Hoppa till sidans innehåll

Juniorfestival med Aquabike på Skara Sommarland

04 JUL 2018 14:00
Satsningar på ungdomsverksamhet är viktigt för alla idrotter. Detta fick återuppstartade Jetsport Club Lidköping att föda idén om en Juniorfestival på den optimala platsen – vattenparken Skara Sommarland.
  • Skapad: 04 JUL 2018 14:00

Parken nappade och gav sitt fulla stöd, tanken var att juniorfestivalen skall bli årligt återkommande, och det lär den bli då helgens tävlingar blev en riktig succé.

Norge har under flera år jobbat med juniorsatsningar och fått fram många bra förare, därför var det hög prioritet att få norska juniorer till tävlingen. Tyvärr finns det förnuvarande inga tävlande juniorer i Sverige, men med kommande Juniorfestivaler är förhoppningen att vi får se många svenska juniorer på startlinjen.

Den lilla Karpsjön mitt i vattenparken ger endast möjligheter att tävla med ståmaskiner i GP3 utförande vilket innebär standardmotorer och en toppfart på ca 80 km/tim.

Först ut var Juniorklassen 10-12 år där talangfulla Benedicte Drange segrade överlägset. I klassen 13-15 år var storebror Dag-Martin lika överlägsen, men i kvalen var det brödraduon Oliver och Theodor Liseth som tog var sin heatseger.

Eftersom UIM har det år då föraren fyller 15 år som gräns både för juniorklass  och seniorklass, kunde Dag-Martin Drange även köra i seniorklassen och skulle då få möta Sveriges superlöfte Felix Helgesson som har en starkt uppåtgående formkurva.

Inför närmare 5000 åskådare kördes de tre finalheaten som ingick i SM och Svenska Cupen med duktiga deltagare även från Danmark. Hela 22 förare fick via tre kvalgrupper med två kvalheat i varje grupp, kvala in till C, B och A-finaler, som samtliga kördes över tre heat.

Efter att uppställningen på startlinjen till första kvalheatet lottats befanns sig Felix i andraspåret med norske föraren Viljar Berndtsen på pole-position där båda förarna slutligen gick direkt till en väntande A-final efter tuff kamp. 

Från de övriga två kvalgrupperna gick Eric Jacobsson, som pga motorproblem fick köra på lånad maskin, samt  Petter Sundelin, Världsmästarinnan Emma-Nellie Örtendahl, comebackande Dennis Henriksson, Dag -Martin Drange och Oliver Liseth vidare till A-finalerna. Oliver tog en lång väg och kvalade hela vägen via C till B och upp till A-finalerna.

A-finalerna blev händelserika men Dag-Martin kunde ta segern i alla finalheaten, trots att han ibland var hårt pressad av Felix. Eric Jacobsson tog tre raka tredjeplatser, närmast i totalen kom sedan Emma-Nellie och Petter Sundelin.

Trots en extremt liten sjöyta kördes tävlingen helt utan incidenter, närheten till publiken gjorde att stämningen var på topp. Som uppskattad pausunderhållning körde tre svenska och en dansk förare Freestyle med bakåtvolter och andra tricks, VM-föraren Johan Johansson uppvisningskörde med sin sittmaskin i GP1 utförande med 400+ hkr med publikfriande vattenkaskader.

När tävlingen var slut var alla, inklusive ledningen för Skara Sommarland, helt inställda på att Juniorfestivaler i Aquabike kommer att bli ett årligt event i vattenparken.

 

Foto: Team Sören/Fabbe

Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link