Hoppa till sidans innehåll

Häftigt offshore race i Nynäs

21 AUG 2018 10:27
Nynäs Offshore race 2018 blev en fantastiskt fin offshoreföreställning. Det satte besättningarna på hårda prov. Sjön var svår, men möjlig att köra på.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Massor av luftfärder. Inga krascher. Många blåmärken. Tre Nordiska Mästerskap avgjordes som alla togs hem av svenska förare. Anton Modin, Ramus Hamrén och överraskningen Hilmer Wiberg vann i 3A, 3B samt V60. Storpubliken njöt av fin show och härligt väder.

Det är fantastiskt att kunna få ihop en tävlingsbana som passar för alla båtar, från 15 till 32 fot. Det kördes stormbana på fredagen, en kort slinga om dryga 3 n.m. Det var tillräckligt även för de allra största. Alla fick köra med förstånd och de gjorde det så väl.

Det har funnits två superteam som radat upp rader av vinster. Anton Modin i 3A samt Wille Söderlind  i 3X. Det fortsatte sina långa segersviter. För Söderlinds del var det 17:e raka racet med seger. Det var också snubblande nära en ny totalseger, men de flerfaldigt motorstarkare V8 inbordarna var nu övermäktiga. Ja, tävlingens största ekipage, Micke Frodés fantastiska 32 fotare dök nu upp igen, nu med dubbla 400 Mercury race maskiner. En riktig norrlandsduo hanterade den imponerande båten väl, så det blev två totalsegrar för färske Christian Lindén och rutinerade Peter Johansson. I UL klassen var det äntligen flera ekipage och de gick så fint i sjön. Christer Lindberg kom nu tillbaka med sin ”äldre” Batbåt och den har trivts förut i Nynäs, så och denna helg.

Publiken var fantastiskt stor under lördagen då det även var stor V8 powerboat show före racet på sjön samt läckra Mustangbilar på land. Köerna till förtäringsställena var långa, men folket trivdes. Stämningen var på topp.

Helgens bredaste startfält fanns överraskande i V60 klassen med över tio båtar. Här var det kul att se också många finska förare. Och vilken racing de bjöd upp till. Imponerande från alla håll o kanter, att ta sig runt med dessa små båtar. Det kräver skicklighet. Ingen kom upp till 30 knop i snittfart.

Matilda Wrenkler körde så man bara gapade av glädje. Hon vann fredagens tuffa race, bara för att få allt strul på lördagens final. Tvingades bryta när tändningsnyckeln sade upp sig. Det blev istället en finsk seger, men vid efterbesiktningens befanns motorn vara uppborrad på ett icke tillåtet sätt så seger gick till rundbaneförarna Hilmer Wiberg och William Sjöström!

De större offshore 3C kattorna verkade slutkörda efter VM:et nyligen och nådde inte riktigt upp till högsta standard, bortsett från Johannes Lundqvist som haft en imponerade debutsäsong i klassen. De mindre kattorna i 3B hade det svårt. Men Rasmus Hamrén har blivit allt säkrare i sätet. Navigatören Madelene Samuelsson var hur nervös som helst under racet – och hur glad som helst efter för NM-titeln.

Vattenskotrarna bjöd under lördagen också på show. Det krävs stor fysik och teknik för att bemästra sjön. Rutinerade Johan Johansson hann med att först bärga en konkurrent, men var efter ett par rundor ändå upp i ledningen. Kul också att se att han utmanas av en yngre generation!

Vi vill se fler offshore race som årets Nynäs offshore.

Per Benson 

Foto: Jesper Zander 

Skribent: Josefine Forslund
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link