Hoppa till sidans innehåll

Spännande seriefinaler i Aquabike

31 AUG 2017 14:41
Örebro Kumla Jet racing Club stod liksom tidigare år som arrangör för finaltävlingen i Svenska Cupen och SM/RM-serien i Aquabike. Allt avgjordes lördagen 26 augusti och det ställde arrangören inför hårda prövningar.
  • Skapad: 31 AUG 2017 14:41

24 heat att avgöras på en dag, därtill efteranmälningar, besiktningar och tekniska kontroller, men allt flöt på med god fart och utan några större incidenter.

En ren och rättvis sport är grunden för att utveckla sporten och den här lördagen fick vi se såväl dopingkontroller, där vi får vänta på resultaten, samt väl genomförda tekniska kontroller helt utan anmärkningar på maskinerna.

Svenska Cupen lockar alltid utländska deltagare där norrmännen är riktigt starka i alla ståmaskin-klasser, speciellt med en total dominans i juniorklasserna – tillväxten är god i Norge!

Danskarna har från blygsamma resultat tidigare år nu fått fram många riktigt duktiga förare både i ståmaskin-klasserna och även bland sittmaskinerna – de rödvita är på stark frammarsch!

I största SM-klassen GP3 skulle Eric Jacobsson köra hem ett SM-guld på hemmabanan med 16 poängs försprång inför finalen – men så blev inte fallet. Eric drabbades av motorproblem och med en trött motor fick han se de andra guldaspiranterna Oscar Helgesson och Emma-Nellie Örtendahl ta en respektive två heatsegrar vilket räckte till SM-Guld för Emma-Nellie och silver till Oscar som med glädje fick se sonen Felix ta fjärdeplatsen i SM-tabellen. Norrmännen som brukar lägga beslag på topplaceringar i Svenska Cupen fick i år skåda en helsvensk prispall med ovan förare i klassen som under året samlat hela 34 förare!

Efter GP3 guldet visade vår världsmästartjej Emma-Nellie lika grym fart även när det var dags för GP1-klassen, tre raka heatsegrar i SM-delen gav en solid SM-medalj i denna klass där hon kör sin vassa VM-maskin. Systrarna Borgström kämpade på - Jonna knep en tredjeplats i finalen vilket räckte till ett SM-silver före lillasyster Sofie som kör allt snabbare på sin Team Kawasaki SXR1500. I Svenska Cupen smög VM-förarna Anders Keller, Danmark och Daniel Andersen in på andre respektive tredje plats.

Lika stor dominans fick vi även se i GP2 och GP1 sittmaskiner där Lars Åkerblom utklassade resten av fältet i SM-finalen. Hans körning är helt brutal, speciellt i den fulltrimmade klassen. Med idel heatsegrar före VM och klubbkollegan Johan Johansson i finaltävlingen blev det ändå Johan som tog SM-guldet i GP2 då Lars nollade i första deltävlingen. I GP1 blev det tvärtom där Lars tog ett överlägset SM-guld före Johan trots att Lars valde att missa starten i sista heatet för att få visa en makalös uppkörning upp till andraplatsen!

Mycket glädjande är att vi i lilla sittmaskinklassen GP4 även har en juniorklass, än så länge med få förare, men den kommer att växa nästa år. Emil Johansson knep seriesegern och i senior-avdelningen blev det äntligen dags för Gävles Erik Persson att ta hem ett välförtjänt och överlägset SM-guld före OJK:s juniorer Edvin Samuelsson och Samuel Johansson.

Samuel Johansson visade att äpplet faller inte långt från trädet, med pappa Johan som läromästare vanns SM-guldet med marginal i mellanklassen GP3 som har en bra bredd med jämna startfält. Ett markant generationsskifte är på gång. Ungdomarna Samuel Johansson, Edvin Samuelsson och Oscar Strömberg gav de gamla rävarna en rejäl fight. Världsmästaren i GP4 Christian Cagnard lyckades till sist ta silvret före Peter Lyrstrand i klassen som växer med hjälp av uppskattad stöttning av Kawasaki. Tolv förare deltog i år – alla från Orust Jetski Klubb!

Efter denna intensiva dag var det många i funktionärsstaben som var slutkörda – ett stort tack till deras berömvärda arbetsinsatser och alla andra som kämpat med årets Svenska Aquabike-serier.

Skribent: Tommy Jacobsson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link