i Idealfartsdelen. Det innebär att du här tävlar och konkurrera med alla som kör i Classic, helt oavsett om din båt är ny eller gammal.

Classic passar alla gammal som ung, nybörjare eller veteran och det finns gott om båtar och motorer att köpa till rimliga pengar. Vi har höga säkerhetskrav på oss då man inte ska glömma bort att vi åker relativt fort på sjön.   

 

Nyfiken kring mer om Classic Offshore så finner Du det på vår facebook sida ”Classic Offshore”. Här finns både en del fakta, allmän information samt råd och tips från classic åkare. Här kan Du själv också ställa dina frågor så svarar och guidar säkert någon av våra mer erfarna åkare dig.

Kontakta gärna någon som kör Classic, de är pigga på att finna och hjälpa nya kamrater som är intresserade av offshore racing på ett lite enklare, säkrare och billigare sätt.

Klasscoach Per Benson kan du nå via per.benson@tele2.se eller 070-641 86 21.

Vi ses vid och på sjön!

 

Nedan en länk till vårt reglemente och vårt besiktningsprotokoll.

Reglemente och besiktningsprotokoll Classic Offshore