Hoppa till sidans innehåll

Jonas snabbast - men flippade!

15 DEC 2016 18:38
Jonas Andersson vann förra helgens F1 race i Abu Dhabi. I dagens tidsträning inför finalracet i Sharjah tog Jonas pole position, bara för att på sitt andra tidsträningsvarv höra en rejäl fullfartsflipp.
 • Skapad: 15 DEC 2016 18:38

Jonas är ok, båten är troligen ok men natten blir intensiv för teamet att få motorn i skick för race i morgon. Stark startar i fjärde spår i morgon.

Sedan år 2000 har F1 finalerna körts här i Sharjah. Ifjol skrällde Marit Stromöy genom att vinna racet. I år kvalade hon inte in ens till andra kvalomgången. Hon var mycket besviken. Till andra kvalomgången kom polacken Marzalek, Class 1 föraren Bin Hindi samt unge australiensaren Trask. För alla var det första gången att komma vidare.

Från Q2 får blott sex förare komma vidare och det är tight om platserna. Erik Stark är duktig på tidsträningarna och i snitt kommer han vidare i vartannat race. Så gjorde han även denna gång, även om han blott nådde 6:e och sista platsen. Det var nervöst på slutet. Både stallkompisen Al Hameli och förre världsmästaren Carella jagade hans plats, men nådde inte fram. Chiappe, Seliö, Torrente, Marzalek (!!), Andersson och Stark blev turordningen i Q2.

I finalpasset där man kör en och en var vattnet förstås mycket lugnare. Det passar Starks korta DAC båt bra. Han körde hårt, men fick ta ner sin båt vid högerböjen när den började flyga för mycket. Stark fick satsa allt på ett bra andra varv – och gjorde förstås det. Efter honom kom Jonas Andersson och körde  ett blixtrande snabbt varv, nästan 8/10-sekund snabbare. Men Jonas visste han kunde lite mer, satsade vidare för att säkerställa bästa tiden. Men just vid utgången av högerböjen där Stark flygit lite, flög Jonas väldigt mycket och väldigt högt. Ett drygt varv i luften, ner med aktern och så ett tvärdyk på det. Såg grymt ut och det tog ett tag innan Jonas kom ut och upp, men när han kom iland, så gick han själv till medicin checken.

Fortsättningen av tidsträningen kändes lite avslagen därefter. Kampen om VM-titeln står mellan Chiappe som leder stort och som bara behöver ta en poäng för att ta sin tredje raka titel. Torrente måste vinna och då ska Chiappe bli utan poäng. Det kan hända. Torrente körde fort på tidsträningen, Chiappe snabbare. Men ingen körde så fort som Jonas Andersson. Huvudfrågan är nu inför morgondagen om Jonas måste byta motor eller ej. Byter han, så får Chiappe polen. Start för årets sista F1 race körs i morgon med start kl 13.00.

 

Preliminär startordning:

 1. Jonas Andersson 44,33 sek
 2. Philippe Chiappe 44,92
 3. Shaun Torrente, 45,01
 4. Erik Stark, 45,11
 5. Sami Seliö 45,60 
 6. Waldemar Marzalek, 46,00  Erik Stark vid bryggan


  VM-aspiranterna med F1 promotorn. Shaun Torrente (t.v.) Nicolo di San Germano och Philippe Chiappe
Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link