Hoppa till sidans innehåll

UIM:s nya arbetsplaner

03 NOV 2016 18:01
UIM styrelsen presenterade under Generalförsamlingen en ny långtidsplan för verksamheten under kommande fyraårs period.
  • Skapad: 03 NOV 2016 18:01

Det är fem hörnpelare: Ungdom, Miljö, Utbildning, Doping och Säkerhet. Det ska också bli en förnyelse i tävlingsformer och man ska satsa på racing med solceller och batteridrift.

UIM ungdomssatsning som startades upp för ett antal år sedan har länge stått och stampat. Det har varit många fina ord och lite verkstad. Engelsmannen John Puddifoot som svarar för ungdomssatsningen kunde däremot nu meddela att arbetet börjar ge frukt. Ett träningscenter för ungdomar invigdes i Fujariah i anslutning till Generalförsamlingen där. Vidare har man kommit igång med ett center i Sri Lanka (!) och ska snart de även öppna ett i USA. Förutsättningarna är helt olika i Sri Lanka, där man inte har någon tidigare erfarenhet av verksamheten. Nu finns ett antal ungdomsambassadörer utbildade och entusiasmen är imponerande stor. I USA finns däremot både båtar och erfarenhet kring båtlivet. Vad UIM nu tillför är en utbildningsmodell med ett helt omarbetat kursmaterial ”Propstar Training Manual”. En väsentlig del i det nya materialet är att det är bredare och mer tillämpbart oavsett vilka förutsättningar man har. Det ska fungera oavsett om man har Thundercat båtar (med mindre motorer) såsom i Fujairah, knappt sjödugliga väl begagnade farkoster i Sri Lanka eller bland annat vattenskotrar i USA.

Satsningen på Miljö har också varit kantad av inledande svårigheter. Nu finns det tydliga planer hur arrangörer ska arbeta för hållbarare evenemang. UIM Miljögrupp skapar också olika klassificeringar av evenemang, som ska kunna få Brons – Silver – Guld miljöklass på evenemangen. Våra tävlingar körs idag endast med förbränningsmotorer, men till sommaren ska det även köras ”Offshore race” för solcellsbåtar. Farterna kanske inte blir så höga, men utvecklingen går istället desto fortare. Det är en marknad som växer och under Generalförsamlingen så presenterades att ett företag i branschen kommer att bli en av UIM huvudsponsorer kommande år!

Formel 1 promotorn meddelade också att till 2018 så kommer deras katamaraner i Nations Cup att vara batteridrivna. Det är kanske inte den högsta racingkategorin, men när en promotor gör en sådan här satsning så finns det förstås stor kommersiell potential här. H2O racing har även förbättrat sin presservice så att de nu har kontaktkanaler till alla sina förares länder och lokala medier. När så Jonas Andersson eller Emma Nellie Örtendahl gör en ny toppinsats, så skickar promotorn direkt information och film till den svenska televisionen. På Aquabike sidan har man ju otroliga 192 förare från 24 länder med i sina tävlingar. Deras media databas är väldigt väl utvecklad.

UIM ordföranden Chiulli är mycket nöjd med att UIM fått så goda kopplingar till Olympiska kommittén. Det ger en helt ny styrka och trovärdighet för båtracingen, vilket gör att UIM, nationella förbund och arrangörer har bättre möjligheter att knyta kommersiella partners till sig. Det här är något som de nationella förbunden och de enskilda förarna ännu inte fullt ut förstått värdet av. Något som blivit bättre är också Doping resultaten. Tidigare förekom flera fall varje år, delvis beroende på okunskap hos många. I år har det utförts tester i UIM-regi i alla olika discipliner, utan att något fall gett positivt resultat. Dessutom har det skett ett antal tester efter nationella förbunds uppdrag och där har bara något positivt fall noterats.

På säkerhetssidan har UIM under året publicerat flera rapporter om hjälmar, nackskydd m.m. på sin nya hemsida. Olycksstatistiken som under några år sjunkit, håller sig nu på en låg stabil nivå även om det rapporterades om fyra dödsfall i sporten totalt sett världen över. Alla skedde inte inom UIM racingen, men bättre kunskap och striktare regler behövs framöver för att nå nollvisionen. I och med Rossi olyckan nyligen står hydroklasserna särskilt under luppen. Kanske det blir krav på både säkrare banor och kanske även cockpits på hydros, som Dickfors visade upp en prototyp av för några år sedan. 

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link