Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Hilmer Wiberg Europamästare

23 SEP 2019 08:44

Då lyckades äntligen Hilmer Wiberg knyta ihop säcken och bärga en internationell titel. Det var vid EM för GT 15 som kördes i tyska Rendsburg i helgen. 27 förare från 9 länder ställde upp så konkurrensen var mäktig.
  • Uppdaterad: 23 SEP 2019 08:44

Hilmer knäckte ärkerivalen Laura Lakovica i andra heatet med en väldigt tuff men ren körning. Det var förståeligt att pappa Wiberg hade svårt att hålla tårarna borta vid prisutdelningen. Som de har kämpat.

Det var fyra svenska förare som ställde upp i EM. Det var syskonen Hilmer o Mathilda Wiberg samt Linus Wallin och Edward Bergholtz. Arrangören fick en del huvudbry med de många deltagarna. Tidsschemat och kvalupplägget gjordes om för att hinna med, dessutom så justerades banan från en 3-punktar till en 4-punktsbana, för att få till en beskedligare första böj. Det sistnämnda uppskattades mycket av förarna och bidrog säkert till att det blev ett kraschfritt EM.

Spännande kval
Kvalet gjordes så att förarna delades upp i två gruppen som fick köra separat träning och tidsträning. De sexfrämsta för varje grupp gick sedan till A-finalen, medan övriga förare fick köra ett kvalheat där de tre främsta gick till A-final. Övriga fick köra en B-final.

Under den fria träningen var Hilmer totalsnabbast, med syster Mathilda som trea! När det blev allvar och tidsträning blev de tvåa i varsin grupp. Tyvärr slog Mathilda sedan runt på eget bevåg, men hon hade ju sin tid och teamet fick fart på motorn, så Mathilda var med sedan när det blev racedags.

För Edward och Linus var det hårdare. Edward låg precis sexa i sin grupp under fria träningen, för att sedan falla tillbaka lite vid tidsträningen. Både Edward och Linus fick köra kvalheat för att försöka nå upp till A-finalen. Linus hade då oflytet att snurra runt efter första boj i gröten av båtar, medan Edward klarade sig vidare till A-final. Vilken framgång.

Spännande heat
I första heatet fick Mathilda starta från tredje positionen med brorsan på utsidan. Hilmer körde hårdast och tog sig upp till en andraplats, medan Mathilda inte riktigt fått tillbaka körkänslan efter kraschen och höll förståeligt igen lite. Tappade några placeringar och slutade sjua, mitt i smeten bland alla båtar. Hilmer hade här väldigt flyt. Riggstödet för motorn hade knäckts och var alldeles löst efter racet. Som tur var tappade de inte det i vattet, fick med det upp och fick det under kvällen ihopsvetsat till fortsatt racing!!

I andra heatet fick Hilmer starta bredvid Laura från Lettland som hade pole position. På första varvet körde han urgrymt och till tredje bojen kom de sida vid sida, med Hilmer på insidan. Han gav sig inte en millimeter och klarade av att hålla lettiskan på utsidan genom böjen och rycka till sig en båtlängds ledning. Den släppte han aldrig.

Nu kom vi till ett avgörande tredje heat. Skulle Laura kunna komma tillbaka. Hon har ofta varit väldigt snabb i starten. Laura kom nu bara 60 m ifrån startbryggan, så dog motorn. En bränsleslang hoppade av. Hilmer vann heatet och hade guldläge, men Laura kunde fortfarande vinna. I sista heatet fick lettiskan dock starta från sista startspår. Hon körde fint, körde upp sig några placeringar men krockade också lätt ihop med konkurrent och kunde aldrig nå täten. Hilmer Wiberg heter dem nye regerande Europamästaren.

Mathilda kom å sin sida tillbaka bättre o bättre i de avslutande heaten. Kom slutligen åtta, medan Edward Bergholtz fick kämpa mycket bland konkurrenternas vågor o slutade på 13:e plats. I B-finalheaten nådde Linus Wallin en god 4:e plats. Både Edward o Linus fick se, köra, hoppa och uppleva mycket nytt denna helg.

Båtrace i Tyskland
Arrangemangen och förutsättningarna i Rendsburg var mycket bra. Banan som upplevdes som trång fungerade utmärkt och det var faktiskt bara Mathilda Wiberg som hamnade upp o ner med båten och inga övriga krascher. En väsentlig skillnad mot vid VM för någon månad sedan. Det var förstås skumpigt och svårkört med så många båtar på den drygt 800 m korta banan.

Vid sidan om EM kördes också en internationell F4 tävling med 15 förare, där engelsmannen Ben Jelf var suverän. Tyska F5 klassen, där man kör katamaraner med 30 hk motorer som fungerar riktigt bra. De allra yngsta, från 6 år körde Matchrace med småbåtar. Kul att se.

Ett fantastisk fint sensommarrace med god stämning som deltagarna får minnas väl framöver. Det är härligt att se den ungdomliga sprudlande glädjen. Det gäller inte minst vår nye Europamästare Hilmer Wiberg. Grattis.

 

Resultat EM GT 15 Rendsburg

1) Hilmer Wiberg, Swe 1200 p

2) Laura Lakovica, Lat, 753 p

3) Joonas Lember, Est, 694 p

4) Nils Slakteris, Lat, 694 p,

5) Sten Ivanon, Est, 619,

6) Nida Kilinskaite, Ltu, 423,

8) Mathilda Wiberg, Swe 206,

13) Edward Bergholtz, Swe 69.   

 

B-final:

1) William Martinsen, Nor,

4) Linus Walllin, Swe.

 

Foto: Wiberg racing m.fl.

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link