Hoppa till sidans innehåll

Sol, regn och lite bad i Oskarshamn

08 JUL 2018 13:31
Oskarshamn Offshore Race bjöd som vanligt upp till fantastiskt väder – i alla fall på fredagen. Tävlingen var uppdelad så att Aquabike (GP1 och GP3), V60 och Classic Offshore körde först och klart innan de större klasserna fick köra.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

I Aquabike GP1 vann Jonathan Holmelius hela minuten före Mikael Svahn och Henrik Bramsved. Och i GP3 var Edvin Samuelsson först efter en tight kamp med Michael Johansson och Janina Johansson.

Mer spännande blev det i V60 där klungan bakom William och Ulf Ekström låg fantastiskt bra samlade på första varvet. Debutanten Rikard Ingvarsson med Malin Niemi i navigatörstolen kunde strax före norra rundningen gå upp på en andra plats då de passerade Lina Thorén och Celine Corneman. Vid en sedan tidigare berömd grynna (masterbåt och flera VM-båtar gick på grund här då de skulle visa banan för flera år sedan) tar dock resan abrupt slut. Alla bakomliggande i klassen stannar självklart vid Rikard och Malin för att se att de är okej. Samtidigt ligger SPRT:s räddningsteam med Rikard mamma Pillan som ambulanssjuksköterska och ser alltihop och hennes: - De ligger tvåa!! Förbytts snabbt till: - NU ÅKER VI!

Foto: Pernilla Ingvarsson

Som ni kan se på bilderna kommer båten att förpassas till de sälla jaktmarkerna, men som tur är finns en klubbåt att låna till nästa tävling i Smögen. Både Rikard och Malin klarade sig utan några större blessyrer.

Ytterligare en vurpa blir det denna dag då återigen framför ögonen på räddningsteamet nästa båt med Lina Hamrén och Jenny Wiberg får ett felskär i en sväng och även de hamnar i vattnet.

De tätaste fighterna bjuder Lina Thorén/Celine Corneman och Hilmer Wiberg/Mathilda Wiberg i V60 på när det endast skiljer 5 sekunder i mål där Lina och Celine kammar hem andra platsen.

Även i Offshore 3C är fighten hård om andra platsen mellan Johannes Lundqvist/Mattias Lind och Fredrik Groth Fyrö/Philip Björk där Johannes och Mattias vinner duellen med endast 4 sekunder. Bäst i den klassen är Sebastian Groth/Josefin Due-Boje som precis som i Gräddö visar att de kommer att bli riktigt vassa på stundande EM i Smögen och VM i Öregrund.

Classic Offshore har inte varit många under åren i Oskarshamn så det var riktigt roligt att se två ekipagen med Jan Erik Lundberg/Tommy Palm samt Björn Söderholm/Tommy RIndevall ställa upp under dagarna två.

Foto: Jesper Zander

 

I Offshore 3X var William Söderlind/Marcus Grönwall som vanligt oslagbara, men får se upp för Sven Johansson/Michael Enmarker som inte var allt för långt efter. På tredje plats i klassen hamnade Marco Witt/Sofie Hjort Westerberg. Marco jobbar på Kustbevakningen och de var självklart på plats då de har en av sina hemmahamnar i just Oskarshamn. Skämten gick innan starten om att de skulle åka ut och ta alkotester på några av tävlingsåkarna som ev. skulle ligga före Marco.

I Offshore 3A var precis som i 3X Anton Modin/Susanne Jansson outstanding medan Tomas Billman/Jonathan Rindar hade en härlig fight med Johan Torsell/Majken Asplund.

Hur gick det sedan på lördagen? Solskenet var utbytt mot lite lätt regn och vinden gjorde vågorna lite högre. Nu körde alla klasserna förutom Aquabike samtidigt. Farterna visade sig snabbt bli några knop långsammare än dagen före.

En vurpa bjöd även denna dag på då Fredrik Groth Fyrö/Philip Björk slog runt med sin Offshore 3C katamaran vid den nordligaste rundningen. Farten var inte speciellt hög och killarna klarade sig bra och fick även konstatera att all säkerhetsutrustning fungerade precis som den skulle. Misstänker dock att Fredrik gärna tar en och annan rast för att få byta blöja och gosa med sin två veckor gamla dotter Signe

Anton Jansson/Susanne Jansson har haft en nästan obrytbar svit av segrar, men efter att en del av botten försvann fick de tyvärr ge upp. Istället fick Johan Torsell/Majken Asplund ta hem vinsten för dagen.

I V60 fick William och Ulf Ekström problem med motorn i starten och kom långt efter. Detta bäddade för Alexander Criborn/Robert Fredriksson att efter fredagens motorproblem ta revansch och vinna framför syskonen Hilmer och Mathilda Wiberg.

I Offshore 3C var återigen Sebastian Groth/Josefin Due-Boje ohotade om segern. Samma sak i Offshore 3A där Rasmus Hamrén/Madde Samuelsson båda dagarna varit relativt ohotade även om Filip Eriksson/Niklas Winqvist gjort sitt bästa för att utmana.

I Offshore 3X såg läget ut relativt lika som dagen innan förutom att Anders Köijer/Lovisa Sahlén tog sig före paret Krister Gahmberg/Monica Lindholm.

Aquabike körde själva en längre rundbanetävling inne i hamnen och där det till en början var väldigt tight. På startvartvarvet passade Johan Johansson på att bada och på sista varvet Krister Sjöstedt. Trots detta lyckdes Johan att ta hem andra platsen bakom Jonathan Holmelius. I GP3 var trion densamma som dagen innan med Edvin Samuelsson som vinnare.

Förutom tävlingarna visade även Johan Österberg upp sin F2-båt för att ge publiken ytterligare fart i hamnen.

Oskarhamn Motorbåtklubb bjuder som vanligt upp till bra tävlingar som är inneslutna i festivalen Latitud 57. Många och duktiga funktionärer gör att denna tävling är ett kärt återseende för många tävlande varje år, även om vi hoppas på att de är lite bättre på att anmäla sig i bättre tid nästa år.

Resultaten hittar ni här

Video: Pickla.se

Skribent: Pernilla Ingvarsson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link