Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Fantastisk kamp i Östhammar

02 OKT 2016 13:28
Årets viktigaste race. Det blev en fantastisk höstdag i Östhammar med stor uppslutning i kampen mot cancern. Det fick årets största startfält och framförallt så fick de in över 140 000 kr till cancerforskningen.
  • Skapad: 02 OKT 2016 13:28

Fantastiskt. Det blev en lång dag med massor av båtracing och aktiviteter. Två svenska team vann dessutom Nordiska Mästerskapstitlar, William och Ulf Ekström i V60 samt Thomas och Annika Westerling i Offshore 3B. De norska förarna tog hem två titlarna i 3A och 3C, medan finnarna erövrade V150 titeln.

Det var en lång solig och fin höstdag i Östhammar. Ifjol lockade evenemanget till sig 27 båtar, i år blev det mer än tre gånger så många. Det ska ha blivit årets största startfält! Många har drabbats av cancer och än fler har haft anhöriga som drabbats av cancern. Det fanns många goda exempel på flera egna initiativ. Det är både heder- och beundransvärt alla insatser som gjorts för att få in medel. Fotogafen Pickla skänkte 10.000:-, då ÖSS fick fram fyra cancerdrabbade ungdomar som provåkte offshorebåtar. Pengar motsvarande de han fått in från båtåkare som köpt bilder. Ole Pettersson hade kört upp sin F2 från Skåne för att visa upp den och skapa bidrag till Cancerkampen. Många gillar båtracing och när det kombinerats ihop i cancerkampen av Pernilla Ingvarsson så blir det ett gott resultat. Stor eloge till henne och till alla funktionärer som fick vara i farten dagen lång.

Det var ett otroligt stort evenemang. Att bara finna plats till lands och sjöss för så många deltagare under en dag är imponerande. Det blev tre olika depåområden runt bygden. Det mesta fungerade.

Förarna skötte sig väl denna dag. Blott en runtslagning och en mindre krock inträffade under hela dagens körning. Tidsschemat blev förstås lite försinkat, men det kändes lite underordnat denna dag.

På rundbanesidan så vann Alex Cewe i GT 15 och Jens Holmén i GT 30. Två nya segrare för året. Inspirerande för kommande säsong.

Thundercat fick också en av säsongens allra bästa startfält, med några team som tidigare inte kört i SM, bl.a. EM vinnaren Mårten Levin som förstås vann även detta race före årets svenska mästare Kjell Johansson.

Mest dramatiskt blev det i 3B klassen. I början ledde Johannes Lundqvist, men såsmåningom så blev han passerad av en annan hemmaförare Viktor Jansson. Det såg ut att vara hans race, vilket skulle vara så välkommet efter en mycket problemfylld säsong. Det var tight racing och svängarna togs snävare och snävare. Så nöp det till för Viktor i depåkurvan och när Johannes kom straxt därpå var färdvägen plötsligt blockerad. Han försökte undvika en krock och tvärställde båten. De krockade ihop sidledes med en rejäl duns. Johannes hade fortfarande lite fart och  försökte fortsätta, men styrningen hade fått sig en smäll liksom båten. Lite senare hade Viktor Jansson sett över sitt ekipage och kom igång igen. Under tiden hann dock Wrenklers passera och gick upp i ledningen. De hade gjort en bedrövlig start och tvingats avancera upp bakifrån. Plötsligt så ledde de och vann NM-titeln. Rutin går hem ibland.

I V60 var det ett fantastiskt brett startfält. Banan och de lite lugna vattenförhållandena passade William Ekström. Han hade en tät fight med norske Christoffer Vibeto, men i mål skiljde inte många sekunder.

Anton Modin har haft en mycket blandad säsong i 3A. Han fick väl nu bära det svenska hoppet om en NM-titel. Ledde loppet inledningsvis och såg betryggande ut i sin framfart. Norrmannen Inge Lund gav dock aldrig upp kampen och han hade en bättre toppfart, så när Anton gjorde ett litet misstag var han plötsligt passerad och det blev norsk seger.

Norsk blev det också i tungviktsklassen 3C. Braathen var ute på ett testvarv straxt förestart och upptäckte något lurt med bränsletillförseln. Snabbt in till depån, medan arrangören höll starten några minuter. Så ut igen och flygande start där han direkt var hundra meter före alla andra. Han var följd av Marcus Johnsson och Svenne Bengtsson. Sistnämnde körde ju effektivt, men hans Argo räcker inte till i toppfart längre. Blev passerad av Sebastian Groth som gjorde en strålande körning och knep bronset, medan Svenne tappade fler placeringar.

I V150 var det också Nordiskt på spel. Finska hoppet Kortman hade en mycket raffinerad modifierad båt. Under loppets inledning så var det trots det Wille Söderlind som tog kommandot. Efter några varv kom finnen närmare. Wille körde högt med sin båt, fick ratta mer än någonsin tidigare för att hålla rätt kurs och balans. Han tvingades ibland släppa en aning på gasen och till slut passerade finnen. I efterbesiktningen blev det surr kring hans växelhus, men det godkändes.   

Gott var också att se de fina startfälten med många Classic båtarna och att inbordarklassen verkligen har ekipage som är fräscha och fungerar väl. Pierre Wärme körde imponerande fort och vann säsongsavslutningen välförtjänt. I dessa båda klasser kör man verkligen mest med glädje.

Det fanns mycket glädje i Östhammar under den långa dagen.

 

Foton:   Pickla.se

Resultat

Östhammars GP mot Cancer

 

Nordiska Mästerskap

V 60
1) William & Ulf Ekström, Swe, 2) Christoffer Vibeto/A Woxen, Nor, 3) Mathias Sveberg-Risöj/A Mostad-Pedersen, Nor

Offshore 3A
1) Inge Lund/Aavik, Nor 42,49, 2) Anton Modin/S Jansson, Swe 43,01 3) Johan Torsell/Eva Pettersson, 43,43

Offshore 3B
1) Thomas & Annika Wrenkler, Swe 40.00, 2) Viktor jansson/S Högberg, do 40,17, 3) Veronica Olderin/A Wettervik, do, 40,32

Offshore 3C
1) J T Braaten/E-L Carlsson, Nor/Swe 40,26, 2) Marcus Johnson/J Myllimäki, Fin, 40,51, 3) Sebastian Groth/O Magnusson, Swe 40,58

V 150
1) Anton o Atte Kortman, Fin, 38,35, 2) William Söderlind/M Grönwall, Swe, 38,54, 3) Rolf Hägglund/Tom Vuohrihovi, Fin, 39,22

SM-deltävlingar

Thundercat
1) Mårten Levin/S Persson, ÖRK 2) Kjell Johansson/F Ring, KMKR +0,57, 3) Stefan o Jonathan Rindar, 1.01

Inbordare
1) Pierre Wärme/G Thulin, SBRC 45,06, 2) Oliver Matsson/M Edlund, do, 46,00 3) Daneil o Kjell Berrgström, do, 47,06

Inbjudan

Classic Offshore
1) Lina Hamrén/Karolina Högberg Wahlqvist, RBR -0,29, 2) Hans o Hanne Gustafsson, ÖRK -1.58, 3) Björn Söderholm/T Rindevall, SUK -2,57.

GT 15
1) Alex Céwe, KMKR 2) Hilmer Wiberg, KMKR 3) Christoffer Ander, SBK

GT 30
1) Jens Holmén, KMKR, 2) Adam Wrenkler, SBK, 3) Fredrik Holmén, KMKR

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link