Hoppa till sidans innehåll

Tufft race i Nynäshamn

24 AUG 2017 13:35
Det
Det finns olika offshoretävlingar, som tur är. Nynäs offshore är ofta ett riktigt tufft offshore race, så blev det i år. På fredagen kördes ordinarie bana, på lördagen kördes t.o.m. en stormbana på blott dryga 4 sjömil i sex varv, det räckte.
  • Skapad: 24 AUG 2017 13:35

Det blev två hårda dagar, med imponerande insatser av alla som försökte och främst de som lyckades. Trots den hårda sjön så blev det två kattor som totalsegrare, Sebastian Groth på fredag och Micke Bengtsson på lördag med snittfarter på blygsamma 50 knop! Offshore racing.

Det var goda startfält med nära 50 båtar som kom till Nynäshamn. De flesta var beredda på svåra vatten. Kanske inte så hårda som för 49 år sedan, då startfältet fick kallas tillbaka till omstart på lite snällare bana. 

Rutinerade tävlingsledaren Anders Söderlund hade tre förberedda stormbanor, på lördagen kördes den kortaste av dem alla. Nynäs erbjuder inte bara bra offshorevatten, det är också publikvänligt, powerboat show och gemensamt grillparty efteråt med underhållning. Ett stort event som i år fått delvis ny organisation.

På fredagen startade alla med gott mod, men snart fick en del det svårt. Jesper Zander hade god fart med sin 3X-båt, när hans powertrim lade av vilket slutade med ett riktigt krondyk i 65 knop. Det blev en rejäl snyting i ansiktet på Jesper, medan navigatören Marco Witts fullface hjälm tog värsta smällen - så den sprack! Båda for till sjukhus för ordentlig omvårdnad. Linus Hjälte trodde också lite mer på sin båt än vad den klarade av. I 3B blev ledande Wrenkler omkörd av hemmaföraren och enskrovsföraren Dennis Söderman. Det gillade inte Thomas, som stod på ordentligt i sjön trots navigerande Annikas förmaningar. Annika fick denna gång rätt, äventyret slutade med en rullning och en krycka till Annika.

Fjolårets totalsegrare Fredrik Ylikoski med V8 inbordare kom aldrig till start i år. Han hade en skadad hand, som gjorde att han inte kunde hålla i en ratt ordentligt. Han fick nöja sig med att showköra med V8 gänget, med de stora båtarna, som körde ”powerboat show” på lördagen.  Ett uppskattat mullrande publikinslag i Nynäshamn.

Bland de större båtarna var det spännande att se om Marcus Friberg i sin stora enskrovare med dubbla 300 snurror kunde ta hem en totalseger. Det var Friberg och katta föraren Micke Bengtsson som fightades om totalledningen, hårt blev det. Styrningen lade av för Friberg och Bengtssons motor o propeller kroknade en del. Totalsegern gick i stället till Groth i 3C. Först till Fredrik som kunde få sin första totalseger, men en missad prick på banan gjorde att segern gick till kusinen Sebastian. Vilka duktig ny generation 3C förare vi har. På lördagen fick Micke Bengtsson revansch, men Sebbe kom aldrig till start p g a en trillskandes motor. Det intressanta med Mickes seger var att han nu körde en annan äldre Argo än den han vann Roslagsloppet med. Han kan hantera alla båtar mästerligt. Otroligt duktigt.

Det var inte bara de större båtarna som hade kul i Nynäshamns stora vågor. Lina Hamrén i Weedo GT i Classic sägs ha skrattat mest mellan alla hoppen på vågorna. Duktigt att ta sig runt o blev belönad med en fredags seger i Classic Offshore på fredagen. På lördagen var det däremot den största classic båten, Stor Mantan, med Robert Liljefors. Men det var ju inte båtens storlek som var avgörande, här är det ju den förutsatta snittfarten och tidtypiskheten som gäller. Magnus Sjölander var här blott 0,2 knop från sin förutsagda snittfart, men hans Hydrolift Sportcat är ju lite för modern för att få många ”Classic poäng”.

En ny offshorevinnare fick vi se i Adam Wrenkler som körde V60 klassen och han vann båda dagarna. Han tycks bemästra det mesta i år. Bäst i familjen!!

Hemmaföraren Dennis Söderman vann i 3B båda dagarna med sin fina B23, bra sjöbåt. Men 3A körande Anton Modin, tog i ordentligt på lördagen och blev då snabbare i Phantom 3A-båt. Undrar vilken båt som egentligen är bäst i sjön där!?

Outstanding i år i 3X är William Söderlind med sin Bat 23. Den är ju snabb och går hur bra som helst i sjön. Han fortsätter vara obesegrad i klassen i år. Var totaltvåa på lördagen!

De som annars gjorde den mest sportsliga insatsen under lördagen var vattenskoterförarna. Det måste ha varit hur jobbigt som helst bland alla vågor. Internationella esset Lars Åkerblom passerade mållinjen först, men han hade liksom flertalet av sina kompisar kört snålare väg än vad tävlingsledningen tänkt sig så det utmynnade efter några turer till 5 min tidstillägg, varför mer rutinerade offshoretävlande Andreas Thorberg fick segern. Bland de motorsvagare maskinerna i GP3 var det världsmästaren Cagnard som återigen fick trona med segern. Men vad trötta de måste vara i kroppen efter Nynäs Offshore. Det var nog alla båtåkarkroppar! Kul med olika tävlingsvatten och maskiner.  

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link