Hoppa till sidans innehåll

Mastodont kamp i Östhammar mot cancer

28 SEP 2016 16:57
Det blir ett verkligt mastodont event i Östhammars GP mot Cancer om lördag. Över 90 båtar är anmälda.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Det blir Nordiska Mästerskap i sex klasser, alla med imponerande startfält. Det är många norska och finska förare på plats. Största problemen för arrangerande ÖSS och Pernilla Ingvarsson är att få plats för alla deltagare.

Ifjol startade Pernilla Ingvarsson upp ett litet kul race på höstkanten i Östhammar där hon också gjorde till ett välgörenhetsevenemang i Kampen mot Cancern. Det blev ett verkligt höstrace, men med imponerade insamling av medel mot cancern. I vintras blev ÖSS tillfrågade om de inte kunde köra NM i Östhammar och Pernilla kan ju inte ordet nej, så den utmaningen antogs också. Vad hon då inte visste var förstås att denna höst skulle bli mycket mild, samt att ordinarie svenska offshoreavslutningen i Uppsala inte skulle bli av. Nu står hon och ÖSS med massor av båtar. Angenäma problem, men ändå.

På lördag förmiddag körs inbjudningsrace i rundbaneklasserna GT15 och GT30. De kör vanligen korta heatlopp, men nu ska de köra ett 20 min långlopp. Det blir spännande att se om vilka som orkar hålla i så länge.

Bland de Nordiska Mästerskapen så sticker V60 ut med ett större startfält än någonsin, över dussinet båtar. Här finns också deltagare från Norge och Finland. Häromåret existerade klassen knappt. Uppenbarligen så har övergången till nya EPA motorer gjort nytta. Vem som vinner? Har ingen aaaning om vad våra gäster kan prestera, men man kan ju förmoda att de är snabba. Banan utanför Östhammar är bara 4,6 sjömil lång och med en chikan på ena kortsidan, så det blir mycket sväng.

Det var en svensk nationell klass, men V150 tycks nu mer ha slagit rot i Finland. Det är i alla fall fler finska förare som startar än svenska!! Finnarna brukar ju vara snabba, men vi har ju Foppa Forsberg som brukar kunna hålla farten uppe. Intressant start blir det också för William Söderlind, som vann förra racet i klassen.

3A fältet blir nästan en kopia från EM:et. VROM har ju vassa aspiranter med Torsell eller Modin. Det finns ju några dark horses i bakgrunden också. Mattias Dahlqvist kör ju speciellt för sin nyligen cancersjuke och bortgångne mor Anne Glassel. Det känns viktigt i detta sammanhang.

Bland 3B förarna så saknas världsmästaren Groth Fyrö, som lär ha bytt upp sig en klass till nästa år. Istället kommer finnen Tom Vuorihovi med samt Andree Arnberg som varit borta ett par säsonger. Efter EM-racet i Uppsala, där båten inte räckte till, så började han bygga om och bredda sin Twister cat med 20 cm, men energin ebbade ut. Det bygget var lite extra omfattande, för att inte tala om hur trångt det var längst fram under däck för att remsa ihop det hela. Kompisen Dennis Söderman väckte den nu till liv och det går riktigt fort och bra med Dennis Mercury maskin på akterspegeln. Kan bli en outsider.

Var det många förare i V60 så är det nästan lika många förare i 3C. Det är förstås VM klass på det fältet också. Det är bara Micke Bengtsson som saknas, men hans båt är ju numer såld till Sebastian Groth som förstås ska köra. Femfaldige världsmästaren Marcus Johnson och regerande Världsmästaren Jan Tryggve Braaten startar också, så det blir ett nytt race, när så den så kallade Super Serien för dem kommer att avslutas.

Största startfältet står trots allt Classic gänget för.  Här är det förstås trevligt att se klass coachen Arne Jansson på vattnet igen. Nu med en classic Johnson ”Rödstinger” 75:a på akterspegeln. Endast en Penta återstår därmed på startlinjen genom Björn Söderholm! Främst företrädare för Östarhammars GP kamp mot Cancern står dock Kjell och Klas Sjölander för som samlar in namn på sin båt där behållningen går till Cancerfonden. Vi hoppas på många vinnare i den kampen om lördag. 

Bild: Arnbers ombyggda Twister

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link