Hoppa till sidans innehåll

Racerbåtförbund bildat idag - för 70 år sedan!

28 FEB 2018 08:00
KMK handlade och bestämde över båtracingen fram till slutet av 40-talet. Efter kriget spreds båtsporten över landet. Gunnar Faleij samlade därför klubbarna till möte den 28-29 februari 1948 i Falun och där skapades Sveriges Racerbåt federation.
  • Skapad: 28 FEB 2018 08:00

Båtsporten och båtmotorerna utvecklades starkt under 1920- och 1930-talen. Det blev många förare och tävlingar. Sedan kom andra världskriget och alla fick mer koncentrera sig bara på överlevnad. När den underbara freden kom 1945 väcktes också livsandarna till liv. Bränsleransoneringarna hävdes och det blev fart på snurresporten igen. Sommaren 1947 tillskriver ett flertal racerbåtklubbar, Mora Båtklubb, Dalarnas Racerbåtklubb, Bergslagens Racerbåtklubb, Nora MK, SMK Östgöta Bofors MBK samt Svenska Utbordarklubben, till KMK med önskemål om bildandet av en racerbåtfederation med NA rättigheter. Intresset för tävlingar med utbordare hade förskjutits, från huvudstaden till landsorten. Ett bättre samarbete med landsortsklubbarna vore nödvändigt. Ett antal möten och diskussioner avhölls innan Faleij kallade till konstituerande möte sista februari 1948 i Falukurirens lokaler.

Därpå följde likväl ytterligare möten. Det fanns fler kockar till racerbåtmenyn. KMK hade ju varit med sedan seklet var ungt, de var också med när internationella förbundet UIM bildades 1922 och hade där statusen som Nationell Auktoritet, d.v.s. erkänt ombud för Sverige. Det var en rejäl kamp för att övertyga KMK om en nyordning. SMU, Svenska Motorbåts Unionen ansåg sig också företräde båtlivet och båtsporten och godkände å sin sida också en del tävlingar. För att bilda en front mot SMU bildade SVERA och KMK tillsammans Nationella Kommittén för Motorbåtsport, NKM. Detta då UIMs stadgar föreskrev att NA skulle vara en samarbetsorganisation och inte en enskild klubb. KMK fick ordförandeposten i NKM och varje racerbåtklubb hade en representant med i styret. SVERA fanns således på pappret, men ändå inte. Våren 1950 kallade Curt Carlsson till möte i Västerås med förarna för att diskutera tävlingssportens organisation. Det blev ett livligt möte. Mötet beslöt att förare som startat i tävling utan att inneha av NKM utfärdad licens, eller tävling som ej godkänts av NKM ska suspenderas för återstoden av tiden av innevarande års tävlingssäsong. Påföljande år, 1951, avskaffades NKM dess rättigheter överfördes till Sveriges Racerbåt Federation och stadgarna föreskrev nu en formellt vald styrelse istället för som tidigare att varje klubb hade en ledamot.

Gunnar Faleij blev SVERA ordförande i hela 16 år och var en flitig idrottsledare. Han startade också upp ishockeyn i Mora, skapade hockeyklubben och blev dess ordförande i 23 år. Sedan gjorde han även en golfbana i Mora. På båtåkarsidan tog han en kvartett SM guld i racer 250 och 500, men var allra främst i rekordkörning. 11 Världsrekord och 21 svenska rekord.

Gunnar Faleij i sin båt i Mora


Gunnar Faleij ville få med SVERA i Riksidrottsförbundet, RF, men det blev en livlig debatt innan SVERA årsmöte godkände det steget. 1962 kom SVERA med i Riksidrottsförbundet, i samband med inträdet där döptes SVERA om till Racerbåtförbund. Racerbåttävlingar blir hädanefter befriade från nöjesskatt. Genom invalet har sporten och utövarna blivit erkända som sport och idrottsmän.

KMK hade fortsatt NA värdigheten hos UIM, men när erkänt sakkunnige Kommendörkaptenen Sören Ringi gick i pension mot slutet av 70-talet som KMKs Generalsekreterare så önskade SVERA överta den statusen. Det pågick förhandlingar under flera år mellan KMK, SMU (återigen men nu omdöpt från Motorbåtsunion till Båtunion, SBU) samt SVERA. Under några år var Sverige unikt i UIM med delat NA, där SBU var formellt NA medan SVERA fick svara för alla racingfrågor. Till slut ansåg SBU att deras intresse för UIM var så litet att de överlämnade värdskapet till SVERA fullt ut 1982!!

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link