Hoppa till sidans innehåll

ÅRSUNDA STRANDBAD – DÄR TRIVS MOTORSPORTEN!

24 JUL 2019 11:56
Är det inte Speedweekend med hastighetstävlingar för fordon på isen så är det sommartid Aquacross tävlingar på vattnet vid den långsträckta fina stranden.
  • Uppdaterad: 24 JUL 2019 11:56

SM i Aquacross gjorde säsongspremiär den 12-13 juli direkt nedanför strandbadens restaurant. 

SM-serien blir extra intressant då den även innefattar Svenska Cupen som är öppen för utländska förare.

Tävlingen arrangerades av Gefle Jet racing Club som provade sina vingar redan förra året med en mindre tävling vid Strandbaden.

  • Det här var riktigt kul sade Luna Johansson som var tävlingsledare och särskilt glad att flera utländska VM-förare valde att komma till Gävle.

I tävlingen deltog två kategorier av maskiner, de mindre ståmaskinerna och de större sittmaskinerna. I båda fallen finns det klasser med olika trimningsgrader – GP3, GP2 och GP1 där den sista klassen närmast tillåter fri trimning. Sittmaskinerna kan ha mer än 400 hästkrafter, då gäller det att hålla i styret när det svänger!

I värsta ståmaskin-klassen GP1 fanns de framgångsrika Borgström-systrarna Jonna och Sofie på startlinjen och den regerande Svenske mästaren Eric Jacobsson.

  • Jag var övertänd och tyvärr har husbygge och livet som nybliven pappa sinkat träningen en del, men tempot var det inget fel på då jag fightades med VM-stjärnorna Anders Keller och Daniel Andersen från Danmark respektive Norge. Tyvärr blev det några misstag som grusade chansen till pallplats, säger Eric Jacobsson som fick nöja att bli trea bland svenskarna bakom Jonna och Sofie som redan kört ett antal VM och EM tävlingar i år och uppvisar både snabbhet och stabilitet.

I ståmaskin GP3 var det total dominans som gällde för Lidköpingsföraren Felix Helgesson som vann alla sina tre heat överlägset.

Unge Samuel Johansson från OJK har chockat de flesta i sittmaskinklasserna under senare tid, tagit EM-guld i GP1 2019 samt VM-guld i GP2 klassen 2018. Han utmanar ständigt de mer etablerade VM-förarna i GP1 där han nosar på pallplatser. Flera andra förare från OJK hörde också till favoriterna. I GP3 var det Christian Cagnard som fightades med Jimmy Olsson från Mariestad om segern, och i GP2 var det främst Edvin Samuelsson som kunde mäta sig med Samuel Johansson. Samuel Johansson vann både GP2 och GP1 medan Cagnard blev etta i GP3.

I lilla sittmaskinklassen GP4 höll det äkta Gävle-paret Eric och Frida Persson i taktpinnen, och även bland GP4 juniorerna var Gävle i topp genom Emil Johansson.

Skribent: Tommy Jacobsson
Epost: This is a mailto link

 

 

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link