Hoppa till sidans innehåll

Rekommendationer och riktlinjer från SVERA gällande coronautbrottet

18 MAR 2020 09:52
Coronautbrottet har dessvärre medfört stora påfrestningar för samhället och inte minst för idrottsrörelsen. Med anledning av den pågående Corona-pandemin finns det också ett antal beslut som styrelsen tagit vid sitt senaste styrelsemöte.
 • Uppdaterad: 18 MAR 2020 09:52

OBSERVERA ATT NYARE INFORMATION FINNS I NYHETSFLÖDET

SVERA följer löpande de beslut och riktlinjer som myndigheterna presenterar. Vi ser det också som viktigt att sammanställa denna och annan tillämplig information och förmedla detta inom organisationen.

Förbundsstyrelsens beslut:

 • turtletesten 21 och 28 mars 2020 är inställda då många personer kommer att andas i samma regulator, smittspridning riskeras.
  • det kommer att erbjudas turtletest så fort det är möjligt, förhoppningsvis i slutet på maj.
  • nationellt förlängs de turtletestintyg som är giltiga idag till och med den 31 december 2020 men när turtletest erbjuds uppmanas ni ändå att genomföra testet för er egen skull.
  • kontakt med UIM kommer att tas kring detta.
 • behöver ni som arrangör ställa in er tävling så utgår ingen avgift för tävlingstillstånd.
 • uppdraget  att se över Kapitel 6, Bestraffningsregler i de Allmänna tävlingsbestämmelserna förlängs och ska presenteras under aprilmånad istället för mars.

Uppmaningar och råd från förbundet kring träning, tävling och andra liknande aktiviteter:

Regeringens beslut om max 500 personer vid idrottsliga sammankomster gäller även SVERA och vår verksamhet. Detta beslut om max 500 personer lyder under ordningslagen och undantag medges ej. I denna siffra ingår alla personer som vistas på området, det vill säga deltagare, funktionärer, publik och andra.

Vår rekommendation till alla arrangörer (oavsett storlek på sammankomst/aktivitet) är att:

 • Ge information i förväg om att personer med symtom på luftvägsinfektion inte ska komma till evenemanget.
 • Det behöver finnas goda möjligheter att hålla en bra handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller, om det inte går, tillgång till handsprit. Detta är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
 • Sprid information om allmänna hygienråd, exempelvis genom affischer och liknande.

 

Uppmaningar och råd från förbundet kring möten:

 • Riksidrottsförbundet rekommenderar att inte genomföra möten med fler än 25 deltagare. Denna rekommendation kommer SVERA att efterfölja centralt och kommer att därmed arrangera större möten digitalt eller flytta dem. Vi rekommenderar att denna gräns vad gäller antal deltagare följs av alla inom förbundet.
 • Mindre möten bör följa de av Folkhälsomyndigheten utfärdade råden enligt bifogad länk https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/nu-finns-information-till-arrangorer-av-evenemang/
 • Det generella rådet i krissituationer är att försöka behålla lugnet och att använda sunt förnuft!

 

Till er som arrangörer

Efterfölj de rekommendationer som är angivet ovan. Det är ni som arrangör som beslutar om er tävling/aktivitet ska genomföras eller ej. Det är inte SVERA styrelse eller respektive disciplinkommitté som avgör detta.

 

Till er som kommittéer

Det är inte ni som ska avgöra om en tävling/aktivitet ska ställas in. Er uppgift är att vara stöd och behjälpliga i beslutsprocessen för arrangören tillsammans med förbundskansliet.

Har ni inom kommittén ett planerat möte på över 25 personer, ska reglerna ovan följas om det är kommittén eller annan del av förbundets organisation som är arrangör. Överväg i så fall om mötet kan ske digitalt eller flytta det.

 

Ekonomi

Har er tävling blivit inställd på grund av regeringens beslutet om maxgräns på 500 personer, kontakta Jamie Spörndli, generalsekreterare SVERA på This is a mailto link för att rapportera ekonomisk skada. SVERA kommer att rapportera detta vidare till Riksidrottsförbundet.
Har ni som arrangör en planerad tävling gäller följande:

Ni har möjlighet att flytta tävlingen till ett annat datum under 2020, och vid flytt av tävling gäller den inbetalda tillståndsavgiften. Vid flytt av en tävling ber vi er rådgöra med förbundskansliet som ansvarar för tävlingskalendern.

 

Annan information:


https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/vanligafragoromcoronavirusochidrott/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/nu-finns-information-till-arrangorer-av-evenemang/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

 

Kontakt
Jamie Spörndli, generalsekreterare SVERA, 08-699 65 46 eller This is a mailto link  

Så kan du minska smittspridningen

 • Tvätta händerna ofta
 • Hosta och nys i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun
 • Stanna hemma när du är sjuk
 • Använd handsprit

Till Folkhälsomyndighetens allmänna råd

 

 

Dessa rekommendationer och riktlinjer gäller tills vidare.

 

Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link