Hoppa till sidans innehåll

Rapport från våra svenskar i XCAT

25 OKT 2017 09:44
Första stopp och första race för säsongen i Xcat var Zengzhou en stad mer eller mindre mitt i Kina med nästan 10 miljoner invånare.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Race 1 - Zengzhou

För att maximera raceresultaten med bara 4st race för säsongen (3 i Kina och ett i Dubai) så har man lagt två race/event med upplägget Pole lördag morgon och race lördag eftermiddag samt race söndag med startordning från lördagens race.

Joakim Kumlin som kör ihop med Giovanni Carpitella i båt nr 10 med varje ny stads namn på sidan av båten, kvalade in på en 4:e bästa tid i Zhengzhou på lördag morgonen. Nöjda efter att ha startat från noll, då både båten är ny och förarna med varann. Började med mindre bra resultat på träningen men hittade mer och mer harmoni i båten och med varann som team, men fortfarande med mycket kvar att arbeta med.

SwecatRacing med topp mekanikerna Svenne Bengtsson, Peter och Sebbe Groth gjorde i vanlig ordning ett otroligt bra jobb men hade en del motvind med trasiga propellrar och rasade växelhus att kämpa mot.
Det hindrade inte Micke Bengtsson och Erik Stark att åka bra tider på träning men de hade inte samma lycka i Polen då dom kvala in på en 7:e bästa tid.

Första start i Zhengzhou startades i led då den väldigt smala och korta banan inte gav utrymme för en vanlig masterbåtsstart. Detta gjorde också tävlingen till svår med få omkörningsmöjligheter. Victory Team nr 3 som tog pole ledde också hela racet med nr 5 Abu Dhabi på en andra plast och nr 22 Caccia Engineering  på en 3:e plats.
Joakim och Giovanni som starta från 4:e plats tog sig upp på en 3:e placering tills ena motorn blev överhettad och de var tvungna att stanna helt, men fick därefter igång motorn och tog sig i mål som 7:a. Swecat där Micke och Erik gjorde en grym prestation med ett propellerblad borta tog sig upp och i mål på en 5:e plats.
Detta skapade bättre förutsättningar för Swecat då de fick starta som 5:a på söndag men sämre för Joakim Kumlin som fick starta som 7:a.
Nu vände oturen för Joakim och Giovanni som tog sig i mål på en 4:e plats medan Micke och Erik körde av propelleraxeln på vänster motor och tvingades bryta.
Victory team tog även hem vinsten under söndagen och Abu Dhabi åter på en andra plats, men en nykomling med sitt första podium som 3:a blev Pål Virik Nilsen i den Australienska båten The Blue Roo.


Race 2 - Weihai
Xcat tar sig vidare till Weihai och denna gång race på öppet hav. Förutsättningarna för teamen att placera sig bättre är större när det kommer till att tävla på en bana på öppet hav. Mer kan spela roll då väder och vind kan ändras snabbt och då gäller det att man har valt rätt setup för vad som komma skall där ute.

Nu har Swecat teamet kämpat hårt för att få ihop allt efter tidigare race i Zhengzhou. Förutsättningarna är inte optimala när man saknar propellrar och är i Kina där utbudet är lika med noll.


Under träningen kämpade Micke och Erik med att få båten att gå så bra som möjligt och lärde sig utnyttja banan optimalt. Även Sebastian Groth fick här möjligheten att tillsammans med Micke B plugga några varv av banan under träningen.
Kumlin i detta race stod som Radioman då Giovanni Carpitella körde ihop med den andra ägaren av teamet, Darren Nicholson  från Australien.


Båt nr 46 Lady Spain tog i lite för mycket under träningen då dom rullade i en kurva men båda chaufförerna välbehållna utan skador, båten där emot hade endel jobb att vänta.


Micke och Erik gjorde en bra insats under poleposition då dom körde in på en 4:e bästa tid. Banan var inte helt enkel då man vid start och målbojarna hade en del sido-sjö att tampas mot.

Vädret ganska lugnt men en del dyningar kvar ute på banan var att räkna med. Swecat kom iväg bra i starten och lyckades hålla en 4:e plats hela racet och i mål. Snabbast i mål var nr 8:a The Blue Roo Australia, två i mål  var Team Weihai (Carpitella och Nicholson) som körde upp sig från en 6:e plats och en stadig 3:a var Abu Dhabi Team.

Dag 2 i Weihai , startordning från lördagens resultat. Nu mer vind på banan, krabb-sjö med långa dyningar. Teamen byter propellrar och flyttar vikter in i sista sekund, här gäller det att välja rätt. Nr 8a, The Blue Roo Australia gör en bra start och har en fantastiskt välbalanserad båt som passar förhållandena perfekt. Team Weihai gör en bra start men har inte riktigt farten och balansen för att hänga med. Victory Team och även Team Al Wasl men Ariff Al Zaffain och Nadri Bin Hendi i båten gör ett mycket bra race då det hittat helt rätt setup och lyckas från långt bak köra upp sig till 2:a samt 3:a. Team Weihai som startade från en 2:a plats hade inte riktigt vad som krävdes och tar sig i mål som 4:a, samma gällde för Swecat som slutar som 6:a men allt i behåll. Värre var det för båt nr 22 Caccia Engineering som tappade hela motorn i vattnet.     

Skribent: Joakim Kumlin

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link