Hoppa till sidans innehåll

Ett snabbt och händelserikt Roslagslopp

09 AUG 2018 12:22
Det 56:e Roslagsloppet kördes i blandad väderlek. Risk för dålig sikt på grund av regn och ev åska, men lugna vindar. Åskan klarade vi oss från, men regn kom av och till och när de sista båtarna gick körde i Öregrunds grepen så blåste det även upp.
  • Skapad: 09 AUG 2018 12:22

70-talet båtar startade på lördagsmorgonen strax norr om Gräddö för att precis som de tidigare 55 gångerna försöka ta sig i mål i Öregrund. Först ut var Classic Offshore som inte tävlar om vem som kommer först utan vem som kan köra så nära sin innan tävlingen bestämda hastighet. Denna klass har de senast åren varit den största i Roslagsloppet och det beror troligen på att den är enkel att tävla i. Här kom Jan-Erik Lundberg med navigatören Tommy Palm från Stockholm etta med sin Königmotor på 65 hästkrafter placerad på en Argo 17. Denna motor är troligen den enda i sitt slag som fortfarande körs, då alla övriga som finns kvar troligen står på museum. På en riktigt fin andra plats hamnade Claes-Göran och Mikael (far och son) Skaresson från Herräng i sin Smuggler.

I andra starten åkte förutom bl.a. ungdomarna i V60 också kändisklassen. Här var det tät racing hela vägen upp till Öregrund och längsta strået drog Hasse Strandman och Krister Ek. Hasse som nu har kört 52 Roslagslopp och har flest klassegrar av alla genom tiderna. På slutet av tävlingen fick Nicklas Asplund som körde till minne av sin far Örjan (en av sportens stora eldsjälar och den största eldsjälen i Norrtälje klubben RBR:s historia) se sig omkörd av hockeylegenden Magnus Svensson (bl.a. OS guld i Lillehammer och VM guld -87).

I V60 var William och Ulf Ekström långt före de övriga i klassen trots att de var ute och kikade lite extra på skärgården på norra delen och med en hårsmån missade en av skärgårdens alla stenar. Fighten om andra platsen stod mellan Lina Thorén/Celine Corneman, Åkersberga och Mathilda Wrenkler/Hampus Wikner, Åkersberga, där Lina och Celine var dryga halvminuten före i mål på den knappt 100 distans långa banan.

I K-klassen (inbordare med 2 liters motorer) var Pierre Wärme/Gustaf Thulin, Norrtälje överlägsna de övriga.

I Thundercat fick Filip Jansson/Stellan Persson, Östhmmar ta i ordentligt för att hålla Patrik och Elenore (herr och fru) Hallberg, Norrsundet bakom sig. Kul att de senare fick ta sig i mål då de under ett par år kämpat med en motor som inte riktigt velat vara med hela tävlingar. Härligt också att se Patrik Eriksson/Therese Herrgård som lämnade lilla sonen på land för att få lite egentid på vattnet och genom snygg körning tog hem tredje platsen. Långt ifrån först i klassen men riktigt snygg och snäv navigering stod Oskar Magnusson/Johan Gustavsson, Östhammar för. Ingen som körde så tight som dem, då de hittade riktigt fina linjer mellan stock och sten.

I kommande starterna hittar vi de snabbare båtarna. I Offshore 3A slutade endast en båt som godkänd, då de övriga navigerade bort sig och segern gick därmed till Johan Torsell/Majken Asplund, Bergshamra (Norrtälje).

I Offshore 3B körde Filip Eriksson/Niklas Winqvist, Norrtälje så bra att de blev tredje snabbaste båt av alla med en snittfart på 69 knop (128 km/h). Två i klassen kom Christoffer och Robin (bröder) Boqvist, Bålsta som fått ordning på båten efter rundslagningen i Smögen för två helger sedan.

I V-150 gick segern till Andreas Gustavsson/Tim Johansson, Huddinge och nästan lika enkel seger blev det i UL (orörd V8 motor i en enskrovsbåt) för Marcus Holm/Niklas Andersson, Åland som fått ihop båt och motor efter vurpan i Gräddö Offshore Race tidigare på säsongen.

AquaBike eller Runabout Offshore vanns av Jonathan Holmelius, Järna som var över minuten snabbare än både Johan och Samuel (far och son) Johansson från västkusten och Ödsmål.

I Offshore 3X skulle de snabbaste båtarna visa sig vara denna dag. Redan från start tog William Söderlind/Marcus Grönvall, Norrtälje kommandot om både tävlingen och klassen och var egentligen aldrig riktigt hotade. Som genom tiderna yngsta totalsegrare klev de över mållinjen med en snitthastighet på 75 knop (139 km/h). Nu har killarna inte bara VM- och EM-guld på hyllan utan har också skrivit in sig som totalsegrare i en av racerbåtsportens största tävlingar.

 

//Pernilla Ingvarsson

Skribent: Josefine Forslund
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link