Hoppa till sidans innehåll

F1 dramatik i Kina - Jonas 2:a

04 SEP 2016 13:44
Det blev en mycket spännande Formel 1 tävling i Kina, som ur svensk synvikel slutade mycket bra. Jonas Andersson blev tvåa efter finnen Sami Seliö medan Erik Stark slutade femma.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Det såg länge ut som om Jonas skulle på nytt nå en fjärdeplats, men när Carella och Roms krockade ihop om andraplatsen kunder svensken få kliva upp. På näst sista varvet så slog UAE föraren Al Hameli en runt på egen hand så racet fick avslutas under gulflagg.

Starten är viktig, finnarna Seliö och Roms låg etta o tvåa. Svenskarna låg i tredje och femte startposition. De fyra främsta förarna höll sina positioner runt första kurvan, men Stark blev snart attackerad och även passerad av Carella. Italienaren passerade även Jonas Andersson, som återigen hamnade på en fjärdeplats. Carella utmanade därefter unge finne Roms, som dock i ett tidigare race har hållit emot italienaren. Nu gick det i ett antal varv, men sedan så försökte Carella på utsidan, var någon meter före i ingången till böjen och svängde. Roms hann aldrig få ner båten för svängen utan de gick ihop och kraschade båda två.

De båda toppförarna Chiappe och Torrente startade långt ner i fältet, men gjorde otroliga uppkörningar. Redan efter några varv var den franske världsmästaren uppe på en sjätte plats, Torrente på en åttonde.

I omstarten efter Carella kraschen så klarade Jonas av att hålla övriga bakom sig, men Erik Stark blev passerad av Chiappe och efter några idoga attacker även Torrente. Stark ville ju ha en bra plats, men han ville förstås komma i mål också. Nu höll han till mål och tog sin bästa placering för året. En mycket välkommen framgång.

För tredje svensken, Jesper Forss, blev racet återigen en besvikelse. Han körde helt ok, men efter 43 varv så tvingades han bryta - igen. 

När blott ett par varv återstod så gjorde Starks teamkamrat Al Hameli en riktig flipp på egen hand. Någonting slog snett för honom, även om han själv klarade sig helt ok. Loppet fick dock slutföras under gulflagg. Att göra omstart med ett knappt varv kvar hade känts helt orättvist.

Resultaten i Harbin medför att kampen om VM-titeln öppnade sig mer. Chiappe tog fler poäng än Torrente och gick upp i ledningen i VM-tabellen, medan Carella tappade lite då han blev poänglös. Tre VM race återstår, så det finns många poäng att kämpa om.

Dagens svenska behållning var förstås Jonas Anderssons fina insats. Han har i alltfler race legat högt upp och krigat om pallplatserna. De ideliga motorhaverierna har också blivit allt färre. Det här blev ett kvitto på att Frövi föraren har fortsatt kapacitet att slåss om pallplatser och efter denna insats så är hans dröm om att åter få stå överst på prispallen inte bara en dröm utan även en realitet.

 

Resultat Harbin, China 4/9 2016

1)      Sami Seliö, Fin 60 varv

2)      Jonas Andersson, Swe

3)      Philippe Chiappe, Fra

4)      Shaun Torrente, USA

5)      Erik Stark, Swe

6)      Marit Stromöy, Nor

VM-tabellen, (efter 4 av 7 race)

1)  Chiappe, 52

2) Torrente, 45

3) Carella, Ita 42

4) Seliö, 35

5) Andersson, 33

6) Roms Finl, 17

8) Stark, 12

9) Stromoy, 10

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link