Hoppa till sidans innehåll

Offshorenytt från UIM GA

31 OKT 2016 16:13
Från UIMmötena så beslöts förra helgen att anta en rad olika nya regler. Det var världsrekord i antal nya regler, men det berodde mest på att en arbetsgrupp sett över regelverket totalt sett och försökte rensa ut en rad dubbelskrivningar i regelboken
  • Skapad: 31 OKT 2016 16:13

Bland alla förslag som bearbetades av offshorekommittén och beslöts av Council så kommer här ett litet axblock av de nya regler som antogs. Kompletta och fullständiga nya regler kommer att publiceras på UIM hemsida under november.

Hjälmar
I internationella tävlingar måste besättningen ha Snell eller FIA godkända hjälmar. På UIM hemsida ska det komma en lista över godkända hjälmar. Besättningar i cockpitbåtar ska också ha nackskydd, typ HANS Device.

Videokameror
Fast monterade video/kameror får man ha på båt/motor. Men stopp är det för att ha kameror på hjälmarna eller att en besättningsperson använder en handburen videokamera.

Fortkörning
Båtar som körs snabbare än vad en förstärkt sittbrunn är byggd för, kommer att bli bestraffade upp till diskvalificering.

Flytvästar
Förslaget om nya detaljspecifikationer på hur flytvästar ska vara tillverkade, ska utredas vidare i samarbete med befintliga tillverkare.
I cockpitbåtar godkänns framöver inga uppblåsbara flytvästar.

Tävlingsnummer
Storleken på tävlingsnumren ska framöver bli något mindre, 5 cm avstånd mellan siffrorna räcker. I övrigt gäller samma höjd och storlek som tidigare.

Ny Enskrovsklasser
De två enskrovsklasser för 150 respektive 200 hk motorer godkändes. Klasserna är under 2017 godkända som ”Experimentklasser”, vilket innebär att regelverket ska ses över efter en säsongs erfarenheter i olika länder. Klassbeteckningarna blir Z 150 respektive X 200, vilka använts tidigare i Sverige för våra nationella V-klasserna.

3B vikten
Minimivikten i 3B är 730 kg inklusive besättning. Nu gäller den minimivikten (för minimilängden) oavsett vikten på besättningen. Tidigare var besättningsvikten reglerad till minst 170 kg.

ECU boxar
I Offshore 3C ska UIM ha ett antal ECU boxar som arrangör kan beordra deltagare att använda. Då det är motsvarande motorer i 3D (Mercury 200XS), så gäller detsamma även i 3D klassen. Besättningen är skyldig att ersätta om ECU boxen skadats.

V 24
Vindrutorna ska vara minst 10 mm tjocka och tillverkade av polycarbonate.
Olika utväxlingar i dreven tillåts, d.v.s. 1:1,59, 1:1,68 eller 1:1,78.

XCAT
Det blev hela 55 nya större eller mindre regeländringar. Största nyheten var väl egentligen att i nya båtar inmätta från 1 juni 2017, ska sittbrunnen vara minst 160 cm bred och 120 cm hög.

    

 

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link