Hoppa till sidans innehåll

Härlig SM-final i Saltsjöloppet

04 SEP 2016 17:36
50 års jubilerande Sportbåtsklubben ordnade med ett fint jubileumsarrangemang med Saltsjöloppet i helgen. Det var fin stämning före under och efter tävlingen.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

De hade mycket funktionärer, sedan var det också många deltagare som stoltserade med SBK:s jubileums t-shirt som alla som körde fick. Bra racing blev det också, med spännande fighter och överraskande Sebe Groth som totalsegrare!!

Det som märktes mest av i jubileumsarrangemangen, utöver t-shirts, var att Classic deltagarna fick köra en till tävlingsmorgonen helt hemlig bana. Alla klasser fick ett par hemliga kontroller på tävlingsmorgonen, så navigatörerna fick lite extra att bita i. På Classic banan, så var ett par kontroller försedda med ”bokstavskontroller” som skulle noteras och överlämnas direkt vid målgång, via ett metspö! En inte helt udda procedur från förr. Kul inslag.

De hemliga kontrollerna medförde vissa problem och några grundkänningar, av lättare eller grövre slag blev facit därav.

Flertalet SM-strider var avgjorda redan före Saltsjöloppet, men öppet i några. I V60 samt inbordarklassen var det öppna titlar och de klasserna lockade ihop säsongens bästa startfält. Kul. I V60 hade fartfantomen William Ekström har nu bytt motor till en 4-taktareoch sent fått ordning på  motorn och nådde nära fantastiska 50knop i snitt. Tvåan, Hampus Jansson var ordentligt distanserad, men nöjd ändå. De försvarade nu sin JSM titel från ifjol.  

"Vi hade behövt betydligt mer vågor för att kunna hänga på Ekström" berättade pappa Peter, men i nästa andetag så var han förnöjd med att inte behöva få mer smällar i bakstolen.

Gladaste teamet var kanske annars tjejerna Matilda Wrenkler och Nicolina Sjölander som blev trea och tvåa i JSM. Leendena var stora där.

I Offshore 3A var det också en mycket glad och förnöjd vinnarduo i Anton Modin med Sussane Jansson. De fick nu revansch för missen vid EM nyligen. Men det vår på snudden de kom iväg. Bränsleproblemen skulle ju vara lösta från Nynäs, men de fick sent ordning på tillflödet och sedan var det inte mycket snack om saken. Njo, det var ju en lätt grundkänning förstås, som slog bort en del av skeddan, men inte värre än att det fungerade till mål.

Europamästarna Wrenkler i 3B klarade däremot av att bevisa att de var värdiga vinnare. Det blev en ny seger för dem efter en mycket tät fight med växlande ledning. ”Oslagbare” Fredrik Groth fick nu för första gången på mycket länge stryk i ett race. Det är så tät konkurrens i klassen.

I V 150 hade klare mästaren, Foppa Forsberg, lånat ut sitt växelhus till Micke Söderlind som nu hade bytt ut sin 115 hkr maskin till en större 150 hk motor på akterspegeln. Det passade båten perfekt och de gick och vann med hela fyra minuter i sitt första race i klassen. Jo Wille siktar ju också på NM i Östhammar om en månad.

Jesper Zander har satsat hårt i V300 klassen och säsongen har gått jättebra. Nu fick han en ny vinst, men denna gång i fullvärdig konkurrens. Bevisade därmed att han är värdig mästartiteln.

Bland de många inbordarna i K-klassen bjöd på ett imponerande startfält. Det var kanske en del av jubileumsinslaget!? Riktigt kul att se så många båtar har lämnat garagen och kom ut på vattnet. Fredrik Johanssons Suzuki turbo går duktigt fort, och övriga har svårt att hänga med när det håller. Fredrik hade ju lite flyt, direkt efter målgång behövde han bogsering!! Esset Magnus Edlund gjorde en bra insats, blev tvåa och är ett snäpp närmare RM-titeln för klassen, vilket inte har delats ut på många år nu p.g.a. magra startfält! Här återstår dock ett race i Östhammar för att ska kunna gotta sig åt titeln.

Bland de stora inbordarna så kom Ylikoski med en större RBM-båt och med större motor. Toppfarten var förstås inte som på lilla Cougarbåten, men det blev en jättefight mellan honom och Jimmy Åhlvik. Ylikoski var jättenöjd med att vinna med en RBM-båt och tvån Åhlvik tyckte det var säsongens i särklass roligaste race, då det var tät fight. Nu skulle han hem och fundera på vad han kan göra för att vidareutveckla ekipaget under vintern.

De stora inbordarna hade dock ingen chans om totalsegern, med de sprintsnabba 3C kattorna på startlinjen över de lugna fjärdarna. Sebastian Groth har ju kört ett race förut i Bengtsson f.d. Twister, då blev han trea. Favoritskapet låg stort på norsk världsmästaren Jan Tryggve Braathen. Norrmannen hade dock el-fel ombord som slog ut både intercom och GPS, så det blev jätteknepigt för dem. De låg bakom Groth i inledningen, var ett tag förbi, men Sebastian som verkligen hade hemmabana och hittade runt på egen hand (nästan) klarade av den snabba kattan och vann med få sekunders marginal.

Mästare eller inte. Offshoresidan mår mycket bra av ett jättefint jubilerande Saltsjölopp. Nästan alla tycktes trivas och bli inspirerade till mer båtracing. Härlig båtracing var det.

Saltsjöloppet 2016 Totalresultat

Saltsjöloppet 2016 Klassvis

Saltsjöloppet 2016 Resultat Classic enligt cupregler

 

SM-tabell Offshore 2016-09-05

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link