Hoppa till sidans innehåll

Filip Eriksson och Fredrik Groth Fyrö Nordiska mästare i offshore 3B

10 JUN 2019 09:55
Med det största startfältet i historien i Kalkstrand, Finland, avgjordes i helgen de nordiska mästerskapen i Offshore 3J, 3B och 3C. Det var sju team från Sverige som hade åkt över Östersjön för att utmana såväl finländare som norrmän.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2019 09:55

Dagen skulle komma att bjuda på riktigt varmt och soligt väder. Vid sjösättningen konstaterade Viktor Jansson från Östhammar, att temperaturen inne i cockpit på hans Offshore 3C katamaran var hela 38 grader.

Hilmer Wiberg och William Sjöström som var regerande nordiska mästare i V60 (numera Offshore 3J), satsade ordentligt för att kunna vinna. Pappa Andreas åkte därför på morgonen iväg för att köpa ett betydligt lättare batteri för att minska övervikten på båten.

Sjöförhållanden under tävlingen var relativt lugna men på den yttersta delen rullade det in lite vågor då det bara är lite småöar som skiljer tävlingsbanan från Finska viken. En halvplanande stor båt lär också ha sett till så förarna inte ville tappa koncentrationen.

I just V60 så såg det ut att bli en lätt match för just Hilmer och William att behålla mästartiteln, då de hade en betryggande ledning över tvåan Benjamin Vuorihovi och Filemon Sundberg från Finland. Dock så lossnar det nya batteriet halvvägs in i tävlingen och Hilmer och William får bryta tävlingen. Därmed gick segern för dagen och det nordiska mästerskapet i klassen till Benjamin och Filemon. Våra övriga svenska tävlande i klassen hade av olika anledningar inte farten som krävdes för dagen för att hänga med i toppen, men tog sig i mål, vilket kan vara minst lika viktigt. Matilda Wrenkler med Hampus Wikner som navigatör tog hem fjärde platsen framför Rikard Ingvarsson med Ronja Häggström.

I Offshore 3B visade Filip Eriksson med Fredrik Groth Fyrö i navigationsstolen att de blir att räkna med detta år också. De ledde från start till mål och höll säkert de bakomvarande finländarna på lagom avstånd. Peter Wahlström fick för första gången på tävling testa sin Twister som han breddat tunneltaket på under våren. Dock hittade han en spricka i växelhuset strax före avfärd till Finland och fick kasta sig iväg ett antal mil för att kunna låna ett som var helt. Toppfarten finns där, men också lite annat att jobba på. Trösten för dagen blev att precis före mållinjen ta sig förbi Tapio Tiihonen, flerfaldig världsmästare i klassen, och tillsammans med dotter Jessica Fredheim som navigatör knipa fjärde platsen.

 

I Offshore 3C är regerande världsmästarna Marcus Johnsson med Jussi Myllymäki vanligtvis svåra att slå. På deras hemmaplan är det inte enklare. Sebastian Groth med Josefin Due-Boje försökte en lång stund att hänga på men beslöt sig sedan att säsongen är ung och det även kan vara klokt att åka hem med en hel och obadad (=icke uppochnervänd) båt. Viktor Jansson med Sebastian Högberg körde in på en femte plats efter de två norska båtarna. Lite tröst är de efter tävlingen kunde hälsa på Niclas Hallgren och låna lite propellrar och samtidigt få en liten tur på hans familjs gård på Träskända Handelsträdgård där de driver upp närmare 1 miljon tulpanlökar varje år …. Niclas hoppas att få ihop sin nya Offshore 3C båt efter att den säsongen lagt sig.

Helgen kan sammanfattas som att fler åkare hoppats på högre placeringar, men sammankomsten på Kalkstrands krog efter tävlingen och att flertalet svenska och norska team åkte samma båt hem till Sverige, medför att denna tävling kommer vi att komma ihåg positivt väldigt länge. Stort tack till arrangerande finska klubben POMO med Jaije Hägglund i spetsen för en bra genomförd tävling.

 

Här finns resultaten från samtliga klasser.

Skribent: Pernilla Ingvarsson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link