Hoppa till sidans innehåll

Så vad beslutades på Riksidrottsmötet egentligen?

28 MAJ 2019 21:06
I helgen var det Riksidrottsmöte i Jönköping och många av besluten som togs var väntade. Men vad innebär besluten egentligen?
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2019 21:06

De överlägset största frågorna på Riksidrottsmötet var frågan om anslutningsformer och ekonomiska stödformer. Frågorna hänger delvis ihop och de små förbunden hade en utarbetad plan för hur vi gemensamt skulle driva frågorna. Ordförande Jonas Gustafson, som var Svenska Racerbåtförbundets ombud, var uppe i talarstolen flertalet gånger och gjorde inlägg i debatten.

 

Anslutningsformer och medlemskap i Riksidrottsförbundet

Numera delas Riksidrottsförbundets medlemmar in i två kategorier; små förbund och stora förbund. Små förbund är förbund med minst 25 föreningar och 1500 medlemmar. Stora förbund är förbund med minst 50 föreningar och 3000 medlemmar.

De små förbunden, med Jonas i täten, yrkade på att kategoriseringen av förbund skulle tas bort helt ur stadgarna med argumentet att antingen är man medlem eller så är man det inte, det går inte att vara medlem till en del. 

Jonas yrkade också att kriteriet för att kategoriseras som ett litet förbund skulle vara 25 föreningar eller 1500 medlemmar med argumentet att fokusera på antalet föreningar snarare än antalet medlemmar är fel. Alla idrotter är olika och föreningen fyller inte samma syfte i t.ex. båtracing som i fotboll. Däremot är de enskilda medlemmarna lika viktiga oavsett idrott.Vi fick tyvärr inte gehör hos majoriteten för dessa två yrkanden men glädjer oss åt att vi ändock fick 22 röster, vilket är fler än vi förvänat oss.

 

Ekonomiska stödformer

De ekonomiska stödformerna hänger nära ihop med kategoriseringen av små och stora förbund.

I korta drag kan man beskriva de nya ekonomiska stödformerna med att stora förbund får fullt ekonomiskt stöd medan små förbund får begränsat ekonomiskt stöd. Det finns främst tre typer av ekonomiskt stöd som förbund kan få; organisationsstöd, verksamhetsstöd och projektstöd.

Jonas yrkade och fick igenom en skrivelse som tydliggjorde att alla förbund ska få organisationsstöd, i förslaget stod det att alla förbund kan få.

Små förbund, som vi kategoriseras som, ska få organisationsstöd och kan få verksamhetsstöd och projektstöd.

Riksidrottsmötet tog beslut om styrande och vägledande ramar och principer. Nu är det upp till Riksidrottsstyrelsen, i dialog med förbunden, att utforma villkoren och parametrarna. Dvs vilka ska få verksamhetsstöd och hur ska detta beräknas.

 

Hur påverkar detta oss?

Detta kommer påverka oss väldigt mycket ekonomiskt. Det togs beslut om en övergångsperiod men hur mycket pengar vi kommer få från 2020 är fortfarande oklart. Vi kommer återkomma med mer information när vi vet mer.

 

För den som är intresserad av att lyssna på debatten finns hela Riksidrottsmötet inspelat och ni hittar det här. För att se det som Jonas sagt i talarstolen så går det att söka på hans namn.

Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link