Hoppa till sidans innehåll

Saltsjöloppet 50 år - med nya utmanare!

02 SEP 2016 14:26
Sportbåtsklubben har varit verksam i 50 år, en fantastisk lång tid inom båtracing. Varje år har klubben också arrangerat minst en tävling. Årets race är Saltsjöloppet som körs om lördag, från Dyvik norr om Åkersberga.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Tävlingen har i sin nuvarande form blivit mycket publikvänlig och populär. Startfältet är på närmare 60 båtar. Fjolårets totalsegrare Jan Tryggve Braathen finns med i år också. Tävlingen är den sista SM-tävlingen för året och det dyker upp flera nya ekipage och kombinationer.  Hemmaföraren Sebastian Groth utmanar om totalsegern.

Sebbe Groth var ju toppförare i offshore 3B. Har tidigare i år testkört en del i Superklassen XCAT. I Roslagsloppet körde han också Micke Bengtsson blixtsnabba 3C Twister. Där blev han trea, men det smakade mer. Nu när Micke Bengtsson under tiden kört hem EM guldet med ekipaget, så högg Groth på Twistern som numer är deras. Det blir spännande.

I Nynäs var det Fredrik Ylikoski som totalsegrade i SM-klasserna med sin snabba V8 utrustade Cougar 27. Nu kommer han med en RBM 27, d.v.s. en systerbåt till Christer Lindbergs fina UL-båt. Det är egentligen Kenneth Johanssons ekipage, men han är inte kurrant själv att köra efter en bilolycka, så Fredrik har tagit båten under sina vingar för att se vad den går för. Här finns också en större och starkare V8:a, än i Lindbergs båt, men den ska istället vara 500 kg tyngre. Ylikoskis egen Cougar är som en sprinter i jämförelse, men RBM är en riktig offshoreracer. Den känns betydligt lugnare att köra, inte minst i svängarna och det lär bli en o annan sväng i Saltsjöloppet! Christer Lindberg å sin sida hade värmeproblem i Nynäs, så motorn gick in i ”safe mode”. Nu sitter det en ny impeller i motorn och något ökat vattenintag. Det blir en spännande fight mellan de stora herrarna.

Förre världsmästaren i 3A kommer nu att köra i V150. Det är samma båt som han i år kört med i 3A, men med den lite större motorn går båten otroligt mycket bättre. När nu mästaren Peter Forsberg inte är på plats, så kommer Wille säkert att utmana övriga om segern.

Det är imponerande stora startfält i stort som smått. V60 klassen har aldrig varit större i år. Det blir jättekul att se. Ska tidigare stormästaren William Ekström klara av anstormningen från alla ungdomar?

Inbordarklassen K var stor på pappret i premiären i Gräddö i våras. Vädret var lite väl blåsigt då. Nu är fältet än större och farhågorna för storm obefintliga. Det här är tävlingens mest öppna klass.

Saltsjöloppet har sin första start kl 11.30. Banan går i en slinga ner mot Trälhavet och upp mot Furusund. På klassiskt manér så har Saltsjöloppet som enda arrangör fortfarande kvar en hemlig kontroll, vars läge meddelas först på tävlingsmorgonen. Hela besättningen kommer att sättas på speciella prov. Det blir spännande.

Saltsjöloppet 2016 Program

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link