Hoppa till sidans innehåll

F2 i Kaunas - händelserik VM-premiär

15 JUN 2017 12:00
En spännande första VM-deltävling för F2 är nu avklarad. Sverige hade 5 förare till Kaunas, Litauen. Bland annat Johan Österberg som efter ett händelserikt race tog andra platsen.
  • Skapad: 15 JUN 2017 12:00

Ett race med mycket händelser. Så kan man beskriva racet i Kaunas, Litauen som var under helgen. På startbryggan var det Al Qemzi som hade pole position,  hemmahoppet Riabko var tvåa och norske Munthe-Kaas trea. Våra svenskar låg därefter på:

4) Österberg 

6) Edin 

8) Pettersson

13) Samuelsson

14) Segenmark 

Racet börjades, men det tog inte långt tid innan tävlingsledningen fick göra en omstart. Norska Tobias Munthe-Kaas startade som trea vid bryggan men blev tvungen att undvika en annan förare som hade korsat hans spår. Det slutade med att han låg upp och ned. 

Efter en andra start med 19 förare tog det inte långt tid innan den röda flaggen var uppe igen. Denna gång var det en kollision mellan den italienske Del Pin och britten Palfreyman. De kom senare fram att Del Pin och vår svensk Erik Edin hade kolliderat och att styrningen på Del Pins båt hade blivit skadad. Det gjorde att Del Pin och Palfreyman båda gick runt. 

Efter att alla båtar och förare var tillbaka på land beslutade tävlingsledningen att en "rullande" start skulle vara mer säker. Återigen var det Al Qemzi som hade ledningen, letten Riabko och svenska John Österberg trea. Bakom honom låg Morin som gjorde sin F2 debut. Morin gjorde allt för att komma ikapp. Österberg kämpade med att komma förbi de förare som låg i slutet av startfältet men det är inte det lättaste berättar Österberg. 

Precis därefter tar en stor olycka plats, precis framför depån. Mehairbi kraschar in i Finlands Harri Lehti. Efter att allt lugnat ser man inget tecken av Lehti. Räddningsdykarna hoppar i och lyckas ta loss Lehti som suttit fast och därefter blir han direkt förd till sjukhus.

Med få varv kvar under gul flagg blev tävlingsledningen tvungna att tillämpa regeln som säger att man inte får avsluta tävlingen under gul flagg. Därför blev de tvungna att lägga till 5 varv. Grön flagg ges och Österberg bokstavligen flyger förbi Riabko. Det var som ett drag race och för en gångs skull var jag på rätt sida inför svängen. 

Al Qemzi tar hem vinsten och är otroligt glad. Vår svensk Johan Österberg slutar på en välförtjänst andra plats och får med sig 15 poäng. 

6) Erik Edin - 5 poäng

7) Ola Pettersson - 4 poäng 

9) Oscar Samuelsson - 2 poäng

10) Daniel Segenmark - 1 poäng

Alla våra svenskar tog med sig poäng från första deltävlingen. 

Skribent: Josefine Forslund
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link