Hoppa till sidans innehåll

Sista XCAT racet för 2017

04 DEC 2017 10:27
Nu är säsongen slut för XCAT för i år efter helgens två sista race som gick av stapeln i Dubai utanför The Palm.
  • Skapad: 04 DEC 2017 10:27

Teamen har fått agera och jobba snabbt för att få full kontroll på sina båtar då de kom till Dubai från Kina precis innan helgens sista race. Alla teamen har gjort ett fantastiskt arbete under denna säsong med många ”back to back race”.


Helgen började lite oroligt då man flyttat original-banan från att ha legat längre in vid skyddat vatten vid The Palm, nu var banan längre ut där vind och vågor är konstant och var enorma dagen innan träningen i torsdags.


För en gångs skull så stämde väderprognosen, det lugnade ner sig till medium. Det gjorde att både träning, pole position samt det första racet kunde genomföras utan problem. De som fick problem var Team Australia som var i VM ledning inför helgens, under Q2 då ett bracket gick sönder i en sväng och båten rullade hamnade upp och ner, men som tur var båda förarna utan skador. Dock gjorde detta det svårt att ta hem VM titeln för 2017.  Nu var de tvungna att hyra en kmpl. Båt om de fortfarande ville slås om segern.
 
Polen tog Victory Team med sin för dagen andra båt (nr33) hand om med Gary Ballough och Ahmed Al Hamli bakom trotteln och ratten. På en andra plats Victory Team (nr3) och på en tredje plats Al Wasl (nr7) Ariff och Nadir.
Swecatracing startade från en 7:e position med Newstar om sin högra sida och Team Australia på sin vänstra sida.  

Grönflaggan kom upp snabbt och en lång raksträcka fram till första rundning kvarstod. Tight racing med många båtar snabbt upp till första boj. Tidigt upp i ledning var Victory team nr33 och Al Wasl  nr7 (Ariff och Nadir) tätt inpå.
Al Wasl kunde sedan ta sig om Victory Team 33 och behöll där efter ledning.


Många av teamen hade flera problem både tekniskt och fysiskt. Team Australian som vart storfavoriter under säsongen hade en lånad båt då deras inte gick att få race klar efter de rullade under Q2, dock även här tekniska problem och ingen placering att skryta med. Victory Team som under hela racet legat på 3:e plats hade stor fördel av detta för att gå om Team Australia i VM tabellen, vilket de också gjorde med ett ynka poäng. Ej att förglömma våra svenska killar Mikael och Erik som från en 7:e plats jobbat sig uppåt och kunde med knappt någon marginal gå om Victory nr3 innan mållinjen och ta sitt andra podium och tredjeplats för i år. Starkt jobbat och mycket bra kört av Swecatracing, som ej att glömma har haft mycket problemlösning under säsongen.

Det är lördag och det absolut sista racet ska avgöras. Med ynka en poäng leder nu Victory Team nr3 serien med Team Australia i ryggen samt en tredjeplats tagen av Abu Dhabi men med både 222 Offshore racing, Fujairah Team och Swecat racing tätt bakom med chans att ta hem bronset.

Morgonen börjar med ett konstaterande av stora långa dyningar rullade in över hela banan. Efter official practice är konstaterandet av samtliga förare att det är extremt stora dyningar.
Mannen behind the scene, Race Director Pelle Larsson, kliar sig i huvudet när han ser båtarna försvinner bakom vågorna runt banan. Det kommer att behöva tas viktiga beslut, ändra på banan för bättre säkerhet på alla sätt, byta riktning på starten etc etc. Men racet blir av efter att starten samt banan ändras för att kunna passa bättre, efter ”start and race cource check ” så var alla team mycket medvetna om hur det såg ut, även ett Team Manager möte skedde innan start där säkerheten diskuterades. Pelle som alltid jobbar hårt och som har stor respekt omkring sig kommer alltid behöva göra någon missnöjd i vilket beslut han än väljer att fatta. Sista racehelgen har också vart lång då flertalet gula och blåa kort delats ut, båtar och förare som bytts ut mm.

När starten går så är det nästan mer båt i luften än i vattnet och detta race är delvis att överleva hela vägen till mål 10 varv senare. Åter igen har vi Al Wasl nr7 i ledning med Swecatracing tätt tätt bakom. Men någon att respektera är Gary Ballough i Victory Team 33, han har många vinster från USA och även i XCAT är en av de bästa i världen bakom trotteln. Och en av få som kör offshoreracing på heltid. Stadigt ligger han bakom Swecatracing som tar sig upp i ledning när Al Wasle får bryta racet redan på första varvet.


Swecat sätter hårt mot hårt då de verkligen försöker hålla Gary bakom sig. Stadigt tar sig Gary om Swecat som själva kör båten över sin egen förmåga för att hålla kvar sin andra plats.

Tuffa fighter även bakåt där Fujairah Team, 222 Offshore Racing och Abu Dhabi slåss om 3:e platsen. Men här är Fujairah Team starkast och tar sig även förbi Swecat på näst sista varvet. Victory Team 33 tar hem en välförtjänt 1:a plats och även andra (Fujairah Team) och tredje (Swecatracing) plats är väl respekterade efter ett av de värre sjöracen i XCAT.

 

Victory båt nr. 3, låg länge och avvaktade för att hålla sin placering före Team Australia, när sedan Team Australia fick bryta så var saken klar redan innan målgång. Världsmästare i XCAT 2017 blev återigen Victory Team nu med Salem Aladidi och Eisa Al Ali, Stort grattis.


Det är inte förstagången vi svenskar visar vad vi går för i dessa tuffa förhållanden, även om vi inte har så här tuffa förhållanden hemma är vi grymma att prestera bättre än bra.

Visst är våra svenska förare en otrolig stolthet, att få hålla svenska flagga högt i både XCAT, F1 och F2 som är i alla fall bland de största och tuffaste serier vi har i världen.
Men ej att glömma är våran egen Pelle Larsson som dels Race Director väl känd och väl respekterad i dessa sammanhang. Pelle gör ett otroligt jobb både innan, under och efter racen. Han besitter en otroligt lång erfarenhet och gör ett i särklass bra jobb.

 

Nästa års säsong börjar redan forma sig, 2017 blev ett tufft år för alla att få till bra tävlingar. Inför 2018 så är redan 7 tävlingar konfirmerade. Det kan bli en riktigt bra tävlingssäsong för, Joakim Kumlin, Mikael Bengtsson, Erik Stark och Sebastian Groth.

 

Av Joakim Kumlin.

Foto: Sofie Hjorth Westberg

Skribent: Josefine Forslund
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link