Hoppa till sidans innehåll

SVERA och Svemo fortsätter processen mot samgående

10 OKT 2020 15:23
På Svemos årsmöte den 10 oktober röstades styrelsens förslag igenom om förändrade stadgar som möjliggör ett samgående.
  • Skapad: 10 OKT 2020 15:23

Nu kommer arbetet för ett samgående gå vidare i rask takt med en målsättning om att redan 1 januari 2021 kunna ta emot Svenska Racerbåtförbundets (SVERAs) verksamhet i Svemo. Stadgeändringarna innebar också ett namnbyte, Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet blev Svenska Motorsportförbundet. Förkortningen Svemo kommer dock fortsatt att leva kvar.

Detta betyder att Svemo från 1 januari 2021 kommer att organisera ytterligare tre idrotter (racerbåt, aquabike och svävare) vilket blir totalt 16 idrotter i förbundet.

- Svemo som förbund växer redan organiskt, och genom att fortsätta processen kring samgående med SVERA kommer förbundet att öka sitt medlemsantal, sin betydelse för svensk idrottsrörelse och sin interna utveckling. Jag är personligen mycket nöjd att förbundsmötet gav styrelsen förtroendet att fortsatt driva samgåendeprocessen, och är övertygad om att vi med denna process blir ett starkare förbund säger Svemos ordförande Håkan Leeman.

På Riksidrottsmötet 2019 beslutades att idrottsrörelsen vill växa. Förbund och föreningar behöver då vara öppna för nya idrotter och idrotter utanför idrottsrörelsen. SVERA är ett mindre förbund och det innebär drastiskt minskade ekonomiskt stöd från och med 2021 vilket hotar förbundets fortlevnad.

- Det känns väldigt skönt att arbetet nu går vidare med full fart och jag ser fram emot att få börja arbetet att tillsammans med Svemo få till ett bra samgående. Det kommer bli mycket jobb för alla inblandade men den positiva andan på Svemos årsmöte ger verkligen bränsle till att ta samgåendet i hamn, säger en glad ordförande för Svenska Racerbåtförbundet Jonas Gustafson.

Svemo och SVERA är en av flera pågående samgåendeprocesser och samtliga processer har både ekonomiskt- och personellt stöd från Riksidrottsförbundet. Beslutet om samgående skulle ha tagits i april 2020 men på grund av pandemin fick beslutet hänskjutas till den andra delen av Svemos förbundsmöte ett halvår senare.

Nästa steg i samgåendeprocessen är att börja arbeta enligt den aktivitetsplan som är framtagen och lösa de praktiska frågor som ett samgående innebär. Föreningsjuridik, försäkringar, operativ organisation och internationellt medlemskap är några av de frågor som är prioriterade fram till årsskiftet. 2021 kommer att bli ett omställningsår.

 

Kontaktpersoner

Håkan Leeman, ordförande Svemo
This is a mailto link
070-869 84 02

Jonas Gustafson, ordförande SVERA
This is a mailto link
070-310 82 29

Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link