Hoppa till sidans innehåll

Förbundsmöte imorgon

25 NOV 2016 08:40
Imorgon lördag är det SVERA förbundsmöte på Infra City norr om Stockholm. Närmare 100 delegater är anmälda till mötet, till kvällens premieringar och festligheter blir det kring 165 personer.
  • Skapad: 25 NOV 2016 08:40

Det har ju faktiskt varit ett gott racingår. Intresset är onekligen mycket stort kring båtracing och dess framtid.

Jet Ski sektionen kommer också att ha sitt årsmöte samtidigt, vilket förklarar en del av den stora anslutningen. Det brukar vara kul och nyttigt med dessa gemensamma möten, men bara lite svårt att hinna med at ta del av alla diskussioner. SVERA har också fått påpekat från Riksidrottsförbundet att Jet Ski verksamheten behöver organisatoriskt integreras mer i SVERA, för att följa RF:s mallar. Hur det ska ske må man gemensamt titta på under kommande år.

En huvudfråga vid förbundsmöten är förstås valen. Här finns två kandidater till ordförandeposten, sittande ordföranden Roland Edin samt utmanaren Pelle Larsson. Valberedningen har förordat omval. Till de ordinarie platserna i styrelsen är det inte alls lika utmanande. Det är bara en extra kandidat nominerad, förre ordföranden Christer Gustafson. Valberedningen förordar fortsatt omval.

Förbundets ekonomi är god och man har ett hyfsat överskott från året. Under året försökte man finna en ny Generalsekreterare, men det föll inte i god jord så det avslutades. I budgeten finns utrymme för en sådan tjänst, men det är uppenbarligen inte lätt att finna kandidat som uppfyller alla önskemål. Ett alternativ är att lägga ut olika uppdrag externt i olika projekt. Utan GS blir det mer jobb och ansvar på styrelsen. Frågan om kanslibemanning är en styrelsefråga.

Motionsfloden har 24 olika förslag, fem från styrelsen och övriga från klubbarna. Det är väl få ”kioskvältare” bland förslagen, men säkerligen blir det mycket debatt. Idag är det få klasser som uppfyller kraven avseende minimiantalet deltagare för att ett SM ska kunna utdelas. Här föreslår styrelsen att man ska sänka kravet på minst 10 deltagare för SM-klass. Ett annat förslag från styrelsen är att köra SM med motsvarande upplägg som för ett VM. Då skulle det evenemanget säkerligen lyftas ordentligt, men hur upprätthåller man intresset för övriga tävlingar? Intressant debatt att vänta.

Att Thundercat ska köra på Alkylatbensin av miljöskäl, att sporten ska föra fanan höger i Etik o Moralfrågor samt att man ska följa RF:s statuter avseende Besvärsnämnd, som dessutom inte får vara jävig, är väl inte så mycket att diskutera, möjligen mer om hur det ska utövas mer praktiskt.  

Annars är det få tekniska specialfrågor som finns bland förslagslistan. Ett förtydligande som kom från SVERA i somras för mätning av längd och hisshöjd på offshoresidan, fann inte riktigt gehör hos alla så debatten har fortsatt. Frågan kan ju uppta hela helgen med sin debatt, men sådana frågor brukar hänföras till separata forum.

Fler Räddningsbåtar och skärpta krav, mer massmediaarbete och tydligare rollfördelning vid de tekniska kontrollerna är andra förslag. Mer fokus på framtida utveckling och hur få fatt på fler ungdomar, enklare racing, fler funktionärer och arrangörer är väl kanske de mer avgörande frågorna som delvis tas upp i arbetsplanen. En intressant helg blir det.

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link