Hoppa till sidans innehåll

Rekordmånga motioner till UIM

27 SEP 2016 13:10
Aldrig förr har så många motioner om regelförslag kommit in till UIM som i år. Det är totalt 262 förslag på 417 sidor. Mycket att läsa på blir det.
  • Skapad: 27 SEP 2016 13:10

På rundbanesidan har man hela 80 förslag, på 150 sidor. Värre ändå är man på offshore där är det 151 förslag på 221 sidor. Hur ska man hinna med att gå igenom allt? Beskedligare är det på Aquabike och Pleasure navigation sidan.

Hälften av förslagen på offshoresidan är efter en genomgång av regelboken, där flera klasser har egna specifika regler om alltifrån säkerhetsutrustning till startregler och flaggor. Nu har en arbetsgrupp försökt att rensa ut dessa ”dubbelskrivningar” med mål att få en enklare och entydigare offshoresport. Hälften av förslagen kommer från denna regelrensningsgrupp. Nästa stora offshoreblock är kring XCAT. Ifjol hade man jättemånga förslag och nu kommer man med en ny omgång på hela 56 förslag. Det allra mesta är småjusteringar och ansvarsfördelning inom tävlingsorganisationen. Återstår då gör 21 förslag kring de ”ordinarie” offshoreklasserna. Det låter ju mer hanterbart. UIM Offshorekommitté står för de flesta av dessa förslag, men Sverige, England samt Cominsafe står också för flera förslag.

På rundbanesidan är förslagslistan också lång. UIM Sportkommitté står för de allra flesta förslagen. 25 olika förslag kommer från åtta olika länder. Säkerhet-, Tekniska och Formula kommittén står också för ett antal motioner. Sverige är flitigast av nationerna och har nästan lika många förslag som Formula kommittén. Ja, de svenska förslagen berör flertalet F2 samt ett par F4.

I de övriga disciplinerna är antalet motioner mer måttliga. Respektive kommitté står för flertalet förslag även här. Det är bara Norge, på Aquabike sidan, samt Irland, på Pleasure sidan som står för några nationsförslag.

UIM Council har också lagt ut ett uppdrag på att göra de organisatoriska reglerna, d.v.s. 100-200-300-400 serie reglerna mer likformade för alla discipliner. Ett jättejobb inom sig, men det arbetet tycks ännu ej vara färdigt och det lär vara mer komplicerat än man kan ana i ett första skede. Ambitionen är självklart rätt.

 

Nytt från UIM:s sida är i år att de gjort en innehållsförteckning med sidhänvisning till alla motioner. Det gör att det är någorlunda rimligt att finna fram specifika förslag, kring en regel, ämne eller förslagsställare.

Alla förslagen ska nu diskuteras på UIM mötena under tredje veckan i oktober innan UIM Council beslutar om alla förslag.

 

Du finner de olika motionsförslagen här nedan:

Aquabike

Circuit

Offshore

Pleasure

For All Disciplines

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link