Hoppa till sidans innehåll

Nynäs offshore – utmaningen från havet

19 AUG 2019 17:06
Nynäs offshore gjorde skäl för namnet i helgen. Det var besättningarnas kamp mot havet. Det var kamp om tre EM-titlar. Ingen vinnare vann båda racen. Det var också årtiondets bästa förarfight. Fredagens race i 3B.
  • Uppdaterad: 19 AUG 2019 17:06

När vågorna lagt sig gick titlarna till svenska team:

3A Anton Modin/Susanne Jansson,

3B Thomas Wrenkler/Annika Wrenkler

3X William Söderlind/Marcus Grönwall.

 

Nynäshamn har hamnen, klubbhuset, gott brett funktionärsteam, kunskapen, powerboat kulturen samt en suverän ledare. Det var Anders Söderlunds 29 event och vi ser fram emot jubileet kommande år.

Nynäshamn är granne med havet. Det blir lätt ordentligt med sjö. Det här är de stora utmaningarnas race. Kampen mot havet, är lika stor som mot konkurrenterna. Har man besegrat det ena, har man lätt även besegrat den andra. Antalet haverier och brutna team var många. Akterspeglar, powertrim, djupdykningar var legio, men de skickligaste och bäst förberedda klarade av att balansera farten mot havet.

Det såg ut att vara lugnare på lördagen, men vinden tilltog och racedags blev det än tuffaren än på fredagen. Tävlingsledningen beslöt att avkorta loppet, för att hinna med programmet och få några båtar i mål! Ingen klagade på det beslutet.

Tävlingarnas allra bästa fight var fredagens race i 3B. Det var tre team som turades om i ledningen. När man trodde att en båt tagit kommandot, var ordningen ändrad till nästa varv. Thomas Wrenkler, Rasmus Hamrén och Filip Eriksson fightades så det stod härliga till. Till slut tog Wrenklers rutin (?) ut sin rätt och de vann fredagens race, före Hamrén. På lördagen var det ny fight, men när Hamrén tvingades bryta blev det enklare för Wrenkler. Annika hade förstås räknat ut att det räckte med en andraplats för dem om Eriksson ledde. Det är hennes 45:e säsong, å då är hon o Thomas med o tar en EM-titel (igen!). Fantastiskt, att hålla ungtupparna bakom sig.

 
Thomas Wrenkler & Annika Wrenkler

I 3X vann Roslagsloppsvinnaren norske Pål Torvund första racet, före revanschsugne Wille Söderlind. Vi kan aldrig förr påminna oss att Wille har blivit frånkörd i 3X som denna dag. Till på lördagen så hade Team Elda gått igenom motorn och finjusterat så att det blev mer fyr i spisen. Nu tog Wille kommandot direkt och distanserade norrmannen, som senare även fick avbryta racet.

 

Anton Modin har kört fantastiskt med sin Phantom i 3A. Men det har frestat på båten hårt. Teamet var osäkra på om båten skulle hålla, men de chansade och det höll. Anton blev dock ordentligt utmanad både av norske Halvorsen och Billman, som fick vinna lördagens race. EM-titeln behöll dock Modin för sig.


Anton Modin & Susanne Jansson

Utöver EM-klasserna så var det även nationella race. Fredagen började dramatiskt med krock mellan de totalsnabbaste, i tvära 180 graders böjen före målgång. Det var tur att Tim Johansson satt i en förstärkt sittbrunn som tog upp smällen, när båt M27 inte hann med i svängarna. Det blev ett rött kort från tävlingsledningen.

Nynäs är ju perfekt för de stora V8 inbordarna. Mäktigt se de stora båtarna rida fram över de stora vågtopparna.  Det går fort, på fredagen toppade vinnande finnen Marcus Holm i 68 knop, 54 i snitt. På lördagen var snittfarten 10 knop lägre 46 knop! Holm var en av få som lyckades med en dubbelvinst. Fredagen var drägligare väder och där totalsegrade Gustaf Lindén, medan världsmästare Erik Johanssen var snabbast på lördagen grova sjö. Han kan hantera båten under alla förhållanden.


Gustaf Lindén & Kristina Coleman

Olika segrare de båda dagarna blev det än en gång i V150 klassen. Jesper Zander är snabbast, vinst fredag, men Jan Söderholm är tillförlitligast, vinst lördag.


Jesper Zander & Joakim Thulin

Bästa sportsliga prestationerna stod väl annars unga Hilmer Wiberg-William Sjöström för som med sin lilla V60 båt orkade ta sig runt i båda tuffa racen. Lika strongt är det ju att ta sig runt med en vattenskoter, där blir det ingen vila. Samuel Johansson är ju grymt skicklig. När andra bara flämtade sig i mål, så tog han sig ett 2 meters glädjeskutt över mållinjen. Beundrar alla de förarna.

Samuel Johansson

 

Mycket mer finns att berätta om Nynäshamns äventyren. Men lite må ju vara kvar till höstens och vinterns skrönor i garagen. Nynäs 2019 ett häftigt offshore race.

Här finns alla resultaten.

Foto: Pickla

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link