Hoppa till sidans innehåll

SM-premiär– regelbok och förtydliganden

12 JUN 2017 14:09
Till helgen är det dags för årets SM-premiär med ett stort antal anmälda redan inom anmälningstiden.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

För att slippa obligatorisk efteranmälningsavgift på 200kr, men framförallt för att arrangörer skall kunna planera storlek/anpassning av depå, antal toaletter mm är det mycket viktigt att alla anmälningar görs i rätt tid inför framtida tävlingar. 

Tänk även på att om du ska ha en licens som räcker för hela säsongen ska det även göras senast 14 dagar innan tävling. 

Regelboken har funnits på Sveras hemsida en tid, och nu har några frågor väckts gällande GP2-klassen. Vid årsmötet diskuterades IBR (Back anordning) gällande GP2, vilket slutade med att Aquabike-kommitten uppdrogs att uppmana besiktningscheferna och arrangörer att godkänna IBR då den inte ansågs ha någon tävlingsfördel och heller inte vara någon säkerhetsrisk. Då det inte fanns någon motion om detta, kunde det heller inte skapas någon nationell särregel.

Tanken med ovan var att den som har en ”fritidsmaskin” med back ändå skall kunna vara med och tävla.

Så länge det inte framkommer något som tyder på tävlingsfördel eller säkerhetsrisk gäller det som diskuterades vid årsmötet, d v s besiktningschef och arrangör godkänner IBR. Detta kommer även att gälla då GP2 maskin deltar i GP1 klass, samt i övriga Runaboutklasser.

När det gäller luftintag till R/A GP2 säljer ett eftermarknadsmärke ett filter i intake manifoldet som de kallar flame arrestor, någon annan har den utanför och kallar det för flame arrestor, nån har en ”ribbon” och nån har nån box osv, så det gör saken svårtolkad när tillverkarna har olika namn på samma saker.

Håkan Borgström har i helgen haft möte med Paolo Caredda som är UIM ansvarig och som klargjort vad som gäller.

Man får inte röra intake manifold. ”remains strictly stock” Man får lov att byta/montera luftfilter före superchargern/turbon, det är det enda. Vilket enligt några experter i VM-cirkusen varken gör från eller till.

Håkan förtydligar vidare att Svera & Svenska Aquabike kommitten jobbar för alla förares bästa, men det går inte att göra om förarna inte ger de rätta verktygen till oss, t ex förslag på regeländringar. De skall in i mitten av augusti, så efter Karlstad-tävlingen tar Aquabike kommitten gladeligen emot förslag.Vi kan nte sitta och hitta på egna saker efter vad som pratats om av några få på exempelvis facebook. Vi måste ha riktiga förslag som kan bli nationella särregler eller ännu hellre bli en ny UIM-regel.

Svera kan ge er en mall hur de skall skrivas. Man skall referera/citera gällande regel, förslag på ändring samt motivering.

UIMs regelbok håller just nu på att skrivas om inför år 2018 och kommer förhoppningsvis delas upp i Ski respektive Runabout kapitel för att lättare hitta och förstå. Sedan är det många fel som kommer att rättas, språket förbättras mm. Men det är ett stort jobb…och många synpunkter.

Det kommer att bli väldigt bra. Vi har nu också lyckats få med Danmark i UIM. Nordiska mästerskapet körs med UIM regler och Finland jobbar och blir förhoppningsvis fullvärdiga medlemmar snart.

Fler länder är på gång, tex Holland och de baltiska länderna mm.

Avslutningsvis så vill Håkan Borgström från OJK hälsa att framtiden ser mycket ljus ut och att de hälsar alla förare välkomna till SM-premiären i Karlskoga!

OBS! Att optimera kropp och maskin är viktigt, men glöm inte att läsa inbjudan och regelbok – det kan vara nog så viktigt!

Skribent: Josefine Forslund
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link