Hoppa till sidans innehåll

Edin kraschade - Lundin nyttjade tillfället

11 SEP 2016 20:49
Kungakampen mellan Edin och Lundin i Formel 2 VM, slutade fördel Pierre Lundin som vann i Macon idag. Erik Edin hade maximal otur och blev påkörd när han skulle varva en konkurrent redan på 11:e varvet.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Han måste bryta och blev poänglös, medan Lundin kunde ohotad köra mot segern. Teamchefen Roland var mycket upprörd och besviken efter racet. Det hände mycket i Frankrikes GP.

Tävlingen i Macon var välarrangerad och genomtänkt. Ett flodrace mitt i stan gav en ganska kort och enkel tvåpunktsbana. För oss nordbor är det som ofta i Frankrike ett problem att engelska språket inte är så vanligt brukligt vilket försvårar kommunikationen med tävlingsledningen.

Under tidsträningen var Edin den snabbaste, följd av Norske Munthe Kaas som återigen överraskade på tidsträning. Trea blev Mette Bjerknes, så högt har hon aldrig varit på startgriden. Tyvärr så försvann hon alltför tidigt under racet när styrservot sade upp sig, om vi förstått informationen korrekt. Mindre förnöjd var österrikaren Temper som egentligen kört in topp tre, men som blivit diskvalificerad för felaktigt växelhus. Temper var ilsk, då växelhuset blev godkänt på förra VM-racet.

Pierre Lundin lyckades inte alls så väl under tidsträningen, utan kom blott femma. Det var oroväckande. Österberg startade som 10:a och Ola Pettersson som 11:a. Oskar Samuelsson kvalade in genom extra kvalheat.

Startdags så gick det väl för de svenske. Edin tog starten och snart så var det Pierre som låg bakom sin landsman och jagade. Redan på 11:e varvet så skulle Edin till att varva Al Tayer i Abu Dhabi teamet. Banan var lite travbaneformad, så det var ett avstånd mellan bojarna i svängarna. Araben gav gott om utrymme för Edin vid första bojen, men hade sedan siktat in sig direkt mot den andra bojen och där möttes de. Det var mycket olyckligt.

Krock blev det också mellan Owen Jelf och ryssen Ustinov. Sistnämnde låg då på en tredjeplats. Den andre engelsmannen Palfreyman hade avancerat upp i listan, när han klippte två bojar i en böj och blev diskvalificerad.

Pierre Lundin klarade av att hålla konkurrenterna bakom sig vid omstarterna. Till slut blev det så att det 60 varv långa racet tvingades avslutas under gulflagg. Inte kul, men sportsligt så fanns inget val. Johan Österberg som startat 10:a, körde på sitt traditionella vis stabilt och avancerade både genom egen körskicklighet samt konkurrenternas misstag. Gick i mål som fyra, men blev sedan nerflyttad en placering p.g.a. att han inte påstods hålla sin placering under gulflagg, så han blev femma.

 

Resultat, VM-f2 Macon, Frankrike 11/9 

1)      Pierre Lundin, Swe

2)      Rashid Al Qamzi, UAE + 6 sek

3)      Edgaras Riabko, Lit + 8

4)      Tobias Munthe Kaas, Nor +15

5)      Johan Österberg, Swe – 1 varv

6)      Uvis Slakteris, Lat, - 1 varv

7)      Ola Pettersson, Swe -1v

8)      Oskar Samuelsson, Swe -2 v.

9)      Béla Cerni, Hun, -2 v

10)   Thomas Cermak, Ita – 2 v.

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link