Hoppa till sidans innehåll

Blåsigt, dramastiskt och tuff racing vid 3J VM!

31 JUL 2019 12:59
Första dagen var det säkerhetsbesiktning och parad genom staden med temat tecknade/animerade filmer. Här vann familjen Wrenkler där samtliga inklusive mekanikern klätt ut sig till figurerna i Djungelboken.
  • Uppdaterad: 31 JUL 2019 12:59

På tisdag när tävlingen började blåste det friskt och även riktigt ordentligt i byarna. Tävlingsledningen beslöt därför att köra en så kallad stormbana och kortade ner banan till fem varv och flyttade starten också något söder om fyren Bellona, där ordinarie start annars skulle ha hållits.

Efter första tävlingen så står Hilmer Wiberg med William Sjöström som navigatör som vinnare i tävlingen framför finländaren Benjamin Vuorihovi och Filemon Sundberg och på tredje plats estländaren Stefan Arand som har Hilmers storasyster Mathilda i navigatörsstolen.

Det portugisiska teamet med Diogo Caires Camara och Vasco Miguel Melo Das Neves körde fint i sjön och speciellt med tanke på att de aldrig tävlat inom offshore racing (dock så har de lång erfarenhet av annan båtracing). Tyvärr så landade det riktigt illa och slog runt. Även finländarna Aleksi och Jyrki Mäkinen slog sönder båten ordentligt och var tvungna att bryta tävlingen. Engelsmannen Harvey Smith med svensken Tom Céwe som navigatör, som precis som portugiserna testar offshore för första gången fick problem med trimtanken och så mycket vatten i båten så att de inte kunde köra längre.

Inför nästa deltävling på em så gjordes alla försök som gick att laga båten som portugisterna slagit runt i. En stol behövds plastas och motorn startas upp och köras igenom med ny olja. Aleksi Mäkinen och hans team kunde tyvärr bara konstatera att snabblagning under dagen inte var ett alternativ, men kanske att de hinner klart till onsdagens avslutande tävling. Alexander Criborn och Robert Fredriksson tog sig visserligen i mål i första tävlingen, men valde att inte köra nästa race för dagen då det fanns en del att fixa med.

Vinden hade absolut inte mojnat till eftermiddagens tävling, men banan skulle nu köras åt andra hållet vilket innebar att istället för rejäl motsjö så skulle man nu få åka i medsjö på ett av de långa benen. Vågorna skulle visa sig ha vuxit något sedan förmiddagen och var på sina värsta ställen upp emot 2 meter. Med tanke på att flera av deltagarna är blott 14 år, så förstår ni hur duktiga dessa förare och navigatörer är. Det kan tyckas att Fredrik Groth Fyrö och Filip Eriksson som började sina karriärer i denna klass borde ha ett stort försprång då de numera tävlar i både Offshore 3C och 3B, men fick se sig slagna av flera av ”ungdomarna” i första racet och skulle hamna ytterligare ett snäpp ner i fältet nu i andra.

Estländaren Stefan Arand och Mathilda Wiberg hade ännu mer nytta av sin Aero som är en dryg halvmeter längre än Dallapietan som många andra tävlar i. De övriga fick kämpa mellan vågorna där båtarna precis inte räckte över mellan vågtopparna på de tuffaste partierna. På tredje varvet så händer något med Mathilda och Adam Wrenklers båt och när Adam vänder sig om och ser att motorn nästan ramlat av sliter han av sig hjälmen. Benjamin Vuorihovi och Filemon Sundberg som ligger och fightas med dem uppfattar snabbt att något inte stämmer och stannar då till då de tror att något hänt med Adam. Vid tillfället ligger de på andra plats och enligt reglerna kan de då inte bli sämre än tvåa bara de tar sig i mål, vilket de även gör.

Rikard Ingvarsson och Ronja Häggström kör upp sig och kör över mållinjen som andra båt bakom dagens vinnare Stefan Arand/Mathilda Wiberg. Fyra över mållinjen är Hilmer Wiberg/William Sjöström.

Riktigt bra körning också av det norska teamet med Oline Nordli som förare och navigatören Guro Eliassen som körde in på en sjätte plats, vilket troligen kändes som lite revansch från första deltävlingen då de hade det riktigt tufft.

En sjätteplacering från förmiddagen och en sjunde för Thomas Braaten och Silje Moen Knutsen visar att de har en jämn körning och det har sett stabilt och bra ut, vilket troligen gläder Thomas far Jan Tryggve Braaten och SIljes mor Mette Moen Knutsen som har varit med i denna sport länge.

Christoffer Dale tillsammans med Sindre Bergsliden Svendsen som kör en Argo har även han gjort några fina lyft i sjön som hamnat på bild.

Tomi Huuka från Finland letade länge efter navigatör till VMet och fick tillslut med sig Albin Hellberg från Sverige. Med en femte och en nionde plats hittills så kan allt hända inför sista deltävlingen.

Anniken Hansen och Alexander Gladmann Karlsen kom på en tionde plats i första deltävlingen, men redan efter startvarvet i eftermiddagens tävling, så valde Anniken att köra in i depån. Riktigt modigt att besluta att man tycker det är för tufft och därmed avsluta racet. Inte många som klarar av att ta så kloka beslut.

Magnus Bang och Betina Lyder har en båt som syns ordentligt med sin rosa Dallapieta och höll Harvey Smith/Tom Céwe sällskap i den andra deltävlingen och placerade sig framför engelsmannen i resultatlistan.

En tuff men underhållande start på historiens första VM i Offshore 3J. Avslutande och avgörande tävlingen körs onsdag eftermiddag och efter det ska vi kora de första världsmästarna i klassen.

 

Foto: Fredrik Värnebjörk

Skribent: Pernilla Ingvarsson
E-post: Adressen Gömd

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link