Hoppa till sidans innehåll
Foto: Vittorio Ubertone This is a mailto link

Chiappe tog tredje VM-titeln!

16 DEC 2016 22:47
Det blev storfavoriten Philippe Chiappe som tog VM-titeln i Formel 1 2016. Det blev ett spännande race, men ovanligt hård kamp med flertal omkörningar.
 • Skapad: 16 DEC 2016 22:47

Jonas Andersson startade i pole, kom ut som tvåa efter första kurvan och slutade totalt som fyra. Erik Stark blev femma. Racet vanns av Shaun Torrente för Victory.

Jonas Andersson och hans team hade jobbat hela natten för att få ihop ekipaget efter storflippen igår. Motor var tydligen inte det största problemet utan att båten fått sig en kyss. Otroligt att det håller som det gör trots allt. Jonas var ute på fria träningen och körde några varv. Flitigare var dock hans teamkompis Jesper Forss som körde hela 31 varv. Flitigast av alla var trots det Marit Stromöy som var så besviken efter gårdagen. Kom klämde i med hela 39 varv, dessutom var hon snabbast av alla under det träningspasset. Men hon skulle ju få starta från kön då hon inte kom vidare till Q2 igår.

I starten stack Chiappe och Torrente iväg bäst. Jonas på innerspår hade en fördel, men kunde inte hålla Chiappe stången. Torrente klarade han inte av att förpassa till tredje plasten förrän vid tredje bojen. Men Torrente passerade Jonas några varv senare. Därnäst kom Erik Stark och överraskningen Marzalek. Den ordningen höll sig till på 13:e varvet då Carella avancerade förbi polacken. Strax därefter så slog Chiappes kinesiske teamkamrat runt och det blev gul flagg.

Vid omstarten hände det som alltid saker. Torrente tryckte sig förbi Chiappe. Erik blev idogt uppvaktad av Carella och på 22:a varvet kunde inte Erik hålla italienaren bakom sig. Det blev inte lugnar för Erik för det, därefter kom Seliö jagandes och det var stenhårt dem emellan. De två var ihop och var så nära att göra en dubbelflipp, men båda klarade sig på rätt köl. Stark var högt upp i luften och det var så nära så nära att han gått runt. Strax därpå så fick också Jonas ge sig för Seliö. Ett tag trodde man att Jonas fått stora problem, men det var bara ett litet misstag så kom Seliö förbi.   

Under de avslutande tio varven var det en otrolig fight mellan Chiappe, Carella, Seliö och strax bakom dem Jonas Andersson och Erik Stark. Chiappe såg till att köra säkert för att komma i mål och bärga VM-titeln. Han såg hela tiden till att Carella inte fick fritt spår. Till slut, när det bara var ett par varv kvar så gav Carellas motor upp. Chiappe kunde andas ut även om också Seliö tryckte på utan att lyckas ta sig förbi mästaren. Seliös framfart där han blev trea före Jonas Andersson, innebar också att finnen precis passerade svensken i VM-sammandraget. Jonas bör ändå ha varit mer än nöjd med att komma i mål på en fjärdeplats efter gårdagens krasch. Han bevisade att han tillhör toppgänget i F1. Även Erik Stark måste vara nöjd med en av säsongens bästa insatser – och att han inte flippade i fighten med Seliö.

En som också klättrade upp bakifrån var australiensare Grant Trask som i sitt andra F1 lopp slutade på en fin 6:e plats. Men så har han vunnit serien i Australien och både fadern och farbror har kört F1!  Marit Stromöy, som vann detta race ifjol, klättrade upp bra och fick sluta som nia med ett par VM poäng i bagaget.

Det är få F1 race där det har hänt så mycket och varit så många omkörningar som i detta finalrace. Marginalerna är mindre och racen allt tightare. Det är fantastiskt att vi har två svenska förare bland topp sex i hela VM-tabellen. Det har varit en fantastisk F1 säsong.

 

Resultat Sharjah GP

 1. Shaun Torrente, USA 45 varv,
 2. Philippe Chiappe, Fra +25,7 sek
 3. Samil Seliö, Fin, +27,3
 4. Jonas Andersson, Swe, + 30,0
 5. Erik Stark, Swe +32,0
 6. Grant Trask, Aust +36,3

VM-tabellen, slutställning

 1. Chiappe 97
 2. Torrente 83
 3. Seliö 66
 4. Andersson 66
 5. Alex Carella, Ita 54 
 6. Stark, 26

 


Jonas Andersson


Chiappe och Torrente


Erik Stark samt Erik och Carella

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link