Hoppa till sidans innehåll
Foto: Vittorio Ubertone This is a mailto link

Första F1 segern på 7 år!

09 DEC 2016 17:42
Det här var Jonas Andersson stora helg och revansch. I sin 80:e Formel 1 tävling tog han sin femte F1 seger. Den senaste var för sju år sedan!
 • Skapad: 09 DEC 2016 17:42

Frövi föraren har ofta varit snabb, men inte tillräckligt snabb och framför allt inte tillräckligt tillförlitlig. Han meckar själv motorn och nu tycks han ha fått till det, så att det är både snabbt och driftsäkert.  

Säsongen har varit bra och han har bara brutit en tävling i år. Bara i en tävling har han blivit sämre än fyra i mål!! Jonas lade grunden till segern i och med att han slog knock out på konkurrenterna i gårdagens tidsträning, var halvsekunden före tvåan Erik Stark. Men på race kan allt hända – och tävlingen blev mycket dramatisk, men Jonas höll nerver och båten i styr.  

Starten är så viktig. Jonas och Erik var jämsides upp mot första boj, men än snabbare var världsmästaren Chiappe. Fransmannen var en dryg båtlängd före, men måste hålla sitt spår runt första boj. Lite tight var det. Det blev plats för Jonas, men Erik måste hålla igen lite och tappade ytterligare en båtlängd. Ur första böj kom Jonas något före Chiappe och efter andra böjen så kopplade Jonas greppet före fransmannen och därefter Erik Stark. En härlig syn med svenska ögon.  

Men ett F1 race är långt, i Abu Dhabi skulle man köra 45 varv. Efter tio varv så rullade Chiappes kinesiske teamkollega runt. Det blev gulflagg och alla båtar samlades ihop igen. Jonas hade ett grepp och ledde med sex sekunder, plötsligt blev det förvandlat till bara en båtlängd. Det blev en omstart, men i gyttret av båtar fick Starks team kamrat Al Hameli ett lyft, landade lite snett och rullade runt vid tredje bojen efter omstarten. Ett under att övriga förare lyckade undvika att köra på hemmaföraren.   

Ny omstart, nu går det bättre. Toppförarna håller sina positioner, men på andra varvet efter omstarten laddar Jonas Andersson teamkamrat Jesper Forss för mycket och gör en rejäl baklängesflipp på motvindsrakan. Allt gick väl även för Jesper, men nu hade alla tre toppförarnas teamkamrater kraschat bort sig. Händanefter höll sig alla återstående förare på mattan.   

Jesper Fors 

Jonas Andersson lyckades bibehålla sin ledning i alla omstarter och snabbt se till att ha en lucka till VM-ledaren Chiappe. En fördel för Jonas var att Chiappe körde i första hand för VM-totalen, medan Jonas körde för racet. Fransmannen ledde VM-tabellen klart och behövde ”bara” se till att ta en bra placering och helst då före sin närmaste konkurrent, amerikanen Shaun TorrenteStark hade amerikanen idogt jagande i bakhasorna och vid tredje omstarten så lyckades Stark inte perfekt utan Torrente smet förbi, bara för att i nästa ögonblick även se Carella komma förbi. Jonas höll sin ledande position väl och motorn tycktes klara av toppvarven väl denna dag. Erik hade det fortsatt svettigt. Nu var det finnen Sami Seliö och norska racingdrottningen Marit Stromöy som uppvaktade idogt. Marit tog sig om Sami en gång, bara för att i nästa boj bli passerad. Till slut tog sig Sami förbi även Erik, men där tog hans motor också slut när det bara återstod fyra varv. Så bittert.  

Racing är racing och det gäller att hålla ut och ligga på ända fram till mållinjen. På slutet attackerade Carella Torrente ordentligt. Både är friskt attackerande förare. Den här gången lyckades Carella med det omöjlig och passerade amerikanen med en halv båtlängd på målrakan.  

Ett galet dramatiskt race som slutade med en galet lycklig Jonas Andersson. Nu åter som F1 vinnare efter 7 års uppehåll. Årets svenska båtracingbragd! 

 Jonas Andersson

Topptrion!

Resultat, F1 Abu Dhabi, UAE 

 1. Jonas Andersson, Swe 45 varv,  

 2. Philippe Chiappe, Fra + 11 sek,

 3. Alex CarellaIta +12,  

 4. Shaun Torrente, USA +12,  

 5. Sami Seliö, Fin, +26, 

 6. Marit Stromöy, Nor, +27 

 

VM-tabellen, när en deltävling återstår (Sharjah nästa helg): 

 1. Chiappe 82,

 2. Torrente, 63,  

 3. Andersson, 57,  

 4. Carella o Seliö, 54,

  6) Al Hameli UAE, 25, 
  9) Stark 19.   

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link