Hoppa till sidans innehåll

Per Stålhammar – en nestor har lämnat båtsporten

11 JUN 2019 12:05
En av båtsportens allra flitigaste ledare, Per Stålhammar, har lämnat oss. Han var SVERA Tekniske bas under flera decennier och den flitigaste regelskrivare och motionären inom allt tekniskt.
  • Skapad: 11 JUN 2019 12:05

Han var en fruktad Besiktningschef, noggrann med allt från tävlingsnummer, kompressionsvolymer  till ljudnivåer. Men han ville alla väl och var ibland, trots allt lite snäll. Det var nyfikenheten som drev Stålis, det var inte bara båtsporten som lockade, allt som hade en teknisk lösning ville Stålis alltid förbättra, och som oftast diskutera med oss som var honom nära, men som vi många gånger inte riktigt förstod, då förklarade Stålis med en otrolig inlevelse och på ett mycket enkelt sätt hur det fungerade.

Han var i professionen verksam i att producera och utveckla svenska utbordarmotorer. Stor del av sin fritid ägnade han till båtsporten. Han var som person otroligt nyfiken, på nästan allt, och så vetgirig. Han lärde många båtåkare vad som stod i regelboken och vikten av att lära sig den. De som inte hade en korrekt båt, så kom han oftast med kreativa lösningar för att få det ok. 

Stålis var ständigt närvarande på flertalet båttävlingar från 60-talets mitt in på nya årtusendet. Han var med när Sportbåtsklubben startade upp, var flitig inom utbildningen. Var duktig navigatör och lärare däri. Han var också med i SVERA Tekniska kommitté i början av 70-talet, där han blev en otrolig tillgång. Han blev med där ända fram till 2003, var ordförande under ett par decennier. Han skrev ihop omfattande besiktningsinstruktioner och -kompendier som ingen annan. Som ungkarl hängav han sig idogt åt tekniska frågor. Skrev synpunkter för hand på rutblock som han i modern tid faxade över till SVERA och andra kollegor oförtröttligt i oändlighet. Ritade ofta enkla streckgubbar och båtar, det gjorde texterna begripligare och mer lättlästa. Ett år skrev han själv ihop 90-tal motioner till UIM, tror att SVERA reducerade dem till hälften.

Han fick första SVERA medaljen 1972 och det var bara en handfull år sedan han fick Kungliga Medaljen.

Han hade stora händer o ibland var skruvarna väl små för hans fingrar, men han fick till sakerna. När kluriga frågor dök upp kliade han sig på hakan och sköt fram underkäken. Då tänkte han intensivt. Nu har hans nyfikna sinne stillat.

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link