Hoppa till sidans innehåll

Oskarshamn Offshore & Circuit race

10 JUL 2017 08:10
Den 12:e upplagan av Oskarshamn offshore blev deras första rundbanerace. Spännande och utmanande för nya förare och arrangörer. Det blev en bra debut med gott samarbete mellan arrangörer och förare, alla gjorde sitt bästa.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Oskarshamn är sommarens höjdpunkt med bra racing och härlig musikfestival som gör att man får god tid att umgås även vid sidan av racet, sa vattenskoterföraren Peter Lyrstrand.

På fredagen kördes träning samt offshore race för vattenskoter och Thundercat. Det blev bra med träning för både förare och arrangörer. Hamnen i Oskarshamn håller på att muddras så botten ser inte ut som den brukar och det var lite problem med att få bojar att ligga kvar som de skulle. Det blev extra vikter till lördagens race, å då höll de sig på plats. Än mer spännande var det faktiskt om det alls skulle bli något race. Först under fredag förmiddagen fick förbundet klart med en ny försäkringspartner för alla licensierades ansvarsförsäkring. Generalsekreteraren hade en utmanande förmiddag, men lyckades lösa problemet. Annars hade det inte blivit någon racing alls!

VÄRLDSMÄSTAREN UTMANAD

På den sportsliga sidan så samlade som väntat GT15-klassen största startfältet. Nykorade världsmästaren Adam Wrenkler har varit dominant på hemmasidan, men på tidsträningen blev det tight. Wrenkler var snabbast, men det var fem förare inom 6/10 – sekund. Hilmer Wiberg var bara 1/100-del efter Världsmästaren. Wrenkler hade pole position och vann första heatet, men inte med samma marginal som sedvanligt. I det andra kom han inte riktigt lika väl iväg i starten och vips så blev han nerpetad från tronen, när Casper Westerlund tog ledningen och segern. Sedan höll faktiskt Casper konkurrenterna stången i tre raka heat. Bara att lyfta på hatten och se fram emot fler extra spännande race under sommaren. Wrenkler hade vid VM:et fått sin motor nerskruvad i molekyler och den kom hem i fyra kartonger, som ännu inte blivit ihopsatta så han körde här med en reservmotor. Marginalerna är obefintliga i klassen.

Tjejer brukar vara duktiga i GT 15 och nu visade Mathilda Wiberg att hon är snabb. Sedan hade hon lite oflyt, så resultatet blev inte så bra denna gång, men grabbarna får nog mer se upp för henne framöver.

TIGHT I GT 30 

Även i GT 30 ser det ut att bli än tightare. Suveränen Micke Bengtsson visade förvisso fortsatt superklass och vann tidsträning och tre raka heat, men även här var marginalen lite mindre än tidigare. Konkurrenterna kryper allt närmare. Här var fyra förare inom 8/10 sekund. Närmast bakom skuggar Holmén och Samuelsson. Sistnämnde har blivit allt snabbare och nu knep Max andraplatsen trots en smäll med Holmén i sista heatet. Här var också kul att se Fredrik Sjölander på rundbana igen. 

Mikael Bengtsson

TRE TOPPAR I THUNDERCAT

Fältet i Thundercat var inte stort, men här fick man se olika förare i ledning. I Offshoreloppet, så var det lite gropigt på yttre delen av banan och västkustföraren Felix Gustafson visade att han behärskade den delen bäst. På den inre bandelen som bjöd på lugnare vatten kom bröderna Rindar tillbaka och till slut lyckades de vinna. På lördagens rundbana ryckte plötsligt Team Palm åt sig kommandot och vann kvalheaten. Rindar funderade ivrigt och böt tändstift till finalheatet. Då stack de iväg som skållade troll och maskinen gick villigt även på de höga varven.

Stor kader förare var det verkligen på vattenskotersidan. Nytt för i år tycks det vara att det körs två klasser i Offshore. Det finns inte angivet i årets regelverk och man hade inte heller kläm om det på förbundskansliet. Det vållade arrangören en del bekymmer att bena ut det, med god hjälp av positiva förare. Det andra problemet var de sedvanligt svårlästa numren på maskinerna. De regelrätta besiktningsmännen fann visst blott en, eller två, som var korrekta enligt boka. Varvräknarna fick en ny utmaning, men kanske blir det bättre till nästa race. Alla bristfälliga nr dokumenterades och info ska skickas vidare till Smögen! 

Bröderna Rindar

VATTENSKOTRARNA SNABBAST

Mer strul blev det sedan på offshoreracet, där många körde fel under första varvet. Kontrollbåtarna hade inte en chans att urskilja vilka som gick rätt eller ej där. De är ju grymt snabba och dessutom skapar de mycket vattensprut. När skotrarna därefter kom in påföljande varv så var de mer utspridda och alla utom en förare körde rätt loppet igenom. Därmed så blev det rutinerade Johan Johansson som vann offshoredelen. Det racet skiljde också agnarna från vetet. Det var en del sjö och det krävde sin man för att köra fort. Sedan är visst Kawasaki skrovet bättre i sjön, men det är ju kul att det krävs mycket av förarna också. Dansken Jan Jensen visade sedan på lördagens varvlopp på lugnvattnet att hans maskin gick ruggigt fort där. Där vann han, wow. Totalt för de båda dagarna vann Johansson före dansken och tidigare stormästaren Niclas Öberg.

I de klenare GP3 maskinerna så visade Christian Cagnard, varför han blivit världsmästare. Han vann båda dagarna.

Niclas Öberg

När racingen kört färdigt som kom Johan Österberg och drog några showrepor med sin Formel 2 båt. Det gillade Oskarshamnborna, som blev grymt imponerade av acc och kurvtagning. De ville gärna se mer. Johan tyckte det var trångt i inre hamnen så han drog sig lite snabbt åt sidan, vilket var klokt för precis därefter drog en rejäl sommarskur fram. Annars var det mest sol och sedvanligt glada miner i Oskarshamn.

 

Resultat GT15
Resultat GT30
Resultat Thundercat
Resultat aquabike offshore

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link