Hoppa till sidans innehåll

Största VM-racet planeras (Thundercat)

21 OKT 2016 09:06
I anslutning till UIM mötena under veckan i Fujairah så möter vi legenden Stephane Lindeque från Sydafrika. Han är en av världens bästa Thundercat förare och han är också arrangör av vinterns VM i Sydafrika.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Thundercat startades upp i Sydafrika och är fortfarande det land som motsvarar vad Kanada är för ishockeyn. I vinter är det VM där och Lindeque är organisatören av tävlingarna. Startfältet förväntas bli rekordstort, 70-talet förare är redan anmälda. De kör bara två klasser och har strukit Stock klassen. Det är i dagsläget 20-talet förare anmälda till Pro Stock som är den klass som vi kör i Sverige och det är således kring 50 båtar anmälda till Modified klassen. Det blir grymt. Stephane visste att intresset var stort, men den här anstormningen är klart över förväntan.  Fyra svenska team ska vara med och köra enligt uppgift så det blir en extra spännande vinter.

Under veckan har en rad kommittémöten avverkats med massor av diskussioner. Närmare hundratalet olika delegater från alla världsdelar finns på plats. På offshoresidan han man klarat av att plöja igenom alla 150 motionerna och kommit till ett antal finputsningar och förbättringar. De svenska offshoremotionerna tycks kunna gå igenom. Det kan bli så att både V150 och V200 klasserna blir godkända på experimentbasis för kommande år. Under de kommande dagarna fattas så beslut av Council, så ingenting är ännu fastställt. 

Offshorekommitténs tre möten är avklarade och Per Benson har därmed lett sitt sista UIM möte. Det har han skött ett antal år så det blev en känslofylld stund med några avtackningar och applåder. Även om debatten är hård ibland är man vänner utanför mötena. 

Tävlingskalendern för offshore är slut för året, men det blir ett par VM-tävlingar i Abu Dhabi under november. Den 16-19/11 körs XCAT och påföljande vecka är det Class 1 som kör tre VM race och man har fått ihop 5-6 båtar.

Säkerhetsfrågorna debatteras flitigt fram och tillbaka. Sportkommittén tycker si och Säkerhetskommittén tycker så i flera frågor. Hjälmar och sittbrunnshöjder är stående debattfrågor. Det blir intressant att följa hur Council kommer att behandla denna jätteflod av motioner, speciellt då det blir förändringar under debatterna och några förslag tillkommer. Ordföranden Chiulli värderar ju säkerheten högt och är drivande där. En vecka är lång tid, men frågeställningarna tycks oändligt många.   

 Stephane Lindeque och Fiona Pascoe diskuterar Thundercatfrågor.

 

 

Offshore mästerskap 2017

VM    
3A, 3B Guernsey, England 4-10 september 2017
3C, 3D Italien  
     
EM    
3A, 3B, 3C Tvedestrand, Norge 7-8 juli 2017
3D Italien  
V24 Gurnsey, England 4-10 september 2017
Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link