Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Bill

Östhammars GP 2020 och VM-guld till Sverige

05 OKT 2020 16:35
Ett annorlunda år för sporten fick ett härligt avslut med både nya ungdomar som testade på kombinerat med VM i GT15.
  • Uppdaterad: 05 OKT 2020 16:35

Offshoreåkarna har ju inte haft en enda tävling i år. Höstracet i Öregrund ställdes in pga av för få anmälda, men i Östhammar fick de dock chansen att lufta sig lite. 12 båtar på startbryggan – japp, stillaliggande start, men endast 11 kom iväg. Liljefors med sin härligt mullrande Jaguar V12 motor fick problem precis innan start och fick titta på när de andra körde i väg på Östhammars fjärden. Snabbast för dagen blev inte helt otippat William Söderlind med sin B-23a.

Detta var uppvärmningen av vattnet inför det stundande VMet i GT15. Frågan ställdes till UIM juni om vi kunde få arrangera detta VM och vi fick ett ja. Frågan var bara om vi skulle få köra utifrån våra svenska förutsättningar. Under förutsättningen att vi inte bjöd in publik, så visade det sig att vi skulle få genomföra denna tävling.

Vi fick 17 anmälningar från 7 länder, vilket kändes jättebra. Förutom att bryggan var godkänd för 16. Detta löste sig dock självt av att en lettiska och en norrman inte kunde komma.

Flera av de svenska förarna har under sommaren och hösten övningskört på träningsbanan vi har på Östhammarsfjärden och de blev inte färre vid sista träningen torsdagen före VMet. Härligt att se ungdomarna så laddade inför tävlingen.

Uppställning inför första VM-heatet

Tidskval och fyra heat skulle genomföras innan årets världsmästare i GT15 kunde koras. Glöm då inte att det ingår ett femte heat, dvs efterbesiktningen. I tidskvalet var Nils Slakteris från Lettland snabbast med Hilmer Wiberg som tvåa, Erik-Rennes Philak från Estland som trea, Oliver Martin från Finland som fyra och Oliver Horntvedt som femma. Superkul att det redan från början visade sig att länderna är så jämna. Fjärde till sjätteplatsen var inom 7 hundradelar!

Första heatet kördes precis som tidskvalet på lördagen. Det blev inte helt som enligt tidskvalet, men Nils Slakteris var snabbast och trots att Hilmer försökte utmana så kom han aldrig riktigt i kapp.

Söndagen bjöd på riktigt fint väder trots en disig morgon. I heat två bestämde Hanna Atterling sig för att pröva badtemperaturen när hon slog runt i första böjen. Hon fastnade lite på utvägen, men återhämtade sig tillräckligt snabbt för att komma ut till nästa heat. Dock så tyckte inte motorn helt om badet så sista heatet fick hon se från land.


Hanna Atterling omhändertagen av rescue teamet

Heat två slutade med samma topp tre som lördagens, dvs Nils, Hilmer och Oliver i följd. Här visade också Måns Olofsson att han ville vara med och slutade på en sjätte plats.

Det blev ett antal bojar som gick åt denna helg. Den slovakiska föraren Simon Jung fick dock lite rabatt på boj nummer två. Snyggaste bojöverkörningen stod dock Adam Wrenkler för i GT30 som fullkomligt hoppade över bojen.

I tredje heatet blev det lite sammanstötning när Philip Bergholz blev påkörd och fick bryta då styrningen endast fungerade åt ett håll, men han kom tillbaka till sista heatet. Oliver Martin från Finland behövde också laga båten till kommande och sista heatet. I toppen så höll sig positionerna mellan Nils och Hilmer men ny trea blev Erik-Rennes från Estland.

Till sista heatet valde Nils Slakteris att stå på land, då han redan hade tagit full pott i de tre första heaten. Det är de tre bästa av de fyra som räknas. Hilmer fick starta från poleposition och släppte aldrig in de övriga i fighten om första platsen. Spännande blev det i första böjen då Måns kom på insidan av Oliver. Oliver hade visat genom heaten att båten tar svängarna riktigt bra. Måns var troligen inte riktigt beredd på detta vid utgången av svängen då det dessutom blir väldigt mycket vatten från de övriga båtarna som skymmer sikten och det slutar med att Måns är uppe och klättrar på Olivers båt. Dock så sitter Oliver bra skyddad med bågar kring sin öppna sittbrunn och klarar sig utan en skråma. Resultatet blir ett gult kort till Måns. Heatet vinns som sagt av Hilmer med Jonas Lember från Estland som tvåa och Paul Richard Laur från Estland som trea.

Nu påbörjas det femte heatet med efterbesiktningar av motorerna. Här visar det sig att Nils Slakteris motor har blivit bearbetat, vilket inte är tillåtet enligt reglerna och han diskvalificeras. De tre följande båtarna klarar inspektionen utan anmärkning och därmed står Hilmer Wiberg som världsmästare i GT15 följd av Jonas Lember från Estland och Oliver Martin från Finland.

Kul att se denna helg förutom VM och offshore var GT30 som trots endast tre förare på banan alltid bjuder på underhållning. Adam Wrenkler tog också chansen att träna med sin F4 och ny/gamla klassen JT15 hade fyra unga entusiastiska förare som testade på att träna under tävlingslika förhållanden.

Det som har varit underhållande denna helg är atmosfären i depån. Ingen är fullkomlig så det händer alltid lite både på bana och på land, men i det stora hela så har det varit både en välbehövlig och trevlig tillställning.

Viktigt med mammas kärlek i depån

 

Foto: Tobias Hemlin Karlsson

 

Pernilla Ingvarsson
Tävlingsledare

Skribent: Pernilla Ingvarsson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link