Hoppa till sidans innehåll

Rapport #2 XCAT

31 OKT 2017 10:57
Xiamen race #5 och sista tävlingsplatsen för XCAT´s Kina turné 2017.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Efter att alla Team och deras båtar rest runt i Kina över 300 mil är vi nu framme på det sista och tredje stoppet i Kina, Xiamen.
En stad som är ren, trevlig och med mycket sol och värme placerad på en Ö mitt emot Taiwan.

Samtliga 11 båtar är på plats och mer eller mindre startklara för träning och sedan pole position.
Åter igen är banan lagd på öppet hav precis som i Weihai, skillnaden nu är att det går en tung yrkestrafik av lastfartyg ca 100 meter ut, som bidrar till en gropig och svårläst sjö.


Första träningen går kanske inte som väntat för varken Kumlin eller Bengtsson/Stark som har svårt att hitta rätt inställning. Med lite tid till träning och ganska direkt ut för Pole hinner inga team justera eller pröva ny setup.

 

Snabbast ut på banan är båt nr 10 Carpitella och Kumlin som kämpar med att hitta rätt setup för den nya båten och banan. Lyckas tillslut göra en 4:e bästa tid med 5 hundradelar till 1:a bästa tid som körs av nr 22 Caccia Engineering. Micke Bengtsson och Erik Stark får till en 5:e bästa. Någon Q2 och Q3 hinner det aldrig bli då det blåser upp till mindre storm. Tävlingsledningen beslutar att behålla 11st HELA båtar startklara till det viktigaste, racet på lördagen och använda sig av resultatet från Q1.


Först i startgate:               

#22 Caccia Engeneering ITA.

#8 The Blue Roo AUS/ NOR

#3 Victory Team, UAE

Andra stargate             

#10 Xiamen (Kumlin) ITA/ SWE

#2 Swecat Racing (Bengtsson och Stark) SWE

 

Kumlin/Carpitella gör en dålig start och inte alls med, Bengtsson/Stark kommer iväg riktigt bra och tätt bakom de tre första båtarna in i första böj. Victory Team får  en bestraffning då det inte håll sitt spår i starten, (long lap penalty) och tappar därefter ledningen, även båt 22 Caccia får straffvarv för körning på fel sida av en boj och tappar sin pallplats (long lap penalty).

Långt bak från tredje start gate kommer båt #7 Arif Al Zaffain och Nadir Bin Hendi UAE, de har verkligen fått fart på sin båt, det är helt omöjligt för The Blue Roo #8 att försvara ledningen. Arif och Nadir håller sin ledning ända in i mål, tvåa i mål blir förra tävlingens vinnare #8 Blue Roo AUS/ NOR,  Swecat gör ett grymt race och slutar på en hedrande 3:e plats. #10 Team Xiamen Kumlin/ Carpitella slutar som 5:a trots den dåliga starten. Victory Team kör upp sig till en 4:e plats. Swecat gör ett felfritt race och åter igen en grym prestation av teamet som nu har Magnus och Fredrik Sjölander med sig mekaniker. Ej att glömma är allt arbete bakom som är minst lika viktigt för teamen och under dessa race har inte mycket tid funnits för att se över att allt är i bästa skick, tidiga morgnar samt sena kvällar tillhör vanligheten i XCAT depån.


Xiamen, race #6. Sista race på den långa XCAT Kina turné.


Racedag 2 i Xiamen börjar med en tidig träning kl 09:00 på morgonen. Som det oftast är på ställen med tidvattnet är det de som styr över när vi skall kunna köra, oftast tidig morgon alt. senare eftermiddag som gäller.

Redan under träningen är det mindre sjö och en relativt stark vind för att vara så tidigt på morgonen, det bådade inte gott inför eftermiddagen, flera väderlekstjänster nämnde att hårda vindar och hög sjö väntades under eftermiddagen.

Febril aktivitet timmen innan start, tävlingsledningen var ute på ”race course check” om hur banan skulle kunna förändras, redan tidigt så togs en plan B fram.


Lokaltid kl 15:00 planeras grönflagg för det 6:e och sista racet för det här året i Kina för XCAT.

Vinden ökar och så gör även sjön så pass att tävlingsledningen tillsammans med förarrepresentanten beslutar att korta ner banan till stormbana och utesluta longlap.

Bara på den korta tid som tävlingsledningen varit ute på banan ock grön flag vissas och XCAT paceboat tar ut alla båtar till start så förändras vind och sjö otroligt mycket.


Samtliga 11 båtar åker ut för paradvarv runt banan innan start vilket sen visar sig nästan omöjligt att ta sig runt banan då vind och vågor bara växer.

Regekverket är tydligt om hur hårt det får blåsa, det hade redan passerats och en våghöjd på ca 2- 2,5 meter gjorde att det inte skulle kunna bli att ”safe race”.


Visst kanske man tycker att detta är Offshore Racing och stora båtar som ska klara ”lite” sjö, men av flera skäl än bara säkerhetsmässigt tas beslutet att rödflagga innan start.

Många kan tycka detta är larvigt hemma bakom datorn när stora offshorebåtar inte åker ut och ”hoppar” lite i vågorna.  I detta fall tar tävlingsledningen ett klokt och helt rätt beslut. Alla inblandade i XCAT vet att detta inte riktigt är en ren Offshore och är heller inte riggad för att åka i den värsta tänkbara sjön med 2st 300+ kilos utombordarmotor där bak. I detta väder hade heller inte räddningsteamet varken räckt till och heller inte klarat av att ta sig fram snabbt nog med räddningsbåten genom den grova sjön.

   
XCAT är mer OCR racing än vad det är Offshore racing och det bygger i största del på hur banan läggs, alltså en kort rundbana (förhållande till båten) med upp till 15-17 varv för att uppnå full bansträckning. En speciell typ av racing då man med stora båtar går in i närkamp för att vara först i mål. 

XCAT drar nu vidare till U.A.E Dubai här kommer XCAT worldchampioship att avgöras.  Det har varit bra tävlingar i Kina, en tuff utmaning för samtliga inblandade, de flesta har stannat i Kina närmare en månad. Det har varit flera olika team som vunnit och som har varit på pallen.  Tävlingen i Dubai kommer helt klart vara avgörande för vilka som skall stå överst och kunna titulera sig XCAT världsmästare.

Skribent: Joakim Kumlin

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link