Hoppa till sidans innehåll

UIM-styrelsen bestämmer mer

28 OKT 2016 10:59
Vem har makten i UIM idag? Den nya organisationen där Council, huvudstyrelsen, tar besluten visade ju sig avgörande i ett flertal säkerhetsfrågor. Där vände man ett antal förslag från kommittéerna, t.ex. vad gäller hjälmar.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

I övrigt följde man kommittéernas råd. De olika länderna har fått mindre att säga till om. De sportsliga diskussionerna sköter man inom kommittéerna och ländernas inflytande kommer att minskas. Blir en intressant utveckling.

Council kom också med en stadgeändring, så att man accepterar att personer på 65+ tillåts att väljas in på nya poster. Det var avgörande för ett par nya nomineringar i både sport- och offshorekommittén.

Det blev närmare 100-talet Sportmotioner vid UIM mötena i UAE nyligen. Det blev en rejäl dos omskrivningar och ett antal nya motioner som kom fram. Mycket gällde finputsningar av F2 reglerna. Totalt noterar vi över 60-talet nya/justerade regler.  Här följer lite kring rundbanemotionerna.

Sverige hade lagt ett flertal förslag, många gick igenom men inte alla. Det gäller att vara på plats och argumentera väl i vissa frågor. Sverige hade föreslagit en med 10 kg höjd minimivikt för GT15, det antogs icke. Norge hade också ett flertal förslag, men saknade där också support för flertalet.

En stor nyhet blev att man beslöt att, efter svensk förebild, införa en Technical Commissioner vid alla titeltävlingar med låg-emissions motorer. Tidigare har man ju bara haft ekonomi för en Sportslig commissioner. Ryktas om att nye UIM TK-ordföranden har en del planer för ett sådant seminarium.

En annan viktig säkerhetsfråga blev att UIM framöver fastställer att man bara tillåter Snell och FIA hjälmar, bort således internationellt med ECE hjälmar från årsskiftet. En annan huvudfråga var kravet på ”head clarance” mellan förarna och sittbrunnstaket i en sluten sittbrunn. Måttet ska vara minst 10 cm för att vara någorlunda säkert. Många befintliga båtar uppfyller inte regeln, och de båtarna får fortsätta ett tag till, om vi förstår beslutet rätt.

Vattenregistreringarna ska vara tidigare gjorde, redan när man söker en titeltävling. Vattendjupet ska vara variabelt mellan 2 – 4 m, beroende på vilka klasser som körs. Det har varit väldigt mycket pyssel för vattenregistrerare Pelle Larsson och UIM kontoret att handlägga alla dessa registreringar som ofta är ofullständiga och sena. Här blir regelverket hårdare.

I F2 sker omstarter framöver i resultatordning, istället för den ordning deltagarna befinner sig på banan. Lite pyssligare vid omstart, men sportsligt rättvisare. Debutanterna i F2 med Superlicenser får lov att vara debutanter i sex race framöver, istället för som nu tre. Konkurrensen hårdnar om varje plats. Sverige önskade att VM banorna skulle tillåta fler båtar. Idag är det minst 16 båtar som tillåts för att banan ska kunna få VM bana. Sverige ville ha 20 startande, men fick som kompromiss upp startfältet till 18. Detaljregler som bättre ska säkerställa förarnas rese- och prispengar antogs också.

I F4 tillåter man framöver inte powerlift och det blir blott tre VM-deltävlingar!

Många förslag och beslut tog man. Detta var ett urval från rundbanesidan. Om en månad tror sig UIM kontoret kunna ha sorterat fram alla beslut med en korrekt sammanställning av alla uppdateringar som skedde under UIM veckan. 

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link