Hoppa till sidans innehåll

SM-premiär för aquabike

20 JUN 2018 14:01
För sjätte året i rad startade Svenska cupen och SM-serien igång när Karlskoga Motorsportvecka bjöd in till en mängd motoraktiviteter som fick staden att leva upp under dessa dagar.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Tävlingen innehöll hela 11 klasser med totalt 102 deltagare varav 35 utländska förare. Alla klasserna körde tre heat vardera vilket ställde stora krav på arrangören Orust Jetski Klubb. Trots en slimmad organisation men med mycket rutin genomfördes en perfekt tävling utan incidenter. Tävlingen ingick som vanligt i Svenska Cupen där även utländska förare samlar poäng, ur heatresultaten plockas sedan ut SM/RM-poäng enbart för de svenska förarna.

Det stora utropstecknet var blott sextonårige Felix Helgesson, son till forne flerfaldige mästaren Oscar Helgesson, som kom till start i två ståmaskin-klasser. I GP3 med standardmaskiner drämde han till med seger i första heatet efter hårda fighter med alla Norges erkänt snabba förare. Därefter var det dags för premiär i den snabba GP1 klassen där Felix med en nyinköpt Kawasaki SXR1500 överraskade med att bli bäste svensk efter en trio VM-förare från Norge och Danmark.

Felix Helgesson

Många har upptäckt svårigheten att växla mellan GP3 och GP1 maskinerna, bl a Kawasaki Team Sweden föraren Eric Jacobsson som i år enbart fokuserar på GP1 klassen där Kawasaki´s nya SXR1500 totalt dominerar klassen. I de avslutande heaten blev Eric bäste svensk och leder därmed tabellen före Felix som fick uppleva svårigheter med att växla maskiner, vilket också innebar att det blev en fjärde och en tredje plats i GP3 vilket räckte till ledning i SM-tabellen med 54 SM-poäng. En mycket stark insats gjorde långväga Lycksele föraren Petter Sundelin med heatresultat trea, tvåa, fyra vilket gav 49 SM-poäng.

Eric Jacobsson

I Svenska Cupen blev det VM-femman Stian Schjetlein som vann i GP1, medan landsmannen Oliver Liseth vann i GP3. Norrmännen är starka sedan många år, men nu börjar även danskarna visa framfötterna!

Även i sittmaskinklasserna var det gott om duktiga VM-förare på plats. I kungaklassen GP1 visade VM-tvåan från ifjol Lars Åkerblom var skåpet skulle stå med tre raka heatsegrar vilket även blev facit för Lars i GP2-klassen där han mötte året nykrönte Världsmästare Samuel Johansson som tog en säker andraplats.

Lars Åkerblom

I GP3 klassen kopierade Christian Cagnard Lars segersvit med tre raka heatsegrar, och i den mindre GP4 klassen blev det dansk vinst genom Rasmus Koch Hansen före Samuel Johansson som därmed tog två andraplatser i Svenska Cupen.

Christian Cagnard

Noterbart var att en förkylning satte stopp för Världsmästarinnan Emma-Nellie Örtendahl efter lördagens heat, och att hennes VM-kombattant Jonna Borgström hade åtaganden i Australien med sitt VM-team.

Om två veckor är det dags för nästa Svenska Cupen/SM-deltävling men då endast gällande ståmaskin GP3. Det är Skara Sommarland som bjuder in till Aquabike tävlingar i deras lilla sjö i vattenparken, där hoppas vi att dessa mindre maskiner får plats och på stora startfält, speciellt i juniorklasserna vilka står i fokus på Skara Sommarland.

 

 Foto: Peter Andersson

Skribent: Tommy Jacobsson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link