Hoppa till sidans innehåll
Foto: AREK REJS

F1 tidsträning: dubbelt svenskt i toppen

08 DEC 2016 17:30
Sverige har två mycket duktiga F1 förare. Erik Stark och Jonas Andersson. Båda har sett bättre ut under de senare racen.
  • Skapad: 08 DEC 2016 17:30

Nu startar de imorgon, fredag i Abu Dhabi, som etta Jonas och tvåa Erik. Jonas utklassade övriga med halvsekunden. En evighet i dessa sammanhang. Dagens andra skräll var att Carella som hade snabbaste Q2 tiden, kraschade onödigt på sista Q2 varvet. 

Stark har gjort bra ifrån sig under tidsträningarna under hela säsongen. Han har varit med ända upp till Q3 i alla tävlingarna. Det är han ensam om bland alla toppförare. Erik Stark visade redan under Q1 att han var snabb. När det var två minuter kvar av träningen låg han på 13:e plats och var därmed utslagen. På sista varvet pushade han lite extra och gick från trettonde till snabbaste tid. Det var mäktigt gjort. 

Utslagna redan efter förta kvalkörningen var bland andra Seliö, Roms och Jesper Forss. Seliö kom aldrig ut på tidsträningen. Där har man problem med motorn. Finnen var av förståeliga skäl bister efter passet. 

Tidsträningen fungerar så att i första passet Q1 som är 20 min långt kör alla förare. De tolv snabbast därifrån går vidare till Q2, som är pågår i 15 minuter. I det avgörande Q3 så kör de sex snabbaste förarna en och en, i omvänd resultatordning och kör två varv. Dramatiskt och spektakulärt 

Tidigare har det varit race ut på tidsträningen för att vara först ute och få fritt vatten. Nu får båtarna köra ut, men tider tas inte under de första tre minuterna. Ingen får då hellugnt vatten och det blir mer rättvist. Ett system som man lärt sig från Aquabike. 

I början av Q2 låg Emirates teamet två förare, Stark och Al Hameli, som 1:a och 2:a. Jonas låg ett tag 6:a o var kvalificerad, men åkte sedan ner till 10:e plats. Han var över sekunden efter Carella som kört ett blixtvarv o var snabbare än Erik. Andersson körde upp sig, medan Carella klantade till det för sig och var helsur på sig själv. Han gick igenom vattensprut vid en böj och båten lyfte upp och spann runt och lade sig upp och ner. Båten såg ut att i stort vara hel, men han förlorade ju sin pole position, som därmed byttes ut mot sjätte startspår. 

Torrente körde först under Q3 gjorde två stabila varv. Nådde 45,61 som bäst. Stark gick ut därefter. Missade lite vid någon böj och skippade sedan den körningen tog ut kurvan ordentligt före målet för att satsa allt på ett snabbare andra varv. Djärv satsning, men marginalerna är små och ska man lyckas så må man satsa. Det lyckades han med, blev halvsekunden snabbare än Torrente. Världsmästaren Chiappe var ut därnäst, men han nådde inte riktigt Starks tid. Vinnaren i förra racet Al Hameli lyckades inte utmana toppduon utan fick den ”långsammaste” tiden under Q3. Sedan var det bara Jonas Andersson kvar. Första varvet gick fort, men i det andra slog han knock. Halvsekunden snabbare än Stark. Jonas 80:a F1 start ser ut att kunna bli en succé. Grattis och lycka till båda två i morgon. Kl 12.30 svensk tid startar GP loppet. Missa inte det.

 

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link