Hoppa till sidans innehåll

Vilken smäll!

15 NOV 2016 12:03
Inför XCAT-finalen i Abu Dhabi har man idag kört en fri inofficiell träning. Det var två båtar ute och testkörde och de smällde ihop – ordentligt.
  • Skapad: 15 NOV 2016 12:03

Det var svenska Swe Cat båten och Gold Coast som ”lyckades”. Båtarna blev ordentligt skadade, men besättningarna klarade sig väl.

Då teamen inte har tillgång till båtarna som transporterats runt om i världen så erbjöd sig Abu Dhabi klubben en möjlighet till en inofficiell testning på eget ansvar. Bara några få båtar nyttjade tillfället, men de lyckades ändå krocka ihop. Erik Stark o Micke Bengtsson körde på en Speed Cat rak accerationsbana. Det australiska teamet med Tom Barry Cotter ombord gjorde likaledes. Det var bara det att de svängde av tvärt efter den avslutande bojen och där kom Swe Cat teamet.

"Vi hade full fart och låg säkert i 180 km/tim", berättar Erik Stark efteråt i depån. "Det var en ruggig smäll."

Båda besättningarna satt väl fastspända i sina förstärkta sittbrunnar och kollissionen skedde med svenska båtens högra pontonen på aktre delen av vänstersidan av australiensiska båten. Så smällen var inte direkt mot sittbrunnarna. Svenska båten var ordentligt skadad på högra ponton och den australiska båten mycket illa den dryga sista metern mot aktern. Ingen båt är i racedugligt skick, men raceteam ger sig visst inte så lätt.

Den svenska båten är byggd av Victory team i Dubai, en dryg timme bort från Abu Dhabi. Victory teamet tog genast fram formarna och gjuter nu en ny främre del av högerpontonen som sedan ska fästas fast på båten under morgondagen. Om allt går som det är tänkt. Även australiensarna undersöker möjligheten till att reparera båten, men då de inte har några formdelar att gjuta i och då det är större partier är utmaningen där ännu större.

Till råga på allt elände så i samband med bärgningsoperationen så ramlade Tom Cotter ner från båten och skadade ena handen o benet. Han klarade sig trots allt undan med allt bli ordentligt omplåstrad av Bergamo Rescue Teams läkare på plats.

Tävlingarna körs på tordag – fredag, vi får då se vilka som kommer till start.

 

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link