Hoppa till sidans innehåll

Chans till svensk EM-titel!

22 SEP 2016 08:47
När det var Offshore EM i Nynäshamn för en månad sedan, så blev det stor svensk jubelföreställning med en trio svenska EM-guld. Nu är det rundbanans tur att köra om en trio EM-titlar.
  • Skapad: 22 SEP 2016 08:47

Detta körs i Stewartby i England och förutsättningarna är helt annorlunda. Startfälten är större, det körs inte på hemmaplan och konkurrensen är mycket hårdare. Men visst borde det bli åtminstone ett EM guld i helgen.

Det är EM för GT15, F4 samt F2. Bäst förutsättningar för EM titel finns förstås i Formel 2. Årets båda dominanter i klassen Pierre Lundin och Erik Edin är anmälda till tävlingen. Edin har bytt maskin, efter kraschen i Frankrike för två veckor sedan o kommer till England för att få revansch, samt för att ta en titel. De sista delarna för båten kommer att bytas på plats i Stewartby. I Macon var det två krockar och båda förorsakades av orutinerade varvade förare. Fördelen med tävlingen nu i England är att det är fyra heat, så man slipper förhoppningsvis varvningar. Å andra sidan så blir det fyra starter och fyra förstakurvor, som ofta är dramatiska.

Det är däremot mer tveksamt om Lundin kommer till start. Han är anmäld, men det har aviserats att han står över för att komma igen till VM-finalen i Portugal om två veckor. Det sägs saknas en 5-6 VM-förare inför EM-tävlingen i England.

Johan Österberg har haft en ”jobbig” säsong, där de inte fått sedvanlig stil och fart på ekipaget.

"Farterna har trissats upp mer och båtens design är inte optimal längre för nuvarande fartområde", berättar Åke Österberg. "Vi fixar till mindre förändringar på pontonerna, men vi vill egentligen göra större ombyggnationer och det hinner vi inte med när det är så tätt på given mellan tävlingarna. Senast i Macon så smällde vi en motor, det är lättare att byta ut en motor - om man har ekonomi."

Totalt sett så erkänner Åke att hade fel då han för ett par år sedan förutsåg klassens död, när man introducerade XS motorn i klassen. Med de tidigare Mercury XR2 maskinerna, var haverierna vanliga. Nu fungerar och håller XS motorn ett par säsonger, med betydligt mindre service och mycket mer körtid, konstaterar Eskilstunaveteranen. Det har också medfört att klassen vuxit. Ja, den har nästan vuxit till att bli problematiskt stor. Nu är det nästan alltid kval för att få komma med till GP-loppen. Han funderar mycket på hur tävlingsformen ska utvecklas för att kunna ta hand om det stora intresset för F2.

I Formel 4 kommer Morgan Jernfast laddad. Han har gjort mindre ombyggnationer av sin katamaran och de har konstaterats fungera väl, så de är optimistiska inför Stewartby. Marginalerna är små, men visst vore det trevligt med en framgång för Morgan som inte stått på pallen efter premiärracet i Norge i juli.

I tredje EM klassen GT15 är det också hårt. Den estniska topptrion från VM är alla med också i England, så Adam Wrenkler får det tufft. Han blev faktiskt fyra vid VM och vi har känslan av att han har blivit snabbare sedan dess. Det är verkligt utmanande att ta en pallplats, men självklart är det målet. Hilmer Wiberg var ju också med vid VM i Estland. Då kändes det som om det mest var för att se och lära, vilket han också gjort. Har ju faktiskt varit på pallen i de senaste två JSM racen, så jämfört med 16:e platsen från VM bör han nu klättra ordentligt. Resultatkurvan för Alex Céwe har däremot pekat åt motsatt håll. Men det har berott på motorbekymmer och för att lösa dem, så har de lånat en ny motor till EM-tävlingen. Då finns det hopp!

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link