Hoppa till sidans innehåll
Foto: Simon Palfrader

F1 Team Sweden bröt i premiären

24 APR 2017 10:25
Det var en mycket händelserik helg i Portimao i södra Portugal i helgen. Det var allehanda väder, det kraschades, det kördes fort av de svenske.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

 Stark låg tvåa när motorn rasade på näst sista varvet. När allt lagt sig stod världsmästaren Chiappe åter överst på podiet.

Helgen började med blåsigt väder. Det blev ingen båtkörning alls under lördagen och tidsschemat fick läggas om helt, med fri träning och tidsträning och race på allt på en dag. På söndagen var det kanonväder, lugnt, soligt o stilla. Vinden var obefintlig, men den tilltog emellanåt.  Redan före det egentliga racet så slog ett par rutinerade förare runt. Al Hameli i Victory och Cantando. Det var ju mycket onödigt, speciellt för Al Hameli som var näst snabbast under tidsträningen bara efter Teamkompisen Torrente. Det medförde sedan att Al Hameli inte kunde starta i GP loppet. Cantando startade, men bröt redan efter ett varv.

För F1 Team Sweden gick det mycket bra, Erik Stark körde på tidsträningen in som trea medan stallchefen själv Jonas Andersson kom femma. Bra startpositioner.

Under själva GP loppet så inleddes det bra. Torrente tog starten och kom ut ur första kurvan före Chippae, som accelererat bättre i starten än Stark som låg trea efter första varvet. Jonas höll sin femte position. Men det visade sig snart bli ett påfrestande race för materialet. Jonas Andersson fick stopp på 6:e varvet, Marit Strömöy ett par varv senare och sedan gick det inte lång stund förrän ledande Torrente också fick puttra in till stranden.

Efter halva loppet var ställningen Chiappe, Stark, Seliö, Marzalek samt hemmaföraren Benavente. Stark höll sin andraplats med marginal, finnen var hela tiden ca 10 sekunder efter svensken. Stark låg 3 – 5 sekunder efter Chiappe, tog ett tag in ordentligt och var några varv bara 1,8 sekunder efter, men var aldrig riktigt nära att hota den suveräne fransmannen. Benavente gjorde sin bästa körning på länge och attackerade Marzalek under många varv. Det slutade med att Marzalek hetsades lite för hårt, så att han klippte en boj och förlorade därmed ett varv. Tysken Szemura tappade tydligen radiokontakten och blev sedan svartflaggad och diskvalificerad då han inte höll ordentligt undan för snabbare förare som skulle varva honom.

Allt såg stabilt och bra ut inför de avslutande tre rundorna, men fick Erik Stark plötsligt stopp. Det ryktas om något batterifel. Oavsett felet, så är det alltid grymt att tvingas bryta så nära slutet, speciellt när det är frågan om en silverplats. Så hårt är ibland F1 racingen.

Det var ett hårt race för motormaterialet. Flera team körde sönder flera motorer och det var väl bara sju förare som fullföljde med fart in till mål. Den som verkligen klättrade i resultatlistan var förre mästaren Carella som tvingades byta motor före start och därför fick starta sist, han slutade som fyra, men så tog han i ordentligt också! Prispallen kom därför att bli Chiappe, Seliö samt Benavente.

Nu får F1 teamen ett par månader på sig att analysera problemen, om det var motorerna som vässats för mycket eller kan det ha varit en något svagt bränsle? Även Chiappe omtalade att han inte hade full ös i sin motor, utan hade ställt in motor med lite extra marginal. Det är en del av hans mästarförmåga att veta hur mycket han behöver ta i körningen och med materialet.

 

Resultat Formel 1, Portimao, Portugal

1) Philipp Chiappe, Frankrike 50 varv,
2) Sami Seliö, Finland + 12  sek,
3) Duarte Benavente, Portugal -1 v.
4) Alex Carella, Italien – 1 v,
5) Martek Marzalek, Polen, -2 v,
6) Cedric Deguisne, Frankrike -2 v.

 

 


Chiappe (1) visade än en gång varför han är mästare som siktar på sin fjärde VM-titel


Seliö (11) var så här nära Erik Stark (15) bara under träningen, aldrig i racet.

 


Prispodiet med Erik Stark som trea. Ingen av dessa tre tidsträningssnabba förarna kom i mål!


Algarvekusten är ett underbart semesterparadis. Men Cantando hade inte tänkt sig bada såhär!


Jonas Andersson funderar på livet och hållbarheten för F1 motorer.


Victory hade laddat upp med extra know how. Inte ens förre stormästaren Renato Molinari kunde hjälpa teamet till målgång denna dag.

Skribent: Per Benson
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link