Hoppa till sidans innehåll

Europamästerskap, nordiskt mästerskap och Smögen Offshore Race

25 JUL 2018 17:11
I helgen var det båtrace på västkusten! Arrangörsklubben VROM har arrangerat Smögen Offshore Race varje lördag vecka 29 sedan 1990, med undantag från ett år när den ställdes in.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Tävlingen körs mitt under sommarsemestern, så den lockar alltid massor av publik. Dessutom direktsänder lokalradion tävlingen med Pillan som kommentator.

Ett 50-tal ekipage, inklusive vattenskotrar, samlades tidigt i depån på fredagmorgonen. Klasserna A, B, C och X skulle göra upp om EM, vilket lockade deltagare inte bara från Sverige utan även ifrån Norge och Finland. Största klasserna var 3B och 3X med 6 startande ekipage i varje klass.

Fredagen bjöd på omväxlande och schysst offshoreväder; lugnt inne vid land och dryga metern vid södra rundningspricken. Katamaranerna i 3C körde imponerande fort och finske Marcus Johnsson var snabbast i mål med en snittfart på 61 knop.

Europamästare i offshore 3X - William Söderlind och Marcus Grönwall från Sverige

Snygg körning gjorde som vanligt William Söderlind i klass X. Han hanterar sin Bat23 som han aldrig gjort annat. Båten flyger långt, rakt och helt kontrollerat.

Europamästare i offshore 3A - Anton Modin och Susanne Jansson från Sverige

Anton Modin och Susanne Jansson bor visserligen på ostkusten, men tävlar för VROM. I Oskarshamn delaminerade båtens botten, men med hjälp och kontakter går mycket att fixa på kort tid. Båten var startklar och besättningen taggad för EM. Resultatet blev seger med dryga minuten i klass A över Smögendebuterande Thomas Billman.

Europamästare i offshore 3B - Thomas och Annika Wrenkler från Sverige

 

Under natten till lördagen ökade vinden kraftigt med vindar på knappt 15 m/s. Ordinarie bana var aldrig ett alternativ, så tävlingsledningen tog beslut om stormbana för att garantera säkerheten. Dessutom en något avkortad sådan - hellre än att ställa in. Rescue teamet var på plats och alla säkerhetsbåtar och funktionärer var taggade! Alla ekipage sjösatte och kom till start, och det gick riktigt bra. Mest bråttom i mål hade Erik Sundblad Johansen i C-klassen före sin landsman Jan Trygve Braaten. Erik knep därför EM-guldet i 3C.

 Europamästare i offshore 3C - Erik Sundblad Johansen och Robert Aunvik från Norge

 

Det var även ett nordiskt mästerskap för aquabike offshore som arrangerades. Det var två svenska killar som korades nordiska mästare i aquabike offshore GP1 och aquabike offshore GP3. Den som verkligen visade vad han gick för var Christian Cagnard. Han vann i tuffa förhållanden och vann båda dagarna, trots att han stannat två gånger under första racetför att hjälpa deltagare som ramlat av sin skoter.

Nordiskt mästare i aquabike offshore GP3 - Christian Cagnard från Sverige

 

Arrangerande VROM tackar alla frivilliga funktionärer för mycket bra hjälp före och under tävlingsdagarna, utan dom hade det aldrig gått. Tack också till sponsorer och alla tävlande - utan er hade det aldrig blivit några tävlingar.

 

Här hittar du samtliga resultat. 

Film och foto: Pickla.se

 

Skribent: Anders Block

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link