Hoppa till sidans innehåll

Legendernas möte

23 NOV 2016 13:10
Classic Offshore hade sitt höstmöte i Östhammar i helgen. Här flödar nostalgin på ett sprudlande inspirerande sätt.
  • Skapad: 23 NOV 2016 13:10

Två verkliga legender deltog också. Dels altmeister och still going strong Hasse Strandman, som premierades för sitt 50:e genomförda Roslagslopp samt 70-talet racing Drottning Eva Britt Axdal!

Suveräne klass coachen Arne Jansson dukade sedvanligt upp ett mycket intressant program för de närmare 60-talet offshorevänner som deltog. Ålderspannet är verkligen brett, från veteranernas veteran 84-årige tekniska gurun Per Stålhammar till tonåringar. Classic offshore är ju ett enklare sätt att komma in i o prova på båtracing, samtidigt som man kan hålla på med det livet ut.

Eva Britt Axdal blev under slutet av 60- och början av 70-talet en av båtracingens stora affischnamn. Hon blev första kvinnliga ”Stor Grabb” redan 1971. Körde svenska motorer, både inbordare men mest Crescent utbordare och var både grabbarnas och medias favorit under många år. Hon värvades en tid över och blev fabriksförare för Chrysler. Många förare fruktade henne, var förstås duktig o snabb. Känsligt på den tiden att bli frånkörd av en tjej. Hon försvann från båtracingen när sönerna växte upp och de satsade på utförsåkning och de hamnade i Åre. Sedan blev det utlandsvistelser och som alltid har det hänt mycket kring Eva Britt. Det blev ett kärt återseende inte minst för Hasse Strandman, andra gillade också mycket att titta i hennes fina klippböcker. 

 

Årets säsong har inneburit en fortsatt tillväxt och klassen är den bredaste med ett 25-tal förare. Det har inneburit en del praktiska problem för några arrangörer då Classic inte använder sig av racingfart som resultatparameter, utan snittfart och ålderstillhörighet. Här kommer Arne Jansson att se till att kommande arrangörer får tydligare och bättre instruktioner för vad som krävs från Classic håll, typ banlängd, samt hur de får fram rätt resultat. Till nästa säsong så kommer de också att vikta över mer så att äldre ekipage får mer bonus framför yngre. 

Ett försök gjordes för att återknyta banden till Siljan, där man kört offshore under 25 års tid. Intresse finns från Nusnäs, nu gäller det bara att finna ett bra datum som kan locka fler deltagare till fagra Dalarna under 2017.

Jan Erik Lundberg berättade lite om sitt utmanande projekt då han försöker få ihop en Argo med en König FE. En mycket udda motormodell, där han fått jaga fram en motorkåpa från Ungern.

Björn Söderholm presenterade ett underlag för hur de kan premiera de mindre och motorsvagare ekipagen mer. Det kommer att bli en ny separat Cup för dem nästa säsong.

En ny generell Watski Classic Cup 2017 med ännu bättre priser och förutsättningar presenterades av Jörgen Lundén. Vilken annan klass har klart med så goda förutsättningar till nästa år redan nu?

 

Premieringar Classic Offshore Cup 2016

1)      Bo Heimer/Olle Sagrén

2)      Claes Göran Skaresson/Jan Rudberg

3)      Lina Hamrén o Karolina Wahlqvist

 

1-liters Cupen

1)      Lina Hamrén o Karolina Wahlqvist,

2)      Micke Kolm

3)      Björn Söderholm och Thomas Rosen

 

Årets Bragd fick Robert Liljefors för sitt stora Manta bygge med en Jaguar V12. Många cylindrar att hålla reda på, men allt har faktiskt fungerat väl även om det ibland har varit svårt att komma upp i plan.

Årets Renovering tilldelades Petter Fernholm som renoverat en Smiler 500/Mercury på bästa tidstypiska sätt. Bättre än originalet. I år var den bara med i

 

 Foto: Per Benson och Lars Ruthman

 

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link