Hoppa till sidans innehåll

Ansökan om dispens för förare under 15 år som vill framföra vattenskoter i Sverige

28 MAJ 2019 14:09
1 juni 2019 träder ett ålderskrav på 15 år för att få framföra vattenskoter in. Nu finns det möjlighet att ansöka om dispens om du har en licens från Svenska Racerbåtförbundet (SVERA) eller avser att delta i en tävling som är sanktionerad av SVERA.
  • Skapad: 28 MAJ 2019 14:09

Den 1 juni 2019 träder ett ålderskrav på 15 år för att få framföra vattenskoter i Sverige in. Nu finns det möjlighet att ansöka om dispens enligt 3§ förordningen (1993:1053) om användning av vattenskoter. Dispenser utfärdas av Transportstyrelsen.

För att få en dispens utfärdad krävs:

  • att du har en giltig licens från Svenska Racerbåtförbundet,
  • att du avser deltaga, och/eller träna, inför tävlingar med vattenskoter som anordnas i samarbete med Svenska Racerbåtförbundet.

Både svenska och utländska förare som avser att deltaga, och/eller träna, inför tävlingar med vattenskoter kan ansöka om dispens. Beviljade dispenser är personliga och giltiga fram till årsskiftet. För att deltaga i aquabike-tävlingar i Sverige behöver du ansöka om dispens oavsett om du kör sitt- eller ståmaskin.

För svenska förare med licens utfärdad av Svenska Racerbåtförbundet:

Förare och vårdnadshavare fyller i översta delen ”Ansökan om dispens enligt 3 § förordningen (1993:1053) om användning av vattenskoter” i dispensansökningsblanketten, glöm inte att blanketten ska signeras. Skicka sedan blanketten till Svenska Racerbåtförbundet på This is a mailto link

Svenska Racerbåtförbundet fyller sedan i ”Till ansökan ska följande bifogas” och tar fram det underlag som behövs.

 

För utländska förare med licens utfärdad av NA för deltagande i UIM-sanktionerade tävlingar:

Förare och vårdnadshavare fyller i översta delen ”Ansökan om dispens enligt 3 § förordningen (1993:1053) om användning av vattenskoter” i dispensansökningsblanketten, glöm inte att blanketten ska signeras. Skicka sedan blanketten och kopia på licens från sitt NA till Svenska Racerbåtförbundet på This is a mailto link.

Svenska Racerbåtförbundet fyller sedan i ”Till ansökan ska följande bifogas” och tar fram det underlag som behövs.

 

Här finns dispensansökningsblanketten.

 

Foto: Team Sören, Fabbe

Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link