Hoppa till sidans innehåll

Framtiden för SVERA som förbund - de alternativ och förutsättningar som finns

01 JUL 2019 16:11
Efter mötet med referensgruppen på Bosön i april och efter att besluten på Riksidrottsmötet har tagits så har förbundsstyrelsen formulerat en kravlista på förutsättningar för sportens utveckling och överlevnad.
  • Skapad: 01 JUL 2019 16:11

En av förutsättningarna är att förbundet fortsatt ska vara medlem i Riksidrottsförbundet och ett annat är att idrotten fortsatt ska organiseras i en ideell förening.

Vi anser att medlemskapet i Riksidrottsförbundet är enda vägen framåt för att de aktiva ska få bästa möjliga stöd. Det gör att vi i styrelsens arbetslinje uteslutit alla alternativ som innebär att sporten i sig träder ur Riksidrottsförbundet. Vi ser till exempel att möjligheten till dispens för att få framföra vattenskoter under 15 år skulle försvinna, inga Svenska Mästerskap och inte heller något juridiskt eller ekonomiskt stöd skulle finnas kvar. Vi ser att Riksidrottsförbundet är en förutsättning för en fortsatt fungerande idrottslig verksamhet.

Inom en överskådlig framtid kommer Riksidrottsförbundets nya regler omöjliggöra att vi bedriver ett bemannat kansli om vi inte uppgår i annat förbund. Våra ekonomiska förutsättningar ger oss 2-3 år att fortsätta som självständigt förbund under de nuvarande förutsättningarna och med det avtagande ekonomiska stödet. Efter dessa år skulle förbundets kapital vara nollat. Vi ser inte att det är rimligt att hitta sponsorer eller öka avgifterna i den omfattningen att vi kan kompensera för det minskade stödet från Riksidrottsförbundet. Sannolikt kommer ungefär ytterligare en miljon kronor per år att behöva skakas fram för att verksamheten ska fungera som idag.

Framtiden för båtsporten ser stabil ut och tillväxtmöjligheter finns. Men vi anser det inte realistiskt att tro att vi inom överskådlig tid ska kunna växa till 50 klubbar och 3000 medlemmar. Även om vi skulle göra det så kommer de hittills föreslagna villkoren och parametrarna för de ekonomiska stöden göra att vi ändå inte har tillräckligt med verksamhet för att öka vårt eget ekonomiska stöd. Förslagen hittills innebär t.ex. att det måste finnas ett ganska stort antal organiserade aktivitetstimmar i klubbarna. Vi har därför gjort bedömningen att vi är för långt ifrån RF:s krav för att anse det vara rimligt att fortsätta som i dagsläget som självständigt förbund.

Vi tänker därför under kommande tid att fokusera på att hitta en lösning som ska leda fram till en proposition till årets årsmöte. Vi har satt upp en kravbild vad vår sport behöver för att kunna fortsätta utvecklas och kommer att försöka hitta en lösning som innebär så lite kompromiss som möjligt från kravbilden. Vi kommer att kontakta andra förbund med närsläktad verksamhet inom sjö- och motorsport samt utreda möjligheten till ett alliansförbund tillsammans med andra småförbund.

Vi kommer bjuda in till forum/telekonferenser för intresserade där frågor och funderingar kan lyftas.

Kom ihåg, alla kan lägga en separat motion eller komma med förslag. Ovan är dock vad vi anser vara rimligt att jobba utifrån sett till de givna förutsättningarna.

 

/Förbundsstyrelsen

Skribent: Förbundsstyrelsen
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link