Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Classic Offshore Summer Meet växer

03 JUN 2019 09:29
Arne Jansson är en fantastisk person som under flera år lockat allt fler och fler till Herräng och Classic Offshore Summer meet. I år var det 7:e året och fler båtar än tidigare var med.
  • Skapad: 03 JUN 2019 09:29

Dessutom var hans egna nya idé för Enlitersbåt en succé som från ingenstans lockade 15 båtar till start.

Det är ju inte racing på riktigt här, det är ju en stor båtträff med desto mer glädje på riktigt, ingen är förlorare.

Fjolårs Classicsegrare Jan-Erik Lundbergs fina König får i vår vänta på lite reservdelar och istället satt en Volvo Penta på akterspegeln. Det hade sina fördelar och gick över förväntan väl berättade han före körningen. Det blev ett par varv på E-nliters körningen innan det började låta tokigt från växelhuset, så det blev inte mer körning där. Därefter fanns det ingen Volvo Penta/Archimedes motor kvar på vattnet. Saknad.

E-nliterskörningen hade lockat imponerande många deltagare med en bred variation av båtar, från finska styrpulpetare (som gick vingligare och fortare än vad konstruktören tänkt), Gambler, Pirayor, Joker och Argo. Det var ett rundbanelopp, så nästan alla körde utan navigatör. Banan var dock drygt 5 n.m. lång så det blev lite förvirring kring bansträckningen trots att det egentligen var eskaderkörning de första varven. Sedan visade en finsk Argocat upp ordentligt fortkörning. Det var bra sång i den maskinen. Det var också läckert att se Pirayans fina framfart.

På land fanns också många välkända båtåkar ansikten. Staffan Westerling var en som först kläckte idén om Classic körningen och han mös och njöt omkring över hur brett det blivit med åren. Tidigare Formel 1 förarna Patrik Kronegård och Anders Andersson var i Herräng för första gången. De tyckte det var kul och att det var helt ok med lite vässade motorer, även om de saknade lite av ”riktig racing” med segerpokaler.

Många förare är med varje år som Hasse Strandman och världsmästarna Thomas Rosen och Stefan Säfström. Det finns också en yngre generation förare som tycker den här enklare formen är tilltalande. Gustaf Thulin inbordarförsedda Semo Cobra var en pärla. SVERA revisorn Anders Lindén gjorde comeback och debut i Herräng. Det var tredje året han försökte komma till start och nu fungerade allt. Livet lekte.

- Öronen satt i vägen, annars hade leendet varit ännu bredare sade Anders efter en lite småvinglig och ringrostig färd.

Dagen avslutades med middag och ännu mer båtsnack för dryga 60-talet båtåkarfans. Arne Jansson fick med all rätt, stor avtackning och hyllning för att han organiserat allt på ett så förtjänstfullt och trivsamt sätt. Såhär kan kul båtracing, för alla åldrar också vara. Stämningen var bästa tänkbara. Classic Offshore Summer Meet lär fortsätta att växa vidare.

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link