Hoppa till sidans innehåll

Smidigt årsmöte

29 NOV 2016 08:26
SVERA förbundsmöte på Scandic Infra City blev ett glatt, smidigt och förhållandevis snabbt förbundsmöte med mycket folk. Det fanns en del olika åsikter i vissa frågor, men inga hård ord utdelads.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Blott två voteringar behövde avhållas och valen gick igenom med acklamation. Gladast nyheten kom Micke Frodé med genom att presentera en ny Cup för nya X-klassen med 150.000:- i potten. Med historieperspektiv på mötet, så torde detta vara ett av de allra smidigaste. 

Dagen blev förvisso lång för många delegater som fanns på plats redan kl 9 på lördagsmorgonen. Det var förmöten med de olika kommittéerna. Där var det välbesökt på offshore och aquabike sidan, magrare hos de andra, men det blev kanske lite väl många grupper? Här är det nyttiga diskussioner och framförallt på offshoresidan så fick styrelsen och motionärer en del nya inblickar och vinklar på några frågor. Styrelsens fem förslag tog lång tid att gå igenom. Offshorebasen Martin Löfström fick öka tempot för att hinna med 20-talet motioner, men då hade man också slipat av en del motioner som också berörts i styrelsens egna förslag. 

Det var mycket debatt kring offshoresidans SM-status fördelning. Majoriteten var tilltalad av styrelsens förslag om att fastställa vilka klasser som får SM-status ett år i förväg mot att man, i princip, slopade kravet på minimiantal deltagare. Vidare så fick V60 coachen Ekström igenom att slopa juniorstämpeln på klassen utbytt mot ett Senior SM. Då kan han vara med och köra om titeln igen. 

Det tog en timme att diskutera SM-status, medan säkerhetsfrågorna gick på fem minuter, suckade styrelsens Jerry Lidberg efter mötet. Han blev nog inte gladare under själva förbundsmötet, som efter votering avslog kravet på Rescue team för alla offshoretävlingar. Alla offshoretävlingar har redan rescue team på tävlingarna, men arrangörerna ville inte riska att det skulle kunna strula p.g.a. någon formaliadel i slutänden. Däremot så beslöts att höja kraven på Rescue teamets kompetens! 

RF juristen Elin Johansson fick utmaningen att leda förbundsmötet. Hon klarade av det galant, behövde bara förmana ledamöterna till ordning ett par gånger. Det blev då lite mer utmanande att få fram vissa formuleringar som inte var så välskrivna från början. Det blev bättre skrivna under kaffepauserna. Mötet avslutades över timmen tidigare än beräknat. 

Elin Johansson och Björn Blomquist

Allt har inte varit fridfullt under årets tävlingar så mötet uppdrog till styrelsen att verka förebyggande för att minimera dåligt uppträdande på tävlingarna i framtiden. Ett par andra motioner behandlade jäv och besvärsnämnd, där motioner yrkade på en fast nämnd med utbildade jurister. Mötesordföranden behandlade frågorna sakligt och allt utmynnade i att de båda förslagen ansågs vara besvarade i och med föredragningen på mötet. 

Bränsle för Thundercat diskuterades också. Förarna ville ha krav på Alkylatbensin av miljöskäl och fick gehör för detta, även om alla inte var överens om att kontrollmöjligheten var tillräckligt bra. En tolkning av gällande nationella längd- och höjdmätning för enskrovsklasser var ”ingen” glad över. Den behövde skrivas om, varför styrelsen fick uppdraget att tillsätta arbetsgrupp, eller forum, som får komma fram med något bättre som ska fastställas och meddelas före säsongen. 

Styrelsen vill under kommande år arbeta med ökat ungdomsinflytande, enklare tävlingsformer, mer utbildning samt en heltäckande organisationsöversikt. Omvalde ordföranden Roland Edin och hans styrelse fick rörelsen med sig på dessa planer. 

På offshoresidan sökte man redan ifjol en något enklare klass för att fler ska vilja våga ta steget att köra lite båtracing. Nu kom Lars Block med förslaget om Allemansklass, vilket anammades även om han fick styra upp förslaget en del med lite extra säkerhetskrav. Klassen minskar tröskeln för att komma in och prova på sporten. 

Den presenterade budgeten visade ett mindre överskott, som mötet tyckte att styrelsen kunde få röra vid angelägna behov. Budgeten har tagit höjd för att anställa en ny Generalsekreterare, men ordföranden Edin såg inte det var ett akut behov nu. 

Årsmötet uppdrog också till styrelsen att gentemot internationella förbundet bevaka att kommande krav på flytvästar harmonierar med EU-krav och våra europeiska tillverkares standard. 

Årsmötet avslutades med att Jerry Lidberg fick förtjänstmedalj för sitt arbete för sporten samt att Anders Söderlund fick medaljen i guld för sina dryga 25 år som organisatör och tävlingsledare i Nynäshamn. Pernilla Ingvarsson avtackades också för sin utomordentliga insats i Östhammars kamp mot cancer.

 
Jamie Spörndli, Anders Söderlund och Roland Edin

Senare på kvällen så premierades alla förare i Infra citys verkligt flotta festlokal ”Ballroom”– å de var många som varit mycket duktiga i år. Sjutton VM- och EM-medaljer ger dessutom förbundets kassakista ett extra tillskott, som ska gå till Ungdomsverksamheten för fortsatta framtida medaljer. Festen och snacket från dagen, fortsatte till långt in på natten.

Vill ni se fler bilder från årsmötet hittar ni dessa här

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link